5 egyszerű tipp a hulladékmentes főzésért

Ha minimalizálnád az élelmiszerpazarlást, ezekkel a tippekkel pofonegyszerűen menni fog.

Az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-pazarlás globális kihívást jelent. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba, illetve válik hulladékká.

5 egyszerű tipp a hulladékmentes főzésért

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát, valamint az alultápláltsággal és a vízfelhasználással összefüggő problémákat, miközben világszerte nő az éhezés. A hatékonyságnak az élelmiszer-ellátási láncban és a fogyasztás terén tapasztalható hiánya emellett jelentős környezeti hatásokkal is jár.

Az EU és tagállamai az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összefüggésben kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig a felére csökkentik az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkentik a termelési és elosztási láncban keletkező élelmiszer-veszteséget. Ezért te is tehetsz otthon, méghozzá azzal, hogy főzés közben is minimalizálod az élelmiszerhulladék mennyiségét, és megtanulsz minden lehetséges mellékterméket felhasználni.

Csinálj zöldséglevest!

A megmaradt zöldségekből a legegyszerűbben zöldségleves készül, jellemzően olyanokból is, amiket másra már nem tudnál felhasználni. Ilyen például a zeller teteje, a karfiol közepe, vagy a száradt fokhagymagerezd. Ha nincs azonnal elég zöldséghulladékod, akkor elkezdheted a gyűjtést a fagyasztóban, amíg meg nincs a megfelelő mennyiség. A saját zöldségleves elkészítésének másodlagos előnye, hogy csökkentheted a benne lévő só mennyiségét, ami kifejezetten egészséges. Ha csak olyan részeket használtál fel a zöldségből, amit nem ennél meg szívesen, szűrd le a levet, és rakd el alaplének!

Csinálj turmixot!

A megmaradt zöldséget és gyümölcsöt nyugodtan felhasználhatod smoothie-hoz is. Nagyjából nincs olyan íz, amit ne lehetne akár elnyomni is más, finomabb gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, mégis csökkented az élelmiszerhulladékot, és még egészségesebbé is varázsolod a turmixot.

Csinálj pestót!

Alapjáraton bazsalikommal készül a klasszikus pesto, de gyakorlatilag minden zöld zöldség jó hozzá. A cékla, a fehérrépa és a sárgarépa zöldséges részéből finom pesto készíthető. Ha van konyhai robotgéped vagy turmixgéped, a pesto elkészítése mindössze öt percet vesz igénybe. Keress egy jó receptet, és mixeld össze azt a maradék zöldséget!

Edd meg a krumpli héját is!

Ha először alaposan megmosod, majd csak utána pucolod meg a krumplit, a héjából finom chipset készíthetsz sütőben! Kend meg olajjal, és süsd magas hőmérsékleten nagyjából 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Előre ízesítheted is különböző fűszerekkel.

Termessz zöldségeket!

Rengeteg zöldség és gyümölcs termeszthető az élelmiszerhulladékból, csak tudni kell, mit hogyan érdemes elültetni. A növekvő élelmiszerárak mellett még gazdaságilag is jó döntés lehet, ha akár csak otthon, erkélyen elkezdesz nevelgetni egy kis kertet, ami friss, vegyszermentes termékeket hozhat a következő évben.

Forrásunk volt.


Még több cikk, hogy kevesebb élelmiszert pazarolj:

Címlapról ajánljuk

További cikkek