Az áztatási trükk, amitől sokkal krémesebb és puhább lesz a bab

Ma már szinte nincs olyan hüvelyes, amelyet ne lehetne megvásárolni a hazai piacokon. Ma a zacskós szárazbab áztatási trükkjeit vesszük górcső alá, van ugyanis egy trükk, amitől sokkal finomabb, krémesebb és puhább lesz a hüvelyes.

Szeretjük vagy sem, ha babos ételt készülünk enni, bizony előre kell, hogy gondolkodjunk, babot ugyanis nem lehet előáztatás nélkül főzni. Bevett szokás, hogy a hüvelyeseket a főzés előtti éjszaka beáztatjuk, van azonban néhány trükk, amivel még finomabb eredményt érhetünk el.

Egy jól ismert alapanyag lesz segítségünkre

Ahhoz, hogy a kemény, szárított babot zsengén krémessé és élvezetesen fogyaszthatóvá alakítsuk át, először is a babnak vizet kell felvennie, majd a melegítés/főzés során a bab fizikai szerkezetének meg kell változnia. A bab külső rétege jelenti az első akadályt: a víznek először a héjon kell áthatolnia, mielőtt a hüvelyes belseje elkezdené felvenni a vizet, hogy később megfőjön.

Hogyan lesz még puhább és krémesebb?

Egy csipet szódabikarbónával! Rögtön bele is csapunk a közepébe, ez lesz ugyanis az a csodaszer, melytől nemcsak puhább lesz a bab, de gyorsabban is megfő majd, és még nem is fúj fel!

Egy tanulmány szerint egy kis szódabikarbóna képes semlegesíteni azokat a babban megtalálható anyagokat, amelyek a gázképződésért felelősek.

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

Hogy mi a teendő?

Ennek tudatában már nincs is más dolgunk, mint előre gondolkodni, és legalább 8 órával, de inkább egy nappal a főzés előtt sós-szódabikarbónás vízbe áztatni a hüvelyeseket.

1 liter víz 5 gramm szódabikarbónát igényel, ez az egyszerű trükk pedig abban is segíteni fog, hogy a bab hamarabb, akár feleannyi idő alatt készüljön el. Egy teáskanálnyi só sem árt, így pedig már nem is csak áztatod majd a babot, de ízesíted is, a végeredmény pedig magáért beszél majd.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...