Itt és most kiderült, mit rejtegetnek előlünk a menő éttermekben – tűkön ültünk a Forráspont című film megnézése közben

Láttunk már túlterhelt és kiégett séfeket a vásznon, de ilyen korhű és plasztikus alkotás aligha született még. 92 perc feszültség, vágás nélkül, rendkívül pontos színészi játékokkal. Ez a Forráspont.

El lettünk kényeztetve az elmúlt években a gasztronómiát középpontba helyező filmek terén, és több olyan moziélményünk is volt, ami jól ellenpontozhatta a főzőműsorok által felépített ideát, miszerint a tehetséges séfek élete finom falatokról, sikerről, reflektorfényről szól. Legutóbb éppen a Boldogság íze (Taste of hunger)  Michelin-csillagok hajszolásáról szóló skandináv gasztrofilmet méltattuk és most rögtön itt is van egy újabb, Boiling point, azaz Forráspont címmel, egyenesen Angliából. Rendezője Philip Barantini színész és rendező, aki feltűnt például a Csernobil című sorozatban is. Barantini 2019-ben azonos címen és főszereplővel már készített egy 22 perces rövidfilmet, de a gasztrofilm így, másfél órában még kifejezőbb és sok részletet sikerült jobban kibontania.

Ennél érzékletesebb séfdrámát még nem láttunk / Fotó: Cineuropa

Négy BAFTA jelölés, sok szakmai siker

Főszerepben Stephen Graham-et, a Blöff Tommyját láthatjuk, aki kiváló választás volt a tehetséges, ám számos problémával küzdő Andy Jones londoni séf megformálására.

A filmet egyébként éppen a napokban jelölték összesen 4 BAFTA-díjra, köztük az év kiemelkedő brit filmje kategóriában, illetve Graham a legjobb férfi címszereplő kategóriában indul.

A British Independent Film Awardson már tarolt és Karlovy Vary-ban is elindult a legjobb film kategóriában.

Azok a kínzó ellenőrzések

Az alap szituációnk egyszerű és tiszta: egy londoni, egészen pontosan dalstoni (Nyugat-London egyre menőbb, hipszter kerülete) gurmé étterem egy estéjét követhetjük végig, a szerviz előttről indítva, mikor egy élelmiszer-biztonsági ellenőr méri fel éppen a konyhát, a dolgozók munkakörülményeit, hogy megfelelnek-e minden kritériumnak.

Az első percekben megtudjuk, hogy a helyi 5 pontos maximum helyett leminősítik őket 3-as kategóriába, mert számos szabálytalanságot észlel a hivatali megbízott. Az egyik tanuló az élelmiszer mosására kijelölt csapban mos kezet, míg a hidegpályán keresztszennyeződést vél felfedezni, a kesztyűhasználat elmaradása miatt. Innen szép nyerni, mondhatnánk… pláne, hogy egy teltházas estére számítanak, több extra igényű asztallal.

Ez tényleg szorongató

Vágni lehet a feszültséget az elejétől egészen a végéig. Ezt pedig fokozza a kameramozgás, használat és a technika, ugyanis Barantini nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy egyetlen snittel oldja meg az egész, másfélórás alkotást. A feszült figyelem miatt talán nem is tudjuk azonosítani, hogy mi az, ami miatt annyira zaklatott a moziélmény, de a konyhai kiélezett szituációkon felül a kameramozgás is hozzátesz a szorongató érzéshez.

Hiába vannak lazább karakterek és hiába olyan hangulatos maga az étterem, egyszerűen zsigereinkben érezzük a konyhában dolgozó stresszt, a teljesítési kényszert, a szorult helyzetekben való megfelelést vagy annak hiányát.

A legrosszabb vendégek mindenhol ott vannak

Mindezt pedig tetézik a rövid szituációk az asztaloknál: zömében elszomorító, felületes és dühítő vendégeket látunk: wannabe influenszert, aki a napi ajánlattal nem elégszik meg és extra tételt követel a konyhától, teljesen hozzá nem értő, újgazdag férfit, aki felülírja a pálya és a séfek, szakácsok szakértelmét. Nyilván ennek az üzenete éppen azokhoz nem fog eljutni, akikről szól, de döbbenetes látni, hogy milyen megalázó helyzetek adódnak akár egyetlen este alatt is.

Szorult hurok

Közben a főszereplő magánélete sem alakul a legfényesebben: a konyhafőnököt kísérti a múlt és a jelen, zaklatott és rövid telefonbeszélgetéseiből kiderül a családi állapota, lobbanékonyságából is következtethetünk rá, hogy közel az a forráspont. Pedig ez „csak egy este”, de a gasztronómiának ezen szintjén szorongatóak lehetnek a figyelmetlenségből elkövetett hibák és egy egész csapat sorsa és megítélése, nem utolsó sorban pedig megélhetése függhet a vezetőtől.

Kiderül hamar, hogy esszenciális a sous chef szerepe, hogy rengeteg áll vagy bukik rajta. Bomlasztó a főhős érzelmi limbója, hiszen egyszer könyörtelen dúvad, másszor kedves és együttérző. Mondhatjuk, hogy nagytermészetű, de ez ennél összetettebb.

Andy Jones története egyáltalán nem extrém példa, a Jones & Sons konyhájában történtekben serceg a valóság.

Valós étterem, valós szituációk

A rendező egyébként saját tapasztalatait is felhasználta a film készítésekor, hiszen ő maga is 12 évig dolgozott a vendéglátásban. Konyhai kisegítőtől a séfig jutott, de aztán teljesen a filmezésre váltott, mint színész, majd rendező és producer.

Őrült ötlet volt egy snittből felvenni a filmet, de mind hangban, mind képben és színészi teljesítményben maradandót alkottak. Óriási teljesítmény!

Érdekesség még, hogy a filmben szereplő étterem valós, Dalstonban találjuk, a filmeseknek pedig eszük ágában sem volt átváltoztatni a táblát a film kedvéért: végül a karakter nevét formálták az étteremre.

A magyar mozik még sajnos nem játsszák, és valószínűleg független produkció lévén kizárólag a kisebb művészmozikban bukkanhatunk majd rá a Forráspontra, de nagyon sok sikert kívánunk neki a filmfesztiválokon és reméljük, hogy érzékletességével sokaknak segít megérteni a konyhák feszült világát, és esetleg akik meglátják a tükörképüket (vendégoldalról, vagy dolgozóként) azok is kapnak egy iránymutatást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Cineuropa


További filmek, amiket mindenképpen nézz meg:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...