Legutóbb a második Taste of Transylvania gasztrofesztiválon jártam Erdélyben (egészen pontosan Borospatakán), ahol a helyi éttermi kiállítók mellett betekintést nyerhettünk a méltán híres pityókás kenyér készítésébe, meglátogattuk az állataikkal a hegyekbe költöző kalibázókat (tavasszal a gyimesiek kiköltöznek állataikkal a nyári szállásra, ahol a friss legelőkön tartják az állataikat, majd ősszel Szent Mihály napját követően visszaköltöznek a faluba), illetve a churutkészítés fortélyaiba is beavattak minket a helyiek.
Mi a churut?
A churut az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, az ángádzsáburlevesnek (és nem csak annak) egyik alapvető hozzávalója. Nyáron készítik, méghozzá annyit, hogy egy évig kitartsanak a készletek.
A történetmesélések szerint a churutot az örmények hozták magukkal, amikor letelepedtek Erdélyben. Szamosújváron, Gyergyószentmiklóson, Erzsébetvároson és egyéb örmények lakta településen mai napig készítik és használják.
Életem első adag churutjának beszerzését követően pedig elhatároztam, hogy végre én is elkészítem a híres ángádzsábur levest, ami fordításában szó szerint füllevest jelent, mivel az erős húslevesbe hússal töltött tésztabatyukat, “tésztafülecskéket" főznek, amit a sötétzöld színű kúpokkal, a churuttal, azaz fermentált tejből és zöldfűszerekből főzött, savanykás pasztával ízesítenek.
A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.
Az ángádzsábur egy igazi ünnepi "csodaleves", aminek alapja a jó erős húsleves, amit marhafarokból, velős csontból és/vagy marhaszegyből illetve marhalábszárból főzve sok zöldséggel, borjúhússal töltött tésztafülecskékkel főznek, majd tejfölben oldott churuttal ízesítik/savanyítják.
A hússal töltött tésztafülecskéket az eredeti recept szerint borjúbélszínből készítik, de sokan választják a tésztabatyuk megtöltéséhez a darált marha- vagy sertéshúst is.
Bevallom, hogy nekem a leves elkészítésében a legnagyobb ördöngösséget a tésztafülecskék elkészítése jelentette, mivel az apró, 2x2 centiméteres tésztanégyzetekbe csomagolás és a "fülecske-technika" elsajátítása az első körben jól kifogott rajtam, és kellő türelemre intett, egészen addig, míg végre ráéreztem a kis batyuk alakításának fortélyára, és csuklóból, rutinos technikával nem kezdtem el gyártani az ángádzsáburt.
Ha érdekel, hogy készül az eredeti ángádzsábur (örmény churutos fülleves), akkor kattints a receptért a Nosalty receptoldalára!
Recept és fotók: Hering András
Az Ángádzsábur (örmény churutos fülleves) teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: