A mumus: így nem lesz zavaros a húslevesed (és így javítsd fel, ha az lett)

(Nagy)mamád lelkedre kötötte gyerekkorodban, hogy a húsleves akkor jó, ha áttetszően aranyló, pici, szolid zsírpöttyökkel a tetején, ezért hideg ráz tőle, ha mégis zavaros lesz a végeredmény? Segíteni jöttünk.

Múltkor egy ismerősöm megkérdezte, mitől nem lesz "opálos" a húslevese, mert hiába tart be minden ismert szabályt, az istennek se sikerül. Kérdeztem tőle, hogy tényleg annyira szívügye-e az az évtizedek (századok?) óta belénk nevelt ukáz, miszerint a húsleves NEM LEHET ZAVAROS, és ördögtől való-e, ha a végeredmény nem tökéletes, de nem volt benne hajlandóság a megalkuvásra: a húsleves vagy aranylóan átlátszó, vagy semmilyen.

Lássuk, mit ír a szakirodalom, hogyan lesz szép és zavartalan (haha), és hogyan segíthetünk rajta, ha mégis zavaros lesz az a bizonyos húsleves:

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

1.) HABOZZ

Erről már mi is írtunk egy értekezést pro és kontra, egy biztos, a zavarossággyűlölők mindenképpen habozzanak (az elején), miközben fő a hús, mert így biztosabb a tiszta, aranyló végeredmény. (Vannak azonban, akik szerint a lényeget is kiöntjük a habbal, éppen ezért szerintük szükségtelen, mert majd leülepszik.)

2.) HIDEG VÍZ

Egy másik apró részlet, de a tökélyre törekvők tippje az, hogy a húst a legelején tiszta, hideg vízben kezdjük el főzni, ne melegben, így egyenletesen forrósodik fel minden.

3.) NE FORRALD

A lassú, 3-5 óráig tartó főzés egyik velejárója az is, hogy mindez komótosan, tényleg kis lángon történjen, hogy még véletlen se forrjon a levesed, csak gyöngyözzön: így nem kavarodik összevissza minden fűszer és alapanyag a fazékban.

Ha mégis zavaros lett....

Mit tehetünk, ha mégis megtörténik a világ szégyene, a rettegett, a gyűlölt, mindaz, amitől anyánk, nagyanyánk óva intett, és ZAVAROS LETT A HÚSLEVESÜNK?

SZŰRD LE! De nem akárhogy...

  • Miután lezártad a levest, hagyd állni egy fél órát, hogy minden leülepedjen benne,
  • halászd ki belőle a zöldségeket és a húsokat,
  • végül sűrű szövésű szűrön szűrd le, lassan, KANALAZVA, ne öntve!

Ha neked ez még nem elég, akkor is van hová fokozni:

Tegyél egy gézlapot is a szűrődbe, ha tökéletes eredményre vágysz, mert ezen tényleg minden kis apróság fennakad!

A profik a tojáshoz nyúlnak:

4-5 liter leveshez két tojásfehérjét kemény habbá verünk, és a leves tetejére terítjük. Nagy lángon lobogva addig forraljuk, amíg a tojás meg nem keményszik, és magába nem szívja az apró “szöszöket”. Ekkor egy szűrőkanállal kihalásszuk a levesből

– írja az Ízesélet.

+ 1 tipp kemény vonalas zavaroshúsleves-elleneseknek:

A francia séfek állítólag a már elkészült húslevest lehűtik, majd a tetejére kiülő zsírt lekanalazzák, sőt, sovány darált hús + aprított zöldségek (répa, zeller, hagyma) + tojásfehérje egyvelegét főzik a zsírtalanított levesbe, így:

Lassú, de folyamatos keverés mellett fel kell melegíteni a levest a fehérjés egyveleggel. Egészen addig kell kevergetni, míg már majdnem felforrt. Ekkor viszont abba kell hagyni a keverést, és alacsony lángon halkan rotyogtatni úgy egy órán keresztül. A fehérjés keverék kiül a leves tetejére, ebbe kell egy lukat fúrni, és mikor kész, ezen a lukon keresztül kell kimerni a tiszta húslevest

– írja a Sóbors.

Azt hiszem, most már tuti, hogy nem lesz zavaros az, hogyan ne legyen zavaros a húslevesed. Hajrá!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos trükköt itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...