Így használd a fehér spárgát, hogy ne csak a zöld legyen a sztár

A tavasz egyik legelegánsabb és legfinomabb zöldsége a spárga, amelynek bár az egész szezonban megkérik az árát, mégis egész kevés mennyiségből is remek fogások készíthetők. Most a fehér spárga felhasználási módjait mutatjuk be – ennek elkészítése kicsit macerásabb, mégis érdemes ilyenkor sokszor bevetni.

A friss, ropogós spárga, legyen az zöld vagy fehér spárga, a tavaszi könnyű ebédek és vacsorák egyik sztárja: készülhet belőle leves, saláta, rizottó, tészta, finom magában, hús mellé, főzve, grillezve, nyersen. A titok mindig az, hogy minél gyorsabban használjuk fel, ha friss spárgához jutunk, nem érdemes tartogatni, érdemesebb mindig frissen meg(v)enni – ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss.

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni, amelyet a legkönnyebben egy késes hámozóval tudunk megtenni – a spárga héja, minél fiatalabb és frissebb, annál vékonyabb. Sokszor meglehetősen sziszifuszi munkának is tűnhet minden apró szálas héjtól megszabadítani a növényt, de érdemes rászánni azt a néhány percet, és precízen dolgozni, így egészen lágy és krémes ízű spárgát ehetünk a hőkezelés után.

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

Ahogy a zöld változat esetében is, a fehér spárgát is sokrétűen elkészíthetjük: a leginkább klasszikus változat az egyszerű, sós lében átpárolt-főzött spárgasípok hollandi mártással vagy buggyantott tojással, de ezt nyugodtan cifrázhajuk is: kombinálhatjuk baconnel, más zöldségekkel, elkészíthetjük rakottasan, de meg is süthetjük, akár sütőben, akár serpenyőben.

A fehér spárga mellé nemcsak elkészült fogásként illik a könnyű fehérbor, de főzhetünk is vele, ahogy a durvára őrölt bors, a chilipehely, és a tejszín is jó barátja.

Míg zöldspárgából kevesebbszer, a fehér változatból nagyon gyakran készül krémleves is, amely sokak szerint a legjobb dolog, ami a spárgával történhet. Ahogy minden krémelves esetében, a spárgakrémlevesnél is kardinális, hogy mennyire tudjuk selymesre készíteni, a spárga szálassága miatt érdemes a leturmixolás után még átpasszírozni is. Akkor teszünk a legjobbat a levesünkkel, ha csak valamilyen növényi tejjel vagy tejszínnel, tejjel sűrítjük, és nem teszünk bele semmilyen lisztet, krumplit vagy más sűrítőanyagot.

Spárgás quiche

Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.

A zöldspárga főzési ideje valamivel rövidebb, mint a fehér spárgáé, ez persze függ attól is, hogy mennyire zsenge a növény, de azért 15 perces főzési idővel érdemes számolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fincsi alapanyag:

.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...