Így készül az ángádzsábur, az erdélyi örmény konyha legízletesebb levese

Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. Az ángádzsábur igazi ünnepi leves, melyet a helyiek is különleges alkalmakkor készítenek, és ami valójában füllevest jelent a belefőzött "tésztafülecskék" nyomán. A helyi churut beszerzése után pedig nem volt kétség, hogy én is elkészítem ezt a pompás levest.

Legutóbb a második Taste of Transylvania gasztrofesztiválon jártam Erdélyben (egészen pontosan Borospatakán), ahol a helyi éttermi kiállítók mellett betekintést nyerhettünk a méltán híres pityókás kenyér készítésébe, meglátogattuk az állataikkal a hegyekbe költöző kalibázókat (tavasszal a gyimesiek kiköltöznek állataikkal a nyári szállásra, ahol a friss legelőkön tartják az állataikat, majd ősszel Szent Mihály napját követően visszaköltöznek a faluba), illetve a churutkészítés fortélyaiba is beavattak minket a helyiek.

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves), teljes recept a fotón! / Fotók és recept: Hering András

Mi a churut?

A churut az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, az ángádzsáburlevesnek (és nem csak annak) egyik alapvető hozzávalója. Nyáron készítik, méghozzá annyit, hogy egy évig kitartsanak a készletek.

A történetmesélések szerint a churutot az örmények hozták magukkal, amikor letelepedtek Erdélyben. Szamosújváron, Gyergyószentmiklóson, Erzsébetvároson és egyéb örmények lakta településen mai napig készítik és használják.

Életem első adag churutjának beszerzését követően pedig elhatároztam, hogy végre én is elkészítem a híres ángádzsábur levest, ami fordításában szó szerint füllevest jelent, mivel az erős húslevesbe hússal töltött tésztabatyukat, “tésztafülecskéket" főznek, amit a sötétzöld színű kúpokkal, a churuttal, azaz fermentált tejből és zöldfűszerekből főzött, savanykás pasztával ízesítenek.

A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.

Az ángádzsábur egy igazi ünnepi "csodaleves", aminek alapja a jó erős húsleves, amit marhafarokból, velős csontból és/vagy marhaszegyből illetve marhalábszárból főzve sok zöldséggel, borjúhússal töltött tésztafülecskékkel főznek, majd tejfölben oldott churuttal ízesítik/savanyítják.

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves), teljes recept a fotón! / Fotók és recept: Hering András

A hússal töltött tésztafülecskéket az eredeti recept szerint borjúbélszínből készítik, de sokan választják a tésztabatyuk megtöltéséhez a darált marha- vagy sertéshúst is.

Bevallom, hogy nekem a leves elkészítésében a legnagyobb ördöngösséget a tésztafülecskék elkészítése jelentette, mivel az apró, 2x2 centiméteres tésztanégyzetekbe csomagolás és a "fülecske-technika" elsajátítása az első körben jól kifogott rajtam, és kellő türelemre intett, egészen addig, míg végre ráéreztem a kis batyuk alakításának fortélyára, és csuklóból, rutinos technikával nem kezdtem el gyártani az ángádzsáburt.

Ha érdekel, hogy készül az eredeti ángádzsábur (örmény churutos fülleves), akkor kattints a receptért a Nosalty receptoldalára!

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves), teljes recept a fotón! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Az Ángádzsábur (örmény churutos fülleves) teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...