Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Az egyik leggyakrabban fogyasztott kávéfajta, az arabica ára rég látott magasságokban szárnyal. Az áremelkedés oka a szokatlanul hideg időjárás volt, ami Brazíliát érintette.

Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában váratlan hideg tett kárt a cserjékben, amit a kávé áremelkedése követett. Ezzel hétéves csúcsra ért a kávé ára, 2014 óta nem került ilyen sokba kedvenc italunk alapanyaga. A kávé áremelkedése egy aggasztó tendencia, és a későbbiekben a kínálattal is problémák lehetnek majd.

Újabb rossz hírrel szolgálhatunk a kávé kedvelőinek

Kegyetlen időjárás

Brazília kávétermelő régióit sújtotta a fagy, egymás után többször is. A hatóságok szerint nagyjából 150-200 ezer hektárt érintett a kár, ami igen jelentős részét, 11 százalékát teszi ki az ország arabicát termelő területeinek.

A fagy következtében először 20 százalékkal emelkedett az arabica ára, amit e hét hétfőjén további 10 százalékos drágulás követett.

Rég nem látott árak

Az arabica kávé ára kedden 2 amerikai dollár fölé ugrott, most egy font (ami 45,36 dkg) kerül ennyibe. Ez 2014-ben volt utoljára így, azaz majdnem hétéves rekord dőlt meg. Az adat az Intercontinental Exchange New York-i határidős jegyzéséből származik.

Ez a fejlemény csak egyike az aggasztó jelenségeknek a kávépiacon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium úgy véli, hogy idén nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat: derült ki egy előrejelzésükből.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...