Olasz ízek a kamrában: bemutatkozik a balzsamecet

Egy izgalmas világ vár ránk, ha túllépünk az egyszerű ételeceten. A balzsamecet például mély, intenzív ízével képes bármikor Olaszországba repíteni minket. Ismerjük meg jobban!

Ha máshol nem, olasz éttermekben biztosan találkozhattunk már a balzsamecettel: a kis üveges sötét folyadékot nem véletlen rakják sokan az asztalra: frissen savanyú, de mégis édeskés íze kiválóan illik szinte bármilyen fogáshoz. Ismerkedjünk hát meg a balzsamecettel: hogyan és miből készül, és mi mindenre alkalmas?

Egy csepp Olaszország: bemutatkozik a balzsamecet

Mitől balzsamos az ecet?

Olaszország északi részén található Modena városa, ahol az ecet készítése ezeréves múltra tekint vissza. A térség nagyon híres borairól, különleges szőlőfajtáikból fehér- és vörösbor is készül.

A borászok körében kialakult a szokás, hogy a must egy részét félretették, és ebből készítették a karakteres ecetet. Sok helyen még ma is az évszázadokkal ezelőtt kialakult módszert alkalmazzák, ez a hagyományőrzés teszi különlegessé a tradicionális balzsamecetet.

Bruschetta balzsamecettel

Talán az egyik legfinomabb étel az egészséges falatok között. Ez a kis balzsamecet megbolondítja ezt a roppant egyszerű ételt. Fekete olívabogyót szoktam mellé csipegetni.

Hogyan készül?

Ez a régi, jól bevált módszer abból áll, hogy a mustot először lassan szirup állagúra főzik. Ekkor koncentrálódnak benne az ízek és aromák, a színe pedig egyre sötétebb lesz. Majd a folyadékot lehűtik és elkezdik a fahordóban történő érlelési folyamatot.

A lassú érés során először alkohol lesz a mustból, amit aztán a levegőben lévő baktériumok elkezdenek ecetté alakítani.

Persze az ecet ilyenkor még közel sincs kész: a tradicionálisan készülő balzsamecetet legalább 12 évig érlelik a hordókban. Ez alatt szépen lassan párolog, egyre sűrűbb lesz, és egyre kisebb méretű fahordókba öntik át. Így vándorol az ecet hordóból hordóba, majd legvégül egy üvegbe.

Milyet vegyünk?

Persze nem mindegyik ecetes üveg, ami a boltokba kerül, készül ezzel az időigényes, hagyományos módszerrel. Szerencsére a csomagoláson mindig fel van tüntetve, hogy az adott termék hol és milyen alapanyagból készült. Ugyan a minőségi ecetért egy kicsit többet kell fizetnünk, de megéri a jobbat választanunk, ha már rászántuk magunkat a balzsamecet kipróbálására.

Keressük az „IGP” vagy „DOP” rövidítéseket az eceten. Az első garantálja, hogy Modena környékéről származik, és elég mustot tartalmaz, a második pedig a teljesen tradicionális elkészítést jelzi, ezzel járunk a legjobban.

Mihez használjuk?

Mélybarna színe, enyhén karamelles íze tökéletes kontrasztot biztosít egyes ételek mellé. A jól ismert ecetes savasság sem hiányzik belőle, azonban nem annyira erős, mint más fajtákban.

Használjuk olaszos pácokban és salátaöntetekben. Sült húsok vagy grillezett zöldségek mellett kiválóan megfér. Kínálhatjuk hidegtálakhoz is: kenyeret, sajtokat mártogathatunk bele, igazán olasz lesz így az előétel.

Epres-balzsamecetes sajttorta

Íme egy igazán könnyű kis desszert, csak hagyjatok időt a hűtésre. Egyszemélyes sajttortácskákat készítettem, ráadásul sütés nélkül, az egyik kedvenc gyümölcsömből, amit alig ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerkedjünk izgalmas nemzetközi ízekkel:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...