Nem húsból, de nem is zöldségből készül a legintenzívebb alaplé

Aki rendszeresen főz, tudhatja, hogy egy jó alaplé rengeteg ízletes étel kulcsa. Egy rossz alaplé viszont el is tudja rontani a főztünket. A most bemutatkozó alaplével szerencsére ez lehetetlen, nézzük, miről is van szó!

Alaplevet sok mindenből főzhetünk a hústól kezdve a csonton át egészen a zöldségekig. Természetesen mindegyik levesnek más íze lesz, ami talán némi rossz hír a vegetáriánusok és vegánok számára, hiszen a húsmentes alaplevek gyakran gyengék, és nem képesek olyan erőteljes ízt átadni. Van azonban egy harmadik megoldás is: ha se nem állatból, se nem növényből főzünk alaplevet. Igen, már megint a gombák a megmentőink.

Nem húsból, de nem is zöldségből készül a legintenzívebb alaplé

Nincs rosszabb egy íztelen alaplénél

A nem húsos alapleveknek általában az a problémája, hogy szinte semleges ízzel, aromával rendelkeznek, ezért alig érezzük a hatásukat, amikor valamit főzünk velük. Mert egy alaplének nem kell harsánynak lennie, de mégis kell, hogy legyen benne annyi zamat, hogy tudjuk, hogy nem vízzel készítettük azt a vadast, rizottót vagy zöldségragut.

Csak zöldségekből ritkán lehet igazán finom alaplevet főzni.

És ne higgyük, hogy ez a probléma csak a zöldségevőket érinti. Hiszen a húst gyakran sajnáljuk: inkább egy rendes levest vagy főételt készítünk belőle, mintsem alaplevet. Így a húsos ételekbe is gyakran zöldségalaplé kerül (vagy valamilyen bolti kocka, de arról inkább ne is beszéljünk).

Hentes tokány NoSalty módra

Az egyik kedvenc retróságunk, amit otthon érdemes igazán elkészíteni, mert a kifőzdékben ritkán találni igazán jó darabot. Ez egy szaftosabb változat, harsanós uborkával - mennyei!

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Mi a baj a húslevessel?

És nemcsak a hús ára tarthat vissza minket a húsalaplé főzésétől, hanem az így kapott leves eltarthatósága is. Ez ugyanis sokkal könnyebben megromlik, megbuggyan, mint a zöldséges társa. Sőt, a fagyasztóban is kevesebb ideig tárolhatjuk.

Ezen túl pedig nyilván adott az a probléma is, hogy nem tudjuk univerzálisan használni: ha van húsmentesen étkező rokonunk vagy lakótársunk, a nekik készülő ételeket nem tudjuk majd a húsos lével megfőzni.

Főzzünk gombából alaplevet!

Az összes fenti problémára egy megoldás van: a gombaalaplé. Ez csupán szárított vagy friss gombából és vízből áll össze, mégis lehengerlő íze van, ami nem nyomja el az ételünk fő vonalait, mégis érezhetjük, hogy megbújik a fogások alján.

Főzhetjük egész gombából, de félretett maradékokból is: így maradékmentő akció kerekedik a dologból. Tároljuk a fagyasztóban a gombák levágott tönkjeit (ha nem használjuk fel őket), és amikor elég összegyűlt, kezdődhet is az alapléfőzés.

Az arányok pedig a következők: 2 liter vízhez 500 gramm friss gomba vagy 75 gramm szárított gomba kell. Ehhez adhatunk ízlés szerint sót, esetleg pár fokhagymagerezdet is. Az alaplevet fel kell forralni, majd utána alacsony lángon, lefedve főzni 30 percen keresztül.

A leszűrt alaplevet használjuk fel frissen, vagy tegyük el későbbre: a hűtőben 3-4 napot kibír, a fagyasztóban pedig akár fél évig is vígan eléldegél.

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Libás hamis rizottó

Ez a műrizottó a Márton-napi liba mellé készült. Mivel a levesbe májas szalvétagombóc került, ezért a lúdgégetészta hiányát csillapítandóan a ludaskása receptje módosult. Rizs ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Izgalmas konyhai praktikák minden alkalomra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...