Legyen folyós a sárgája? A széle süljön át? Ahány ízlés, annyi ideális tükörtojás létezik, és mindegyik egy kicsit más elkészítési módot igényel. Miután megtanultuk, hogy miként kell feltörni a tojást, hogy a tükörtojás sárgája sértetlen maradjon, most öt módszert mutatunk, amivel elérheted a számodra tökéletes állagot.
Bronz szélek: olívaolaj
Ha a cél az, hogy jó ropogós legyen a tükörtojás széle, akkor a spanyolok módszerét érdemes bevetned. Melegítsd fel a serpenyőt, de ne legyen túlságosan forró, majd töltsd fel olívaolajjal, hogy egy "olajmedencét" kapj, és süsd ki a tojásokat.
Krémesen puha szélek: víz
Ez egy kicsit szokatlanabb eljárás, ugyanis a zsiradék mellé vizet kell adni a serpenyőbe. Ettől nagyon puha lesz a tojás széle, és nem ropogós.
Brunch tükörtojás: tejszín
Az egyik leghedonistább módja a tükörtojás elkészítésének az, ha tejszínben sütöd ki, így tökéletes fogás egy ráérős hétvégi brunch-hoz. Ahogy sül az étel, a tejszín tejjé és vajjá esik szét, a tükörtojás szélei pedig enyhén karamellizálódnak, miközben a sárgája folyós marad.
Középutas megoldás: vaj
Talán az egyik legalapabb technika a tojás elkészítésére, hogy vajban fürösztöd. Közepes lángon süsd a tojást egy tapadásmentes serpenyőben aranyló vajjal nyakon öntve. Addig süsd, amíg épp szilárd állagot kapsz, így egyszerre lesz puha és ropogós a tükörtojás. Mehet pirítósra, salátára vagy rizs mellé.
Ha tömegnek főzöl: sütőbe a tojásokkal!
Bizony, ha ipari mennyiségben kell tükörtojást készítened, annak is megvan a módja, és még csak nem is kell egész reggel a tűzhely fölött görnyedned. Forrósítsd fel az alaposan beolajozott tepsit 15 perc alatt 230 fokos sütőben, majd óvatosan üss bele egy tucat tojást egy nagy tálba. Ha felmelegedett a sütő, akkor a tojásokat ismét csak óvatosan öntsd át egyesével a tepsire. Öt perc, és készen is lesz a finom és puha tükörtojás-hadsereg.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Még több ok, amiért érdemes tojást enni: