Így tedd sós ételekbe az almát, ha már nagyon unod a pitét

Itt az ősz, bőségesen hullik az alma a fákról, egyenesen a konyhánkba. De mihez kezdjünk vele? Ha már unjuk az édes vonalat, fontoljuk meg a gyümölcs sós használatát is. Íme, pár parádés ötlet!

Almás pite, almavaj, almás rétes, almás béles, almás palacsinta: hát csak édesség készülhet az almából? Elég könnyű ráunni bármelyik őszi alapanyagra, főleg, ha mindig ugyanazokkal az ízekkel, fűszerekkel és elkészítési módokkal készülnek belőle az ételek. Az almánál is ez a helyzet: a reszelt, párolt, édes, fahéjas-szegfűszeges gyümölcs hónapokig dominálja a konyhánkat. De mi történne, ha egy kicsit eltérnénk ettől a vonaltól, és sós ételekben használnánk az almát? Egy nagy meglepetés, az biztos.

Így tedd sós ételekbe az almát, ha már nagyon unod a pitét

Melyik almát?

Nem véletlenül vagy szórakozásból van ennyiféle különböző almafajta: mindegyiknek megvan a maga legjobb felhasználási módja.

Ha sós ételekbe szeretnénk tenni a gyümölcsöt, érdemes egy keményebb húsú, savanyú almát választani.

A savanykás ízt ki tudjuk használni, párosítani különböző alapanyagokkal, hogy komplexebb hatást érhessünk el vele. A roppanósabb, nem olyan kásás almára pedig kellemesebb élmény ráharapni egy szendvicsben vagy salátában.

Hagyjuk a pucolást

Ahogy egyes nyers zöldségek esetében, az almánál is jobban járunk, ha megspóroljuk a hámozást. Azon kívül, hogy a gyümölcs héja amúgy is ehető, még több előnnyel jár a hámozatlan alma fogyasztása: színesebb, egészségesebb, és van mit rágni rajta.

Mibe tegyük?

Ha sós vonalon gondolkodunk az almával, eleinte nehéz lehet megtalálni azokat a recepteket, ahol használhatjuk a gyümölcsöt. Mégis, ha jobban belegondolunk, megnyílnak a lehetőségek, hiszen mégiscsak az egyik legsokszínűbb gyümölcsről van itt szó.

Amit valószínűleg már most is sokan csinálunk, az az alma salátákban és szendvicsekben való használata. Vékony szeletekre vagy hasábokra vágva képezheti részét a gyümölcs például egy ropogós coleslaw salátának, egy kevés majonézzel vagy harsány vinaigrette-tel.

Szendvicsbe azért tegyük, hogy valami savanykás, ropogós dolog is kerüljön a kenyérszeletek és más feltétek közé.

De mit készíthetünk még belőle? Használhatjuk mártogatósként valamilyen sajtkrémhez, vagy egy hideg előételtál részeként is felszolgálhatjuk. Tegyünk rá sajtszeleteket, olajos magvakat, halmozzunk mellé leveles zöldeket (pl. rukkola).

Almás-mézes coleslaw

Különleges almás-mézes káposztasaláta, akár magában fogyasztva, akár egy jó hamburger mellé is tökéletes!  Érdemes kipróbálni! ;) Próbáld ki Te is Picato Apple-Honey szósszal!

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

Találó párosítások

És milyen ízek illenek jól az almához? A zöldségek közül nagyon jó barátságban áll a répával, karalábéval, káposztával, ezekkel társítsuk bátran.

Fűszerek terén jól áll neki a kömény, oregano, bazsalikom, de a fokhagyma és a citrushéj is.

Csorgassuk nyakon olívaolajjal, nagyon találó ízpárost alkotnak, ha pedig ecetet keresnénk mellé, nem meglepő módon az almaecet lesz a befutó.

Még érdemes kipróbálni hozzá a mustárt, joghurtot vagy a majonézt.

Almás és camembert-es tart

Aki imádja a sajttálat, ez a pite lesz a kedvenc sós-édes fogása. A BBC GoodFoodon találtam ezt a receptet, amit egy kicsit a sajátomra fordítottam. Minden benne van, ami az őszhöz kell: ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ismerd meg az ősz többi finom alapanyagát is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...