Villámgyorsan megpuhíthatod a hűtőből kivett vajat ezekkel a módszerekkel

Sütnél, de már megint ott állsz a kőkemény, hideg vajjal, pedig a recept szerint puhának és szoba-hőmérsékletűnek kellene lennie. Három életmentő módszert hozunk, amivel gyorsan felolvaszthatod a hűtőből kivett vajat!

Sütős hangulatban vagy. Megvan a sütemény recept, amit el akarsz készíteni, és kitetted az összes hozzávalót a pultra, amikor meglátod a következő két szót: puha vaj. A tiéd pedig kőkemény, hiszen éppen most vetted ki a hűtőből. Szerencsére vannak módszerek, amikkel gyorsan áthidalhatod ezt a problémát, hogy fiaskó helyett egy szuper sütemény legyen a vállalkozásod végeredménye.

Egy csomag vaj szobahőmérsékleten nagyjából 45 perc alatt puhul meg. Legtöbbször a folyamat felgyorsítására mikrót használnak az emberek, ez azonban nem túl jó megoldás, hiszen általában nem puha, hanem folyós lesz a vaj, ami befolyásolni fogja az elkészült sütemény textúráját. Vannak azonban ennél hatékonyabb módszerek, hogy megpuhítsd a vajat, mutatjuk is!

Mutatjuk, a legegyszerűbb olvasztási módszereket

Vágd a vajat kisebb kockákra

Egy jó módszer, ha rövid idő alatt szeretnéd vajat megpuhítani, hogy kisebb kockákra vágod, mert ezek gyorsabban megpuhulnak, különösen, ha a melegedő tűzhely közelébe teszed őket. Ha egy nagyobb tömböt szeretnél felolvasztani vagy még gyorsabb eredményre vágysz, akkor pedig egyszerűen reszeld le a vajat egy nagy lyukú reszelőn, ami még inkább felgyorsítja a folyamatot.

Püföld a vajat

Ha a sütést arra használod, hogy levezesd a feszültséget, akkor ez a módszer mókás módja ennek: tedd a vajat egy műanyag, légmentesen záródó zacskóba, majd egy sodrófával vagy kloffolóval kezd el püfölni. Ettől megpuhul a vaj, miközben hideg marad. Ezután hagyd kint néhány percig a pulton, és máris szoba-hőmérsékletű lesz. Azért ne éld magad nagyon bele a püfölésbe, 3-4 gyors ütés bőven elegendő lesz, hogy lapos, egyenletes vajmasszát kapj.

A zacskó helyett akár két sütőpapírt is használhatsz erre a célra, ami kevesebb takarítanivalóval jár, ráadásul minél nagyobb felületűre lapítod a vajat, annál gyorsabban fog felmelegedni.

A vízfürdő mindig segít

Ha nagyon sietned kell, akkor önts néhány pohár nagyon forró vizet (épp csak, hogy ne forrjon) egy fazékba, majd tedd rá a vajat egy fém tálban. Hagyd, hogy kicsit megpuhuljon a vaj, de figyelj, hogy ne olvadjon szét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A vajjal kapcsolatban itt találsz még kapcsolódó cikkeket:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...