A babfőzés közben mindig szétpattannak a szemek, és a puha, ép hüvelyesek helyett csak egy pépes káosz néz vissza rád a fazékból? Egy percig se aggódj! Létezik két egyszerű trükk, amellyel megelőzheted ezt a kulináris katasztrófát, és gondoskodhatsz róla, hogy a bab megőrizze alakját és állagát a folyamat során.
Csak pár apróságra kell odafigyelni
Először is, a bab főzésekor kerüld az erőteljes melegítést, mivel ez a héj megrepedését okozhatja.
Ehelyett tartsd alacsony, egyenletes hőfokon főzés közben. A kíméletes pároláshoz kezdd azzal a folyamatot, hogy közepesen magas hőfokon felforralsz babot és vizet. Ha felforrt a víz, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és hagyd a babot hosszabb ideig főni. Ügyelj arra, hogy ilyenkor már ne forrjon a víz. Ha aktívan bugyborékolna, csökkentsd még a hőmérsékletet, hogy továbbra is kíméletes legyen a folyamat.
A második fontos tipphez egy kis önuralomra lesz szükséged. Ahhoz ugyanis, hogy ne repedezzenek meg a babszemek, nem szabad túl gyakran megkeverned őket, miközben az főzőlében párolódnak. Különösen akkor okozhat ez gondot, ha már megpuhult a bab.
Ehelyett csak nagyon óvatosan és csak időnként keverd át őket, hogy eloszlasd a babszemeket, ezáltal egyenletes fognak megfőni.
Készítsd el ezeket a babos finomságokat:
Száraz bab a győzelemért
Ugyan a konzerv bab kényelmesebb, a szárított bab ízben és állagban egyértelműen lekörözi.
A szárazbab főzése elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű, ha ismered az alapokat. Kezdj azzal, hogy átválogatod a babot, hogy eltávolítsd a törmeléket vagy a sérült darabokat, majd alaposan öblítsd le őket hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a port. Ezután tedd a babot egy nagy fazékba, és fedd le vízzel. Vagy azonnal nekiláthatsz a főzésnek, vagy egy éjszakára beáztathatod (legalább 8 órára), hogy megpuhuljanak, és csökkenjen a főzési idő.
Ezeket a babos fogásokat se hagyd ki:
Ha ez megvolt, csöpögtesd le a babot, és mehet a fazékba. Most adj hozzá friss vizet, hogy a babot kb. 15 centiméterrel ellepje, és közepesen magas hőfokon forrald fel. Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot alacsonyra. Eközben, ha szükség van rá, adj hozzá meleg vizet, hogy ellepje a babot. Miközben a bab fő, szükség szerint adj hozzá meleg vizet, hogy teljesen elfedje.
Időnként gyengéden kevergesd át, amíg teljesen meg nem puhul, de még tartja a formáját. Ízlés szerint sózd.
Amikor a bab a kívánt puhaságúra főtt, kapcsold ki a tűzhelyet, és hagyd kihűlni a főzőfolyadékban. Most már a tökéletesen megfőtt bab készen áll, hogy levesekbe, pörköltekbe, salátákba és más ételekbe felhasználd. Egy kis gyakorlással és türelemmel profi leszel a babfőzésben anélkül, hogy repedezések szegnék kedved.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: