A maradék grillzöldség elsőre nyűgnek tűnhet, pedig sokkal inkább áldás a konyhában. Ha van elég, akár egy teljes adag levest, salátát vagy szendvicskrémet is csinálhatunk belőle, így bevásárlás nélkül telepakolhatjuk a hűtőt maradékmentő fogásokkal. Most következzen néhány kreatív ötlet, amivel a maradék grillzöldségbe új életet lehelhetünk.
Hogyan tároljuk?
A legfontosabb dolog, hogy rögtön hűtőbe tegyük a maradék zöldségeket. Minél előbb kerüljön a hidegre, hogy biztosan fel tudjuk majd használni.
Valószínűleg a kisült zöldség olajos és fűszeres lesz. Mivel tulajdonképpen főtt ételnek számít, romlandóbb, mint a nyers alapanyag lenne.
Miután hűtőbe tettük, maximum két napon belül kezdjünk vele valamit, különben megromlik. A legjobb választásunk egy légmentesen záró doboz lesz, ebben marad a legfrissebb az étel.
Hidegen, melegen
Nem kell feltétlenül visszamelegíteni a grillzöldségeket, ez a kiválasztott recepttől függ majd. Ha például egy hideg salátát, krémlevest készítünk, elég, ha elővesszük a hűtőből, és már indulhat is a főzés.
Ha mégis meleg ételt főzünk a maradékkal, tartsuk szem előtt, hogy a zöldségek már meg vannak főzve, nekünk csak felmelegíteni kell őket. Nehogy véletlenül szétfőzzünk mindent, mert akkor teljesen szétesnek a darabok.
Levesek
Készítsünk például krémlevest a zöldségekből: ez nagyon egyszerű feladat lesz, mivel már alapból puhák az alapanyagok. Csak turmixoljuk össze néhány fűszerrel, olajjal, ízesítsük kedvünk szerint.
Ha túl sűrű lenne, hígítsuk alaplével, esetleg tejszínnel (persze csak akkor, ha profilban illik hozzá).
Szendvicskrémek
Gondoljunk az ajvárra vagy a sült paprikás hummuszra, és láthatjuk, hogy milyen sok lehetőségünk van, ha krémeket, mártogatósokat akarunk összedobni.
Egy késes aprítóval dolgozzuk krémesre a zöldségeket, gazdagítsuk a krémet olajjal, ecettel, esetleg olajos magvakkal.
Saláták
Egyszerűen vágjuk különböző méretű darabokra a sült zöldségeket, majd keverjük össze friss leveles zöldekkel, sajttal, magvakkal. Készítsünk hozzá egy alap öntetet, ez lehet egyszerű vinaigrette vagy fokhagymás joghurtszósz is.
Szendvicsek
Halmozzuk ropogós kenyérre, zsömlébe, hidegsültek és sajtok mellé. Melegszendvicsbe is kerülhet, így kellemesen visszamelegszik, összeolvad a sajttal.
Mindegy, mit kezdünk vele a maradék grillzöldség sokszínű alap lesz a konyhánkban, amivel végtelen kreatív ötletet megvalósíthatunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Grillezz egész nyáron: