Az áfonya talán az egyik legdrágább, de legfinomabb gyümölcs, amit manapság télen-nyáron megvehetünk. Többek között Észak-Amerikában őshonos növény - az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs.
Minden gyümölcshöz és zöldséghez képest több és erősebb antioxidánsok találhatóak benne.
ÉLETTANI HATÁSAI:
- mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben található
- az indiánok az áfonya pektinben gazdag rostjaita hasmenés és a székrekedésellen is használták
- a tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását
- az antioxidánsok vérben valófokozott jelenléte csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát
- áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) jeleit
- a benne levő antociánok semlegesítik aszabad gyököket(ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom)
Hogy milyen receptekbe ajánljuk?
Mehet természetesen süteményekbe és tortákba, minden mennyiségben:
De az édes krémekben is irtó jól mutat és működik, mert fanyar roppanósságot ad a krém tetején:
...és persze muffinokban is elengedhetetlen, a Hupikék Törpök kedvence!
* Természetesen kedvező hatásait nyersen fejti ki leginkább!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Ezek az ételek segítenek a koncentrálásban, ha home office-ban dolgozunk
Ha azt érezzük, hogy nem vagyunk képesek fókuszálni az otthoni munkavégzés során, ezeket az ételeket jegyezzük meg magunknak.
KesselEzek a legegészségesebb gyümölcsök!
Málna, ribiszke, szeder, áfonya, egres - nem csak szépek és finomak, hanem szuperegészségesek is!
adminMiért penészedik olyan gyorsan a bolti áfonya és málna?
Bosszantó tud lenni, amikor a frissen vásárolt bogyós gyümölcs penészedni kezd. Eláruljuk, hogy előzheted meg a bajt!
Fenes GábrielEzért jó, ha nyáron csupa SZÍNES dolgot eszel - minden...
A nyárral nemcsak a meleg, de a sok színes, lédús gyümölcs és zöldség is megérkezett. Használd ki ezt az időszakot, hogy feltöltsd a szervezeted vitaminokkal és tápanyagokkal.
Szász Nóri