ÁFONYA: a gyümölcs, ami minden társánál egészségesebb...hogy miért?

Tudjuk, hogy drága, de érdemes azért tudni arról is, hogy mennyire szuper élettani hatásai vannak – ja, és recepteket is hoztunk, természetesen.

Az áfonya talán az egyik legdrágább, de legfinomabb gyümölcs, amit manapság télen-nyáron megvehetünk. Többek között Észak-Amerikában őshonos növény - az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs.

Minden gyümölcshöz és zöldséghez képest több és erősebb antioxidánsok találhatóak benne.

ÉLETTANI HATÁSAI:

  • mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben található
  • az indiánok az áfonya pektinben gazdag rostjaita hasmenés és a székrekedésellen is használták
  • a tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását
  • az antioxidánsok vérben valófokozott jelenléte csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát
  • áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) jeleit
  • a benne levő antociánok semlegesítik aszabad gyököket(ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom)

Hogy milyen receptekbe ajánljuk?

Mehet természetesen süteményekbe és tortákba, minden mennyiségben:

De az édes krémekben is irtó jól mutat és működik, mert fanyar roppanósságot ad a krém tetején:

...és persze muffinokban is elengedhetetlen, a Hupikék Törpök kedvence!

* Természetesen kedvező hatásait nyersen fejti ki leginkább!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

forrás

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek