5 étel, ami csúcsra járatja az agyadat

Azért, hogy elménk optimálisan működjön, fontos, hogy a megfelelő ételeket együnk. Mutatunk 5 olyan alapanyagot, ami segít abban, hogy pörögjön az agyad.

Az agyunkra mindig ráfér egy kis boostolás, még akkor is, ha megfelelő ételeket eszünk, és úgy gondoljuk, minden szuperül működik. Bár számos tényező befolyásolja a működést – nem mindegy, mennyit alszunk, mozgunk-e rendszeresen stb. – , sokat tehetünk azzal is, ha néha adunk neki egy kis löketet, amit nemcsak egy szúdoku megfejtésével tehetünk meg, hanem ételekkel is. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amelyek különösen nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, melyek védik és gondozzák agyunk működését. Nézzük, mik ezek!

Csepp a tengerben: halak

Nyilván ez egy nagyon nagy halmaz, szóval kicsit szűkítünk a körön: leginkább azok támogatják az agyadat, amelyek tartalmaznak omega-3 zsírsavakat. Ezek közé tartozik a hering, a lazac, a makréla és a szardínia is. Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek és az agysejtek membránjainak ápolásában, táplálásában, de gyulladáscsökkentő hatásuk sem elhanyagolható. Az utolsó azért is nagyon fontos, mert a krónikus gyulladások felelősek a depresszió, szorongás és az ADHD (figyelemzavar) kialakulásáért.

Shuba - ukrán céklás heringsaláta

Ukrán hidegtál-saláta. Kicsit macerás a sok reszelgetéssel meg a mosogatással, cserábe elképesztően finom. Én most egyesével tálaltam, de tepsibe vagy jénaiba is rétegezhetjük, és ...

Szárnyalj a meetingen kávéval

Ha fontos meetinged lesz, vagy egy állásinterjúra készülsz, akkor igyál meg egy kávét előtte. Miért? Mert koffeintartalmának köszönhetően ébren tartja majd az agyadat, javul a koncentrációd, és egy kicsit még a kedvedet is feldobja. Nyilván nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával, de napi három simán belefér.

Antioxidánsbomba bogyósok

A bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, eper) tele vannak flavonoiddal. A flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek óvják agysejtjeinket az oxidációs folyamatok okozta károsodástól. Ezek mellett fontos szerepet játszanak számos kognitív képesség fejlődésében is, valamint támogatják a BDFN (agyi eredetű növekedési faktor) fehérje előállítását is, ami az agysejtek pusztulását és károsodását segít megelőzni. Szórd meg reggel a müzlidet bogyós gyümölcsökkel, vagy add őket a reggeli turmixodhoz!

A fekete élvezet, az étcsokoládé

Igen, az élvezeteknek is adunk! Persze nem azt mondjuk, hogy a listán szereplő eddigi ételek nem elég finomak, de azért a csoki az csoki, valljuk be. Az étcsokoládé kiváló flavonoidforrás, illetve koffeint és antioxidánsokat is tartalmaz. Ezen tulajdonságai miatt segíti az agyunk működését, jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

A kis sárga, a tojás

A tojás számos, az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, beleértve a B6- és B12-vitaminokat, illetve a folsavat és a kolint. A kolin pozitív hatással van a memóriára, és a tanulás folyamatának hatékonyságát is növeli. A tojásnak továbbá magas a koleszterintartalma is, ami nélkülözhetetlen agyunk számára, mivel testünk legzsírosabb szerve, így táplálnunk kell. Ha ugyanis nem eszünk elég zsiradékot, akkor agyunk lényegében elkezdi „felzabálni” magát.

Fürjtojásos tükörtojás

Fürjtojás nem csak egészséges, de kutatások szerint potencianövelő hatása is van :) Még hasznos is, ha gyors reggelit akarunk a párunknak! :)

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Frittata szendvics ramenkától

Változatlanul az interneten talált videók, amik a leginkább felvillanyoznak. A kedvenc főétkezésem pedig a reggeli, így ezt variálom a leginkább. Nagyon egyszerű, ugyan tovább tart, mint ...


Még több étel, ami segít abban, hogy egészséges legyél:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...