5 egyszerű tipp a hulladékmentes főzésért

Ha minimalizálnád az élelmiszerpazarlást, ezekkel a tippekkel pofonegyszerűen menni fog.

Az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-pazarlás globális kihívást jelent. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba, illetve válik hulladékká.

5 egyszerű tipp a hulladékmentes főzésért

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát, valamint az alultápláltsággal és a vízfelhasználással összefüggő problémákat, miközben világszerte nő az éhezés. A hatékonyságnak az élelmiszer-ellátási láncban és a fogyasztás terén tapasztalható hiánya emellett jelentős környezeti hatásokkal is jár.

Az EU és tagállamai az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összefüggésben kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig a felére csökkentik az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkentik a termelési és elosztási láncban keletkező élelmiszer-veszteséget. Ezért te is tehetsz otthon, méghozzá azzal, hogy főzés közben is minimalizálod az élelmiszerhulladék mennyiségét, és megtanulsz minden lehetséges mellékterméket felhasználni.

Csinálj zöldséglevest!

A megmaradt zöldségekből a legegyszerűbben zöldségleves készül, jellemzően olyanokból is, amiket másra már nem tudnál felhasználni. Ilyen például a zeller teteje, a karfiol közepe, vagy a száradt fokhagymagerezd. Ha nincs azonnal elég zöldséghulladékod, akkor elkezdheted a gyűjtést a fagyasztóban, amíg meg nincs a megfelelő mennyiség. A saját zöldségleves elkészítésének másodlagos előnye, hogy csökkentheted a benne lévő só mennyiségét, ami kifejezetten egészséges. Ha csak olyan részeket használtál fel a zöldségből, amit nem ennél meg szívesen, szűrd le a levet, és rakd el alaplének!

Csinálj turmixot!

A megmaradt zöldséget és gyümölcsöt nyugodtan felhasználhatod smoothie-hoz is. Nagyjából nincs olyan íz, amit ne lehetne akár elnyomni is más, finomabb gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, mégis csökkented az élelmiszerhulladékot, és még egészségesebbé is varázsolod a turmixot.

Csinálj pestót!

Alapjáraton bazsalikommal készül a klasszikus pesto, de gyakorlatilag minden zöld zöldség jó hozzá. A cékla, a fehérrépa és a sárgarépa zöldséges részéből finom pesto készíthető. Ha van konyhai robotgéped vagy turmixgéped, a pesto elkészítése mindössze öt percet vesz igénybe. Keress egy jó receptet, és mixeld össze azt a maradék zöldséget!

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Edd meg a krumpli héját is!

Ha először alaposan megmosod, majd csak utána pucolod meg a krumplit, a héjából finom chipset készíthetsz sütőben! Kend meg olajjal, és süsd magas hőmérsékleten nagyjából 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Előre ízesítheted is különböző fűszerekkel.

Termessz zöldségeket!

Rengeteg zöldség és gyümölcs termeszthető az élelmiszerhulladékból, csak tudni kell, mit hogyan érdemes elültetni. A növekvő élelmiszerárak mellett még gazdaságilag is jó döntés lehet, ha akár csak otthon, erkélyen elkezdesz nevelgetni egy kis kertet, ami friss, vegyszermentes termékeket hozhat a következő évben.

Forrásunk volt.


Még több cikk, hogy kevesebb élelmiszert pazarolj:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...