Lefelezheti az Alzheimer kockázatát a tonhalevés

Újabb érvünk van amellett, hogy rendszeresen fogyassz olajos halakat: egy friss kutatás szerint akár le is felezheted vele az időskori Alzheimer-kór kockázatát.

Megpróbálnád elkerülni az időskori demenciát? Menj el horgászni! Már ha olyan helyen laksz, ahol sok az ómega-3 zsírsavban gazdag halfaj. Amerikai kutatók szerint az ómega-3 zsírsav egyik fajtája, a DHA, akár 49 százalékkal is csökkentheti az időskori Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ha megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle.

Lefelezheti az Alzheimer kockázatát a tonhalevés

A Nutrients szaklapban megjelent kutatás eredményei megerősítik az olyan ételek fogyasztásának fontosságát, mint a tonhal, a lazac és a dió. Mindegyik élelmiszer magas ómega-3 DHA-ban. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és ez az új tanulmány alátámasztja azokat a múltbeli kutatási eredményeket, amelyek az ómega-3 DHA fogyasztását és az agy egészségét kapcsolják össze.

Az Alzheimer-kórnak jelenleg nincs gyógymódja. A szóban forgó tanulmány azonban azt sugallja, hogy az ómega-3 DHA-nak lehetnek megelőző hatásai, ami különösen fontos az ApoE4 gént hordozó emberek számára. Ennek a génnek a birtoklása megkétszerezi a demencia kialakulásának esélyét.

A kutatásba 1490 demenciában nem szenvedő, 65 éves vagy annál idősebb egyént vontak be. A kutatók megvizsgálták a vér DHA-szintjét és annak kapcsolatát az Alzheimer-kórral vagy az ApoE4 genetikai mutációval.

Összehasonlították azoknak az embereknek a DHA-szintjét, akiknél később Alzheimer-kór alakult ki, és azoknak az embereknek a DHA-szintjét, akiknél nem jelentkezett a kóros állapot.

A magas ómega-3 DHA-szinttel rendelkező embereknél 49%-kal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A csapat becslése szerint azok, akik éveken keresztül magas DHA-szintet tartottak fenn a vérben, legalább 4,7 évvel többet élnek majd Alzheimer-kór nélkül.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...