Mentsd meg az íztelen alapleved ezekkel a mindennapi hozzávalókkal

A legtöbben bolti leveskockát vagy port használunk, ha alapléről van szó, és az ízélmény általában elég szegényes. Ha szeretnénk ezen javítani, és sokkal több karaktert adni az így készült ételeinknek, könnyedén megtehetjük pár otthoni hozzávalóval.

Egy íztelen alaplé még a legfinomabb ételeket is elronthatja. Rengeteg recept használja alapként a zöldségből vagy húsból főtt, aromás levest, amit lássunk be, a legtöbbször a boltban veszünk. Ahelyett, hogy nekiállnánk mértéktelen mennyiségben házilag főzni, ismerjük meg azokat a hozzávalókat, amik ott rejtőznek a kamránkban, és fel tudják dobni az íztelen alaplevet.

Mentsd meg az íztelen alapleved ezekkel a mindennapi hozzávalókkal

Friss aromák

Pirítsunk egy kevés fokhagymát, gyömbért vagy chilipaprikát kis olajon, majd öntsük le a felfőzött alaplével. Forraljuk pár percet, majd hagyjuk állni rövid ideig, hogy minden íz beleívódjon a lébe.

Persze a készíteni kívánt étel ízét mindig vegyük figyelembe, hogy illik-e hozzá például a csípős. Egyikből sem kell sok, maximum egy kiskanálnyi mennyiség.

Szárított fűszerek

Használjuk a kamrában lévő fűszerarzenált, hogy plusz ízt adjunk az alaplének. A petrezselyem, bors és kömény általában minden ételbe jól illeszkedik.

A receptben használt fűszerekből is tehetünk bele egy keveset, hogy teljesen átjárják a forró alaplevet.

Sűrítmények és krémek

Ami minden konyhában biztosan akad, az a sűrített paradicsom. Akár rögtön a levesbe is keverhetjük, de még fantasztikusabb ízeket érhetünk el, ha előtte egy serpenyőben karamellizáljuk.

A pesto is szintén erőteljes aromákat képes átadni, elsősorban olaszos hangulatú ételekben lehet jó választás.

Ha pedig egy fokkal nemzetközibb háztartást vezetünk, egy kanál misót is elkeverhetünk a fazékban.

Zsíros gazdagság

A probléma sokszor nem az ízek hiánya, inkább az a teltség hiányzik a bolti alapléből, ami egy házi húslevesben található. Ezt az űrt kitölthetjük valamilyen zsiradékkal.

Egy kocka vaj, esetleg pár kanál ízes olívaolaj rengeteget tud javítani a szegényes, vízízű alaplevünkön.

Savanyú ízek

A savanyú dolgok sokat segítenek az ízek maximalizálásában, ezért ha ilyesmivel gazdagítjuk a levesünket, minden mást is sokkal jobban fogunk érezni benne.

Facsarjunk bele citromlevet, de különböző ecetekkel is kísérletezhetünk. A legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba, folyamatosan kóstoljunk, és mindig a készülő étel profilján belül ízesítsünk.

Fehér marha alaplé

Pofonegyszerű alaplé - nem kell vele semmit csinálnunk, magában elfő, és ha mindig van belőle a mélyhűtőben, nem kell kockákat használnunk.

Fehér zöldség alaplé

Ez nem zöldségleves, csak egy alaplé - arra jó, hogy szépen bedobozolva lefagyasszuk, és ha bármilyen krémleves, rizottót, szószt készítünk, csak elő kell vennünk, és nem kell ...

Fehér csirkealaplé

Fehér alaplé - barna akkor lenne, ha előtte karamellizáltuk volna a húst és a zöldségeket. nem húsleves, ezért nincs igazán megfűszerezve, de lefagyasztva tökéletes, hogy ne kelljen ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden menthető a konyhában, mutatjuk, hogyan:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...