Ezért érdemes tényleg minden nap ALMÁT ennünk – élettani hatások + receptek

Az alma hazánkban a gyümölcsök origója, a legalapvetőbb, leggyakoribb, legkedveltebb gyümölcsféle. Most épp nem túl olcsó, de annál egészségesebb!

Idared, jonatán, golden, gála, piros, nyári, zöld, starking vagy a luxi pink lady, még sorolhatnánk, hány almaféle létezik, a lényeg, hogy az almaa gyümölcsfogyasztás alfája és omegája, amit mindenki szeret, és szinte mindenkinek jót is tesz.

"Naponta egy alma az orvost távol tartja"

Ez a mondás aztán tényleg nem véletlen született meg, hiszen gondoljunk csak bele, amikor kiskorunkban betegek voltunk, anya mindig hozott egy adag reszelt almát, amivel pikkpakk rendbetette a rendetlenkedő gyomrunkat.

Na de mi van benne pontosan, ami ilyen jótékony?

  • egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin
  • A- és B-vitamin-, folsav-,kalcium-, magnézium-, kálium-, kéntartalma is jelentős
  • vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be)
  • kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet
  • savtartalma belek és a máj működésére fejt ki jó hatást
  • méregtelenítő, tisztító hatású
  • tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat)
  • afogyókúra egyik hasznos segítője
  • fogyasszuk nyersen, héjával, úgy tartalmazza alegtöbb értékes anyagot és rostot

Hogy mibe rakhatjuk?

A süteményeken, réteseken, palacsintákon pitéken és tortákon kívül mehet kompótba, (krumpli)pürékbe, bébiételekbe is, de bundázva is remek:

Természetesen levesekben is isteni, mehet sütőtökhöz, krumplihoz, más gyümölcsök mellé vagy magában, melegen vagy hidegen, de akár káposztás levesbe is:

Főételekben is megállja a helyét, isteni sütőben sült húsokhoz, kacsához, libához, csirkéhez, de sertéshez és marhához is. Süsd meg mézzel, dióval, citrommal, fahéjjal, karácsonyra, de egy lájtos köretnek is remek, bármikor:

Ha pedig könnyedebbre vágynál, menjen a salátába, ha lehet, szigorúan nyersen!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Címlapról ajánljuk