Egy íztelen alaplé még a legfinomabb ételeket is elronthatja. Rengeteg recept használja alapként a zöldségből vagy húsból főtt, aromás levest, amit lássunk be, a legtöbbször a boltban veszünk. Ahelyett, hogy nekiállnánk mértéktelen mennyiségben házilag főzni, ismerjük meg azokat a hozzávalókat, amik ott rejtőznek a kamránkban, és fel tudják dobni az íztelen alaplevet.
Friss aromák
Pirítsunk egy kevés fokhagymát, gyömbért vagy chilipaprikát kis olajon, majd öntsük le a felfőzött alaplével. Forraljuk pár percet, majd hagyjuk állni rövid ideig, hogy minden íz beleívódjon a lébe.
Persze a készíteni kívánt étel ízét mindig vegyük figyelembe, hogy illik-e hozzá például a csípős. Egyikből sem kell sok, maximum egy kiskanálnyi mennyiség.
Szárított fűszerek
Használjuk a kamrában lévő fűszerarzenált, hogy plusz ízt adjunk az alaplének. A petrezselyem, bors és kömény általában minden ételbe jól illeszkedik.
A receptben használt fűszerekből is tehetünk bele egy keveset, hogy teljesen átjárják a forró alaplevet.
Sűrítmények és krémek
Ami minden konyhában biztosan akad, az a sűrített paradicsom. Akár rögtön a levesbe is keverhetjük, de még fantasztikusabb ízeket érhetünk el, ha előtte egy serpenyőben karamellizáljuk.
A pesto is szintén erőteljes aromákat képes átadni, elsősorban olaszos hangulatú ételekben lehet jó választás.
Ha pedig egy fokkal nemzetközibb háztartást vezetünk, egy kanál misót is elkeverhetünk a fazékban.
Zsíros gazdagság
A probléma sokszor nem az ízek hiánya, inkább az a teltség hiányzik a bolti alapléből, ami egy házi húslevesben található. Ezt az űrt kitölthetjük valamilyen zsiradékkal.
Egy kocka vaj, esetleg pár kanál ízes olívaolaj rengeteget tud javítani a szegényes, vízízű alaplevünkön.
Savanyú ízek
A savanyú dolgok sokat segítenek az ízek maximalizálásában, ezért ha ilyesmivel gazdagítjuk a levesünket, minden mást is sokkal jobban fogunk érezni benne.
Facsarjunk bele citromlevet, de különböző ecetekkel is kísérletezhetünk. A legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba, folyamatosan kóstoljunk, és mindig a készülő étel profilján belül ízesítsünk.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Minden menthető a konyhában, mutatjuk, hogyan: