Ezért ne hámozd meg soha az almát

Rengeteg tápanyagot tartalmaz az alma héja is, kár lenne csak úgy a kukába dobni.

Az alma is tipikusan azok közzé a gyümölcsök közé tartozik, amit sokan csak a héja nélkül szeretnek fogyasztani, pedig ezzel rengeteg értékes tápanyagtól vonják meg magukat. Ha jól megmossuk a héját, bátran fogyaszthatjuk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármiféle kosz vagy vegyi anyag a szervezetünkbe.

Ezért ne hámozd meg soha az almát

Miért jó az alma?

Kezdjük először is azzal, hogy az alma egy fantasztikus gyümölcs, amiben csupán 80 kalória van (egy közepes méretűben), 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin. Tartalmaz A- és B-vitamint-, sőt, folsav, kalcium-, magnézium-, kálium-, és kéntartalma is jelentős. Rendkívül értékesek továbbá a benne lévő polifenolok is: ezek a szerves vegyületek az almán kívül sok más gyümölcsben, zöldségben és egyéb élelmiszerben megtalálhatóak, és számos módon védik az egészségünket.

Hagyd rajta a héját!

Dr. Joanna McMillan táplálkozási szakértő szerint bár az alma húsában is igen magas a polifenol-tartalom, a héjában jóval nagyobb, pontosan két és félszer annyi. Ez a tápanyag segíti a fogyást, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, sőt még bizonyos daganattípusok kialakulását is meggátolja.

Szóval érdemes inkább alaposan megmosni az almát, és héjastul elfogyasztani, ezzel ugyanis rengeteg tápanyaghoz jutunk hozzá.

A legegyszerűbb almás pite

Ugye ismerős a pillanat, amikor ez embernek semmi kedve órákig sütögetni, de úgy kíván valami finom desszertet? Na, ezt pont erre találták ki. Három hozzávaló, egy csipet fűszer, és 15 ...

Almás-hagymás pulykasült

Nagyon finom, és majdnem elronthatatlan sült, amit természetesen más húsból is el lehet készíteni.  Az egy dolog, hogy a lassú, fedett sütéstől a hús leomlik a combról, de ahogy ...


Még több gyümölcs:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...