81 százaléknyit drágult a világ egyik legkeresettebb gyümölcse

Meglepő, de az avokádó az, ami ekkora árváltozáson esett át. Egyre több érv amellett, hogy tényleg csak akkor fogyasszuk, ha épp semmi más szezonális nem terem meg nálunk.

Kivételesen nem a krumpliról vagy az almáról lesz most szó – nem más, mint az avokádó döntött 24 éves csúcsot, miután a legnagyobb termesztőnek számító Mexikóban 81 százalékkal emelkedett az ára – írja a Pénzcentrum.

Ennyibe kerül egy láda avokádó?

A zöld superfood egyik legfőbb származási helyén nem kevesebbet, mint 760 pesót, vagyis 12 ezer 700 forintot kérnek egy 9 kilogrammos ládáért.

Fontos adalék az is, hogy a 2021-22-es évben a mexikói avokádótermelés 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva.

Az avokádótermesztés és -fogyasztás kérdésköre nem egyszerű, és elég sok aggályt felvet, erről az ajánlott cikkben bővebben írtunk mi is. Amellett, hogy konkrét maffiahálózat épült az évek során zöld aranyként is aposztrofált, világszerte sosem látott népszerűségnek örvendő gyümölcs köré, a termesztése korántsem környezetbarát, az ültetvények hatalmas vízigényűek – a számítások szerint például 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, így nem kevesen tudatosan bojkottálják.

Mindezek ellenére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon.


Még több hír itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...