Így használd a fehér spárgát, hogy ne csak a zöld legyen a sztár

A tavasz egyik legelegánsabb és legfinomabb zöldsége a spárga, amelynek bár az egész szezonban megkérik az árát, mégis egész kevés mennyiségből is remek fogások készíthetők. Most a fehér spárga felhasználási módjait mutatjuk be – ennek elkészítése kicsit macerásabb, mégis érdemes ilyenkor sokszor bevetni.

A friss, ropogós spárga, legyen az zöld vagy fehér spárga, a tavaszi könnyű ebédek és vacsorák egyik sztárja: készülhet belőle leves, saláta, rizottó, tészta, finom magában, hús mellé, főzve, grillezve, nyersen. A titok mindig az, hogy minél gyorsabban használjuk fel, ha friss spárgához jutunk, nem érdemes tartogatni, érdemesebb mindig frissen meg(v)enni – ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss.

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni, amelyet a legkönnyebben egy késes hámozóval tudunk megtenni – a spárga héja, minél fiatalabb és frissebb, annál vékonyabb. Sokszor meglehetősen sziszifuszi munkának is tűnhet minden apró szálas héjtól megszabadítani a növényt, de érdemes rászánni azt a néhány percet, és precízen dolgozni, így egészen lágy és krémes ízű spárgát ehetünk a hőkezelés után.

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

Ahogy a zöld változat esetében is, a fehér spárgát is sokrétűen elkészíthetjük: a leginkább klasszikus változat az egyszerű, sós lében átpárolt-főzött spárgasípok hollandi mártással vagy buggyantott tojással, de ezt nyugodtan cifrázhajuk is: kombinálhatjuk baconnel, más zöldségekkel, elkészíthetjük rakottasan, de meg is süthetjük, akár sütőben, akár serpenyőben.

A fehér spárga mellé nemcsak elkészült fogásként illik a könnyű fehérbor, de főzhetünk is vele, ahogy a durvára őrölt bors, a chilipehely, és a tejszín is jó barátja.

Míg zöldspárgából kevesebbszer, a fehér változatból nagyon gyakran készül krémleves is, amely sokak szerint a legjobb dolog, ami a spárgával történhet. Ahogy minden krémelves esetében, a spárgakrémlevesnél is kardinális, hogy mennyire tudjuk selymesre készíteni, a spárga szálassága miatt érdemes a leturmixolás után még átpasszírozni is. Akkor teszünk a legjobbat a levesünkkel, ha csak valamilyen növényi tejjel vagy tejszínnel, tejjel sűrítjük, és nem teszünk bele semmilyen lisztet, krumplit vagy más sűrítőanyagot.

Spárgás quiche

Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.

A zöldspárga főzési ideje valamivel rövidebb, mint a fehér spárgáé, ez persze függ attól is, hogy mennyire zsenge a növény, de azért 15 perces főzési idővel érdemes számolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fincsi alapanyag:

.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...