Bemutatkozik az erdélyi churut, a leveseid új kedvenc ízesítője

Erdély gasztronómiája csak az elmúlt években kezdett a nagyobb nyilvánosság rivaldafényébe lépni, egyre többen megismerkednek a tradicionális fogásokkal, elkészítési módszerekkel és alapanyagokkal. Persze ettől függetlenül a konyha szinte minden eleme többszáz-többezer évre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A churut (ejtsd: hurut) is ilyen: az örmények tradicionális ízesítője abszolút a múltból jön, mégis minden modern konyhában ott a helye!

A magyarajkú embernek először egy nem túl kellemes képet festhet a képzeletében a churut szó, talán még egy kicsit nevetgél is a dolgon, amikor elsőként hallja. Persze érdemes túllépni ezeken a kezdeti gyerekes benyomásokon és ténylegesen megismerni az erdélyi örmények ételízesítőjét – egyrészről elkészítésének fantasztikus módja, másrészről pedig a felhasználási lehetőségek széles tárháza miatt. Nem is beszélve arról az élményről, amit majd az első churuttal ízesített leves vagy más fogás hoz el.

Bemutatkozik az erdélyi churut, a leveseid új kedvenc ízesítője (fotó: Hering András/Nosalty)

A churut tulajdonképpen a tej feldolgozásának egyik végterméke, amit Tibettől Iránig, az Európa és Ázsia határain elterülő sztyeppén több népcsoport is készített. Erdélybe a beköltöző örmények hozták magukkal, akiknél sok tradicionális étel (például az ángádzsábur leves) ízesítői között megtalálhatjuk a jellegzetes, kúpalakú tömböket.

De miből is készül a curut?

A churut alapját hosszan érlelt, teljesen megsavanyodott tej adja, amihez jelentős mennyiségű zöldfűszert (általában petrezselymet) adnak, majd sűrűre főzik, és az így kapott masszát kúpokká formázzák.

Fontos, hogy kellően zsíros, házi tej kell hozzá, amit szobahőmérsékleten kell érlelni: 4-6 héten keresztül savanyodik a tej, és annak érdekében, hogy ne keseredjen meg, minden egyes nap fel kell ráznunk/át kell kevernünk. Így a tejszín nem ül meg a tetején, hanem folyamatosan elkeveredik a tejjel.

A hosszas érlelés vége akkor érkezik el, ha a savó feljön a tej tetejére: ekkor a churut készen áll a főzésre, amit szigorúan rézedényben kell végezni. Ez sem kis feladat: általában 8-10 órába is beletelik, míg a kellően sűrű állag beáll, és a massza formázhatóvá válik.

Jellegzetes színét a szinte egész halomnyi friss petrezselyemtől kapja a churut, amit szokás egy kevés csomborral is ízesíteni. A hagyományos kúpformát kézi gyúrással adják neki, ami után alapos kiszárítás vár a churutra. Ha már egészen kemény, befőttesüvegben, a hűtőben tárolható, akár egy évig is.

A churut (ejtsd: hurut) is ilyen: az örmények tradicionális ízesítője abszolút a múltból jön, mégis minden modern konyhában ott a helye! (fotó: Hering András/Nosalty)

Hogyan használható?

A churut íze tényleg utánozhatatlan: az alvadt tejtől erőteljesen savanykás, mellette a nagy mennyiségű zöldfűszer kínál mezei, szinte szénaszagú aromákat. Éppen ezért kiválóan illik minden levesbe és raguba, amit szeretünk savanykásan enni: krumplilevesbe, zöldbablevesbe, ragulevesbe.

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További érdekes alapanyagok, amelyeket muszáj megismerned:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...