Igazi sztárparádé az év horrorfilmjében, ami kifigurázza a fine dining világát

Gasztrohorror? Nevezhetjük így? A Menü című filmet vagy imádni, vagy utálni fogod, de közömbös biztos nem maradsz.

Már a trailer is erősre sikerült, hát még az egész 107 perces alkotás! A Menü főszereplői között köszönthetjük Ralph Fiennes-t (mint A séf), Anya Taylor-Joyt és Nicholas Houltot, akik mindhárman brillíroznak. Dacolván a borongósan feszültre sikerült séfdrámákkal, A Menü furcsán indul, sejthető, hogy nem kell sok hozzá, hogy elszabaduljon a pokol. És el is szabadul, egy fiktív csúcsétteremben, ami egy elhagyatott szigeten várja dúsgazdag vendégeit.

Igazi sztárparádé az év horrorfilmjében, ami kifigurázza a fine dining világát / Fotó: Forum Hungary

Taylor és Margot éppen a kikötőben várják a hajót, ami elviszi őket a szigetre, ahol a világ ünnepelt gasztromágusa, Julian Slowik gasztroszínháza várja őket.

A Galagonya (Hawthorne) szigeten egyedül az étterem, az ahhoz tartozó gazdaság, a dolgozók spártai tömegszállása és a séf vadászháza áll.

Első körben egy precíz, szabálykövető ázsiai hölgy vezeti körbe őket a területen, a füstölőtől kezdve a partig, ahol éppen halászok gyűjtik az este elfogyasztandó tengeri finomságokat. Minden a koncepcióról, a mikrogazdálkodásról, a különleges alapanyagokról szól, de nem minden látogatót érinti meg ugyanúgy a téma.

A Nicholas Hoult által megformált karakter, Taylor például teljesen el van alélva, míg partnere, Margot egyáltalán nem érdeklődik és hamar ki is derül, ő több mint laikus, úgyis Taylor fizet, neki mindegy. Van a hajóval érkező csapattagok között egykor híres, de kissé lecsúszott filmsztár és asszisztense, kellemetlen, agyát megjátszó üzletember, csendesnek tűnő idős pár és híres ételkritikus is.

Elképesztően ízléses, minimalista stílusban épült a Hawthorne, minden egyes szegletét jó nézni, de az étterem valójában egy erődítmény, ami kisvártatva ki is fog derülni. Ami az erődben történik, amit a konyhában csinálnak és ami Slowik fejében játszódik az egészen sokkoló, onnantól kezdve, hogy a saját édesanyja tajtrészegre issza magát a vendégtér egy sarkában, odáig, hogy mindenre képes a fejében kialakított koncepció megvalósítása érdekében. Tényleg mindenre.

És ha már ars poetica és koncepció: A Menü tökéletes kifiigurázása mindannak, ami a topgasztronómia körül történik.

És most ezt nem is magára az alkotásra, séfekre és éttermekre értjük, hanem a médiavisszhangra, a szakácsversenyekre, a görcsös televíziós séfképzőkre, a különböző kalauzok szubjektív (na persze!) pontozásaira például. Valamint a marketingesek lózungjaira, amivel tele van már a padlás és rendkívül bosszantóak és erőltetettek. Nincs elemibb dolog az étkezésnél és a jóllakásnál, de ami az elmúlt 10-15 évben történt ezen a területen, az kicsit már megfekszi az ember gyomrát.

Slowiknak sok minden megfeküdte, van oka a boldogtalanságra és a zsörtölődésre, szóval bosszút áll a burzsoázián, a magukat felsőbbrendűnek gondoló gazdag sznobokon, ezt pedig egy olyan kenyértállal kezdi, amire nem jár kenyér. És olyan eszement és kegyetlen csapásokkal folytatja, ami miatt tényleg gasztrohorror a film műfaja. Csak győzzük kivárni a Hawthorne desszertjét!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Forum Hungary


További filmek, amiket mindenképpen nézz meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...