Vörös, kék, fekete, avagy így süssünk-főzzünk ÁFONYÁVAL

Legyen a színe szinte már feketébe hajlóan kék vagy piros, legyen friss vagy épp aszalt, készüljön belőle lekvár, szörp vagy épp szósz, az áfonya sokunk nagy kedvence – egy nem olcsó, de rendkívül egészséges és finom bogyós gyümölcs, amelynek érési ideje nyár végétől egészen őszig terjedhet, de még most is sokszor találkozhatunk vele a boltokban.

Itthon sokáig csak a kék változat volt ismert, a piros színű gyümölcsöket pedig mai napig leginkább aszalvány formájában vagy teaként szoktuk fogyasztani – az áfonya iránti rajongásunk ezzel együtt továbbra sem csökken. Kellemesen fanyar és egyszerre édes íze, gyönyörű színe és viszonylag könnyű nagyüzemi termesztése miatt is kedvelt gyümölcsünk. Az áfonyák nemzetsége kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

Fekete áfonya

A fekete áfonya például hazánkban is nő a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, és a Mátrában is megtalálhatók állományai – termését nemcsak előszeretettel esszük, hanem a népi gyógyászat is használja. Nagyon kedvelt hozzávalója a különböző vadételeknek, ahogy a többi áfonya is, és készül belőle szörp, lekvár, leves is, és persze helyet kap a süteményekben, turmixokban és mindenféle édes reggeliben. Sőt, kedvelt likőrök is készülnek belőle.

Kék áfonya

Közeli rokona, mondhatni testvére a fekete áfonyának a kék áfonya, amelynek jellegzetes, hol lilába, hol indigókékbe hajló szemei mára a nagy üzletláncok, de a kisebb boltok kínálatának is biztos darabjai, remekül kiegészítenek egy joghurtos, müzlis reggelit, jól mennek különböző krémekhez, muffinokhoz és süteményekhez, de készülhet belőle is dzsem vagy szörp.

Ahogy a többi áfonyafajta is, úgy ez is gazdag vitaminokban, C-vitamin-tartalma jelentős elsősorban, ehhez pedig társul a másik jó tulajdonsága, hogy alacsony a kalóriatartalma.

Jó hatással van az emésztési zavarokra, a hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító.

Tőzegáfonya

Az áfonyafélék elsősorban Amerikában és Kanadában hihetetlenül kedvelt képviselője az amerikai tőzegáfonya, amelyet itthon leginkább dzsem, mártás vagy aszalvány formájában szoktunk fogyasztani. Ezt a fajtát is fogyasztják egyszerre gyümölcsként, fűszerként és gyógynövényként is.

Amerikában az 1800-as évek eleje óta termesztik, és egészen különleges módon takarítják be: szüret előtt 30 cm magasan elárasztják vízzel a földet, és a víz színén úszó gyümölcsöket halásszák le. Húsa roppanó, íze enyhén fanyar és az Egyesült Államokban hálaadás napján az ünnepi étrend jóformán kötelező része a belőle készült mártás. 

Ha esetleg valamilyen hatalmas szerencse folytán nagyobb mennyiségű áfonya kerül a birtokunkba, ne csak dzsemben és szörpben gondolkozzunk, hanem egy részét fagyasszuk le, mert az áfonya, ahogy a többi bogyós gyümölcs is, remekül fagyasztható, ízét szinte maradéktalanul megőrzi a fagyasztás során is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgalmas alapanyag:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...