5 alapléhelyettesítő, amit bátran önthetsz a fazékba

Igazán bosszantó tud lenni, hogy a főzős műsor séfje, az online talált izgalmas recept, de még az ajándékba kapott szakácskönyv is mindenhez alaplevet akar adni. De mit lehet tenni, ha nincs otthon alaplevünk?

Ha angolul, esetleg franciául is szoktunk recepteket olvasni gyakran találkozhatunk a stock, a broth és a bouillon kifejezésekkel. Magyarra mindhárom szót alapléként fordítjuk és nincs is jelentős különbség közöttük. A broth és a bouillon vízből, húsból és zöldségekből készült húsleves leszűrt leve. A stock csupán annyiban különbözik ettől, hogy azt nem hússal, hanem csonttal főzik. Alaplevet lehet mindenféle húsból, halból vagy kizárólag zöldségekből is csinálni, majd levesek, raguk, főzelékek, szószok, de tésztaételek, rizottók készítéséhez fel lehet használni. Az ételek elméletileg ízletesebbek lesznek, ha alaplével készítjük őket és a vasárnapi húslevest sem kell hajnali 5-től főzni, ha már megvan hozzá az alapunk.

Alaplé helyett - mit használjunk, ha a recept alaplevet említ?

Mit használjunk helyette?

De mit csináljunk akkor, ha az időnk és a fagyasztónk kapacitása véges, vagy egyszerűen nem akarjuk alapléfőzéssel tölteni a hétvégét? Míg Nagy-Britanniában vagy az USA-ban minden élelmiszerboltban lehet alaplevet kapni, Magyarországon sajnos különlegességnek számít és gourmet üzletekben vagy online oldalakról tudjuk beszerezni.

Szerencsénkre vannak olyan egyszerű alapanyagok, amik minden háztartásban megtalálhatók (vagy a sarki boltban is kaphatók) és jól tudják helyettesíteni az alaplevet.

A legtunkolósabb sertéspörkölt

A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a ...

Vízzel

Nem fogok senkinek sem meglepetést okozni azzal, hogy az alaplé legegyszerűbben vízzel helyettesíthető. Természetesen több fűszerre lesz szükségünk, ha nem használunk ízes alaplevet, de a levesekhez, ragukhoz nem feltétlenül kell több. Amikor lassú tűzön, sokáig főzzük a húslevest, időközben tulajdonképpen alaplevet is készítünk. Persze egy gyors leves mindig ízletesebb lesz alaplével, de megfelelő fűszerezéssel a víz is tökéletesen elegendő.

Vajjal

Ha szeretnénk a vizet felturbózni valamivel, olvasztott vajjal és sóval gazdagabb ízvilágot és sűrűbb alapot tudunk létrehozni. Egy csésze vízhez egy evőkanál vajat használjunk, ízlés szerint sózzuk.

Leveskockával

A leveskocka sokaknál alapvető hozzávalója bizonyos ételeknek, mások viszont tartózkodnak tőle az ízfokozók miatt. Szerencsére most már sok helyen kaphatók ízfokozómentes, bio leveskockák, ételízesítők vagy akár elkészíthetjük a saját leveskockánkat is, amiről garantáltan tudni fogjuk, hogy mi került bele.

Borral

Persze nem minden ételhez illik az alkohol, de a ragukhoz, rizottókhoz, tésztaszószokhoz nyugodtan használhatunk bort.

Főzéshez nem kell a legdrágább, minőségi italt kiválasztani, de arra azért figyeljünk oda, hogy olyan bort tegyünk az ételünkbe, amit szívesen meg is innánk.

Kókusztejjel

Ha szereted a különlegesebb ízeket, a kókusztej is kiváló alapléalternatíva a keleti vagy ázsiai ételekben. A leveseket egy kevés kókusztej hozzáadásával tudjuk ízesíteni, de currykben, rizottóban bátran használhatjuk. Ha pedig a klasszikus húslevest dobnánk fel valamivel próbáljuk ki az ázsiai boltokban kapható dashit, ami az ázsiai levesek umami ízű, halas alapja.

Egyszerű csirkecurry

A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...

Illatos, erdei gombás rizottó

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Kremmer Magdi


Ezeket a helyettesítéseket is ismerd meg:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...