Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Az egyik leggyakrabban fogyasztott kávéfajta, az arabica ára rég látott magasságokban szárnyal. Az áremelkedés oka a szokatlanul hideg időjárás volt, ami Brazíliát érintette.

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában váratlan hideg tett kárt a cserjékben, amit a kávé áremelkedése követett. Ezzel hétéves csúcsra ért a kávé ára, 2014 óta nem került ilyen sokba kedvenc italunk alapanyaga. A kávé áremelkedése egy aggasztó tendencia, és a későbbiekben a kínálattal is problémák lehetnek majd.

Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Kegyetlen időjárás

Brazília kávétermelő régióit sújtotta a fagy, egymás után többször is. A hatóságok szerint nagyjából 150-200 ezer hektárt érintett a kár, ami igen jelentős részét, 11 százalékát teszi ki az ország arabicát termelő területeinek.

A fagy következtében először 20 százalékkal emelkedett az arabica ára, amit e hét hétfőjén további 10 százalékos drágulás követett.

Rég nem látott árak

Az arabica kávé ára kedden 2 amerikai dollár fölé ugrott, most egy font (ami 45,36 dkg) kerül ennyibe. Ez 2014-ben volt utoljára így, azaz majdnem hétéves rekord dőlt meg. Az adat az Intercontinental Exchange New York-i határidős jegyzéséből származik.

Ez a fejlemény csak egyike az aggasztó jelenségeknek a kávépiacon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium úgy véli, hogy idén nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat: derült ki egy előrejelzésükből.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...