Almás pite, almavaj, almás rétes, almás béles, almás palacsinta: hát csak édesség készülhet az almából? Elég könnyű ráunni bármelyik őszi alapanyagra, főleg, ha mindig ugyanazokkal az ízekkel, fűszerekkel és elkészítési módokkal készülnek belőle az ételek. Az almánál is ez a helyzet: a reszelt, párolt, édes, fahéjas-szegfűszeges gyümölcs hónapokig dominálja a konyhánkat. De mi történne, ha egy kicsit eltérnénk ettől a vonaltól, és sós ételekben használnánk az almát? Egy nagy meglepetés, az biztos.
Melyik almát?
Nem véletlenül vagy szórakozásból van ennyiféle különböző almafajta: mindegyiknek megvan a maga legjobb felhasználási módja.
Ha sós ételekbe szeretnénk tenni a gyümölcsöt, érdemes egy keményebb húsú, savanyú almát választani.
A savanykás ízt ki tudjuk használni, párosítani különböző alapanyagokkal, hogy komplexebb hatást érhessünk el vele. A roppanósabb, nem olyan kásás almára pedig kellemesebb élmény ráharapni egy szendvicsben vagy salátában.
Hagyjuk a pucolást
Ahogy egyes nyers zöldségek esetében, az almánál is jobban járunk, ha megspóroljuk a hámozást. Azon kívül, hogy a gyümölcs héja amúgy is ehető, még több előnnyel jár a hámozatlan alma fogyasztása: színesebb, egészségesebb, és van mit rágni rajta.
Mibe tegyük?
Ha sós vonalon gondolkodunk az almával, eleinte nehéz lehet megtalálni azokat a recepteket, ahol használhatjuk a gyümölcsöt. Mégis, ha jobban belegondolunk, megnyílnak a lehetőségek, hiszen mégiscsak az egyik legsokszínűbb gyümölcsről van itt szó.
Amit valószínűleg már most is sokan csinálunk, az az alma salátákban és szendvicsekben való használata. Vékony szeletekre vagy hasábokra vágva képezheti részét a gyümölcs például egy ropogós coleslaw salátának, egy kevés majonézzel vagy harsány vinaigrette-tel.
Szendvicsbe azért tegyük, hogy valami savanykás, ropogós dolog is kerüljön a kenyérszeletek és más feltétek közé.
De mit készíthetünk még belőle? Használhatjuk mártogatósként valamilyen sajtkrémhez, vagy egy hideg előételtál részeként is felszolgálhatjuk. Tegyünk rá sajtszeleteket, olajos magvakat, halmozzunk mellé leveles zöldeket (pl. rukkola).
Találó párosítások
És milyen ízek illenek jól az almához? A zöldségek közül nagyon jó barátságban áll a répával, karalábéval, káposztával, ezekkel társítsuk bátran.
Fűszerek terén jól áll neki a kömény, oregano, bazsalikom, de a fokhagyma és a citrushéj is.
Csorgassuk nyakon olívaolajjal, nagyon találó ízpárost alkotnak, ha pedig ecetet keresnénk mellé, nem meglepő módon az almaecet lesz a befutó.
Még érdemes kipróbálni hozzá a mustárt, joghurtot vagy a majonézt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Ismerd meg az ősz többi finom alapanyagát is: