Aioli – a majonéz unokatestvére, amit otthon is elkészíthetsz

Biztos te is találkoztál már éttermekben az aiolival. De mi az, és hogyan készítheted el te magad otthon? Lentebb eláruljuk!

Ha eddig úgy gondoltad, hogy az aioli egy nagyon extra majonéz, akkor nem állsz teljesen távol a valóságtól, de azért mégis több a maga krémes, savanykás ízével. Azért nem kell megijedni, otthon is egyszerűen elkészítheted!

Az aioli (egyébként AH-yo-lee-nak kell ejteni) lényegében az emulgált olajat takarja, amely kevés – vagy sok, attól függően, hol kóstolod – fokhagymával. Ez egy gazdag és krémes szósz, mediterrán és francia gyökerekkel. Az aioli készítésének hagyományos módja az olaj emulgeálása zúzott fokhagymába. Mostanra azonban ezt sokfelé felváltották az egyszerűbb, félig házi módszerek. Az első módszer egyszerűen átitatja a boltban vásárolt majonézt mindenféle szórakoztató és érdekes ízzel – gondolj például a srirachára, paprikára, fekete fokhagymára stb. A második módszernél, amit lentebb bemutatunk, az olajat tojássárgájába és zúzott fokhagymába emulgeálják.

Aioli - a majonéz unokatestvére, amit otthon is elkészíthetsz

Mi a különbség az aioli és a majonéz között?

Az aioli készítés folyamata nagyon hasonlít a majonézéhez, ezért az eredmény is hasonló a házi majonézhez. A különbség? Ahhoz, hogy az aioli aioli legyen, fokhagymának kell bele kerülnie.

Hasonlóság, hogy mind a majonéz, mind az aioli tartalmaz olajat, tojássárgáját és valamilyen savat, például citromlevet vagy ecetet.

Hogyan készíts aiolit

Hozzávalók

  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1/8 teáskanál só, plusz még ízlés szerint
  • 1 nagy tojássárgája, szoba-hőmérsékletű
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1/3 csésze enyhe ízű olívaolaj (vagy fél olívaolaj, fele növényi olaj)

Ha valami igazán extrára vágysz:

Pépesítsd a fokhagymát

A reszelt fokhagyma használata enyhén darabos aiolit eredményez, ezért ajánlott, hogy először reszeld le a fokhagymát, majd pépesítd. Ehhez szórd meg sóval a reszelt fokhagymát, és a szakácskés segítségével pépesítsd. Nyomd rá és mozgasd előre-hátra a penge lapos oldalát a fokhagymán.

Add hozzá a tojássárgáját és a citromlevet

Egy nagy tálban keverd simára a fokhagymát, a tojássárgáját és a citromlevet. Ha a tál csúszik, tedd egy nedves konyharuhára.

Figyelem, az aioliba nyers tojás kell. A szalmonella kockázatának csökkentése érdekében használj pasztőrözött tojást.

Ha szeretnél gondoskodni a biztonságról, keverd össze a hozzávalókat egy fémtálban, amit egy forrásban lévő vízzel teli lábosra teszel, amíg a keverék el nem éri a 70°C fokot legalább 30-40 másodpercre. A tojások ilyen módon történő finom főzésével biztonságosan fogyaszthatóak lesznek anélkül, hogy az aioli állagát veszélyeztetné.

Fokozatosan add hozzá az olajat

Folyamatosan kevergetve, lassan, először cseppenként, majd vékony sugárban öntve add hozzá az olajat, amíg a tojás és az olaj teljesen emulgeálódik. Ha a keverék elkezd szétválni, ne adj hozzá több olajat, hanem kevergesd addig, amíg össze nem áll. Ízlés szerint tovább sózhatod. Tedd az aiolit egy kis üvegedénybe, szorosan záródó fedéllel, és tárold a hűtőszekrényben 3-5 napig.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...