Így kerülheted el, hogy szétrepedjen a bab főzés közben

Fogadd meg Napi Tippünket, és biztosan nem fognak szétrepedni a babok főzés közben!

A babfőzés közben mindig szétpattannak a szemek, és a puha, ép hüvelyesek helyett csak egy pépes káosz néz vissza rád a fazékból? Egy percig se aggódj! Létezik két egyszerű trükk, amellyel megelőzheted ezt a kulináris katasztrófát, és gondoskodhatsz róla, hogy a bab megőrizze alakját és állagát a folyamat során.

Így kerülheted el, hogy szétrepedjen a bab főzés közben

Csak pár apróságra kell odafigyelni

Először is, a bab főzésekor kerüld az erőteljes melegítést, mivel ez a héj megrepedését okozhatja.

Ehelyett tartsd alacsony, egyenletes hőfokon főzés közben. A kíméletes pároláshoz kezdd azzal a folyamatot, hogy közepesen magas hőfokon felforralsz babot és vizet. Ha felforrt a víz, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és hagyd a babot hosszabb ideig főni. Ügyelj arra, hogy ilyenkor már ne forrjon a víz. Ha aktívan bugyborékolna, csökkentsd még a hőmérsékletet, hogy továbbra is kíméletes legyen a folyamat.

A második fontos tipphez egy kis önuralomra lesz szükséged. Ahhoz ugyanis, hogy ne repedezzenek meg a babszemek, nem szabad túl gyakran megkeverned őket, miközben az főzőlében párolódnak. Különösen akkor okozhat ez gondot, ha már megpuhult a bab.

Ehelyett csak nagyon óvatosan és csak időnként keverd át őket, hogy eloszlasd a babszemeket, ezáltal egyenletes fognak megfőni.

Készítsd el ezeket a babos finomságokat:

Száraz bab a győzelemért

Ugyan a konzerv bab kényelmesebb, a szárított bab ízben és állagban egyértelműen lekörözi.

A szárazbab főzése elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű, ha ismered az alapokat. Kezdj azzal, hogy átválogatod a babot, hogy eltávolítsd a törmeléket vagy a sérült darabokat, majd alaposan öblítsd le őket hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a port. Ezután tedd a babot egy nagy fazékba, és fedd le vízzel. Vagy azonnal nekiláthatsz a főzésnek, vagy egy éjszakára beáztathatod (legalább 8 órára), hogy megpuhuljanak, és csökkenjen a főzési idő.

Ezeket a babos fogásokat se hagyd ki:

Ha ez megvolt, csöpögtesd le a babot, és mehet a fazékba. Most adj hozzá friss vizet, hogy a babot kb. 15 centiméterrel ellepje, és közepesen magas hőfokon forrald fel. Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra. Eközben, ha szükség van rá, adj hozzá meleg vizet, hogy ellepje a babot. Miközben a bab fő, szükség szerint adj hozzá meleg vizet, hogy teljesen elfedje.

Egy kis gyakorlással és türelemmel te is profi leszel a babfőzésben

Időnként gyengéden kevergesd át, amíg teljesen meg nem puhul, de még tartja a formáját. Ízlés szerint sózd.

Amikor a bab a kívánt puhaságúra főtt, kapcsold ki a tűzhelyet, és hagyd kihűlni a főzőfolyadékban. Most már a tökéletesen megfőtt bab készen áll, hogy levesekbe, pörköltekbe, salátákba és más ételekbe felhasználd. Egy kis gyakorlással és türelemmel profi leszel a babfőzésben anélkül, hogy repedezések szegnék kedved.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több érdekességről olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...