Idared, jonatán, golden, gála, piros, nyári, zöld, starking vagy a luxi pink lady, még sorolhatnánk, hány almaféle létezik, a lényeg, hogy az almaa gyümölcsfogyasztás alfája és omegája, amit mindenki szeret, és szinte mindenkinek jót is tesz.
"Naponta egy alma az orvost távol tartja"
Ez a mondás aztán tényleg nem véletlen született meg, hiszen gondoljunk csak bele, amikor kiskorunkban betegek voltunk, anya mindig hozott egy adag reszelt almát, amivel pikkpakk rendbetette a rendetlenkedő gyomrunkat.
Na de mi van benne pontosan, ami ilyen jótékony?
- egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin
- A- és B-vitamin-, folsav-,kalcium-, magnézium-, kálium-, kéntartalma is jelentős
- vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be)
- kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét
- magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet
- savtartalma belek és a máj működésére fejt ki jó hatást
- méregtelenítő, tisztító hatású
- tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat)
- afogyókúra egyik hasznos segítője
- fogyasszuk nyersen, héjával, úgy tartalmazza alegtöbb értékes anyagot és rostot
Hogy mibe rakhatjuk?
A süteményeken, réteseken, palacsintákon pitéken és tortákon kívül mehet kompótba, (krumpli)pürékbe, bébiételekbe is, de bundázva is remek:
Természetesen levesekben is isteni, mehet sütőtökhöz, krumplihoz, más gyümölcsök mellé vagy magában, melegen vagy hidegen, de akár káposztás levesbe is:
Főételekben is megállja a helyét, isteni sütőben sült húsokhoz, kacsához, libához, csirkéhez, de sertéshez és marhához is. Süsd meg mézzel, dióval, citrommal, fahéjjal, karácsonyra, de egy lájtos köretnek is remek, bármikor:
Ha pedig könnyedebbre vágynál, menjen a salátába, ha lehet, szigorúan nyersen!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
A legjobb őszi sütemények a 4 legtutibb őszi alapanyagból -...
Ha ősz, akkor sütisütés - végre nincs túl meleg a sütőhöz, és lélekben is átállunk az őszi alapanyagokra. Összeszedtük a legvonzóbb recepteket.
Brecz Judit31 étel, amit mindenképpen főzz vagy süss meg OKTÓBERRE
Édesburgonya, sütőtök, alma, gomba, kelbimbó, káposzta, körte - jönnek a nehezebb, laktatóbb, ősziesebb alapanyagok, és az igazi bekuckózós esték. Ezeket ajánljuk októbere!
Brecz Judit12 mennyei almás süti - Hiszen mindenki tudja, hogy minden...
Legyen tél vagy nyár, az alma minden évszakban ott van és segít a napi vitaminbevitelben. Ajánlónkban ezúttal ha nem is vitamindús, de istenien finom almás sütiket láthattok.
Nosaltyfotó: getty