Ha rántottát, tükörtojást készítesz, esetleg valamilyen sütihez ütsz fel néhány tojást, ne dobd azonnal a kukába vagy a komposztba a felesleges tojáshéjat! Amellett, hogy a tojáshéjat akár a növények földjébe is beleteheted, mivel tápanyagokban gazdag, egy nagyon praktikus feladatra is befoghatod. Ráadásul közeledik a húsvét, úgyhogy valószínűleg a megszokottnál is több tojáshéj termelődik majd a konyhában, így épp kapóra jön ez a trükk.
A kések időközönként élezésre szorulnak, ez valószínűleg nem nagy meglepetés. Azonban mikor élezted meg utoljára az aprítód, turmixod késeit? Bizony-bizony, ezek ugyanúgy tompává válhatnak a sok munkától, mint a hagyományos kések. Itt jön be a képbe a tojáshéj.
Egyszerűen fogd a megmaradt tojáshéjakat, és tedd őket a fagyasztóba egy zárható zacskóban. (így nem kell elmosnod sem őket, és biztosan nem történik semmi nem kívánatos a héjon maradt természetes anyagokkal).
Így élezd az aprítód késeit
Amikor úgy érzed, hogy az aprítód kései veszítettek erejükből, akkor vedd elő a tojáshéjakat, egy nagy marékkal tegyél belőlük az aprítóba, majd töltsd fel annyi vízzel, hogy az ellepje őket, és indítsd be a gépet. Addig menjen ez, amíg a tojáshéjakból csak por marad. Utána azonban óvatosan öntsd a lefolyóba a vizet, mert a tojáshéj esetleg eltömítheti azt, a legjobb, ha komposztálni tudod, esetleg a virágföldhöz adod a keletkezett masszát. Végül mosogasd el az aprítót szappannal, és már használhatod is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: