A pácolt grillzöldségek garantáltan meg fogják változtatni a véleményünket a húsmentes grillezésről. Unalmas, egyhangú: ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik általában a kételkedők a sütögetés növényi résztvevőit. Pedig nem kell, hogy ez így legyen! Nemcsak húsból süthetünk ízletes és komplex fogásokat, a pácolt grillzöldségek is ugyanúgy képesek erre. De mi a titok?
Fordított pácolás
Alapból teljesen máshogy kell megközelítenünk a zöldségeket, ha grillezésről van szó. Nem úgy viselkednek, mint a hús, azonban ne higgyük, hogy ez csak hátrányként értelmezhető.
Egy szelet húst mindig sütés előtt kell pácolni: így veszi át az ízeket és aromákat az olajos-fűszeres létől. Itt a pác arra is szolgál, hogy ne száradjon ki túlságosan a szelet sütés közben.
Ezzel szemben a zöldségeket nincs túl sok értelme előre bepácolni. Sokkal jobb hatást érhetünk el, ha utólag marináljuk őket.
Ez több okból is előnyösebb: a még friss, meleg zöldségek könnyebben magukba szívják a pác ízeit, átjárja őket az összes aroma és fűszer. Hidegen ez nem történne meg, sőt, a legtöbb zöldség nyersen szinte alig képes ízeket felvenni.
Hogyan pácoljunk?
A zöldségeket vágjuk tetszőlegesen kisebb-nagyobb darabokra. Ha nem egyformák a méretek, akkor figyeljünk oda a sütésnél, nehogy valami nyers maradjon.
Mivel egy intenzíven fűszeres pácban úsznak majd a zöldségek, a sütés előtt nem kell túlzottan beízesíteni őket. Egy kevés olaj és só bőven elég lesz ahhoz, hogy ne ragadjon le semmi, és egy kevés víz elpárologjon a zöldségekből.
Még a sütés előtt keverjük be a pácot. Ezt az alapot kövessük: olaj+ecet+fűszerek. Ezen belül bármilyen ízt összehozhatunk friss fűszerekkel, fokhagymával, ecet helyett citrommal, csípős paprikával. Savas alapanyagból harmadannyi kell, mint olajból.
Mivel a zöldségeket olajjal sütjük a grillen, a pác receptjében használhatunk egy kicsit kevesebb zsiradékot.
Süssünk át alaposan minden zöldséget, és ha az összes elkészült, tegyük őket egy nagy tálba, és öntsük le a páccal. És most következik a legjobb az egészben: olyan hosszan hagyhatjuk benne a zöldségeket a pácban, ameddig csak szeretnénk. Frissen is nagyon finomak lesznek, de idővel még több karaktert és aromát vesznek majd át.
Végtelen lehetőség
Ne ragadjunk le a köretnél: a pácolt zöldségekből annyi minden más is lehet. Egy kellemes öntettel lehet belőlük saláta, amit akár extra tésztával vagy gabonával is felturbózhatunk.
Hideg előételként, sajtok, felvágottak vagy mártogatósok kísérőjeként is elképesztő. Ilyenkor kínáljunk mellé valamilyen ropogós, friss kenyeret.
Készíthetünk belőle tölteléket is: omlettbe vagy lepénykenyérbe, esetleg szendvicsekbe is halmozhatjuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Izzítsuk a grilleket, kezdődik a szezon: