Azt hiszem, már nagyon sokszor leírtuk itt az oldalon, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy imádjuk a vajat! Ezért is kaptuk fel a fejünket erre az amerikai cikkre, amelyik azt ígéri, most megtudhatjuk pontosan, hogy hűtőben kell-e tárolni, vagy sem. Nem tudjuk, Ti hol tartjátok, de mi szívesen hagynánk a pulton, hogy reggel ne kelljen kínlódnunk a szendvicsünk megkenésénél. Persze, most mondhatnátok, hogy készítsünk pirítóst, azon villámgyorsan felolvad. Az amerikaiak ezt úgy oldják meg, hogy nem a kenyerükre, hanem a kávéjukba teszik, hogy krémesebb legyen!
De itt a legfontosabb kérdés: tegyük hűtőbe a vaja,t vagy hagyhatjuk a konyhapulton egy tárolóedényben?
A válasz igen, a legtöbb vajféleség simán átvészeli hűtés nélkül. De! Maximum egy hétig és 20-21 fok alatt. Ha ezeket a szabályokat áthágod, melegebb van a konyhádban, vagy hosszú ideig ottfelejted a pulton, akkor veszélybe kerülhet, és gyorsan megromlik.
A vaj, ugyan tejből készül, de magas zsírtartalma - a sós vajakat pedig a sótartalom - megvédi a baktériumok gyors elszaporodásától, szemben az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékkel, amelyekről ez nem mondható el.
Tehát, a fentiek tudatában tarthatjuk a konyhapulton is, ha nem vagyunk borzasztóan fázósak, és nincs harminc fokra állítva a fűtés otthonunkban.
Az amerikai szerzők szerint a sós vaj egy hétig bírja a a szuszt a pulton elhelyezett légmentesen zárható dobozban. Ha pedig beszerzünk egy francia vajtartó edényt, akár két hétre is növelhetjük az eltarthatóságát.
Aki parázik, ne finnyáskodjon, mindenképpen szaglássza vagy kóstolja meg a pulton tartott vajat, mielőtt a kenyérre kenné, vagy tojássütésnél a serpenyőbe dobná hevíteni. A kissé savanykás illat vagy kesernyés íz árulkodó lehet, avasságra utalhat. A kicsi elszíneződéstől nem kell tartanunk, de amiben nem vagyunk biztosak, azt inkább engedjük el.
Ezeket olvastad már?
Így vigyázz a vajra!
Ha túl sok vajat vásároltál, elutazol, vagy biztosan nem használod el belátható időn belül, akkor dobd be a mélyhűtőbe, nehogy pocsékba menjen. Nagy kár lenne érte!
A cikk szerzői szerint a sima hűtőrészben a vaj körülbelül 4 hónapig eláll, vagy a lejárati dátum után még egy hónapig. A mélyhűtőben meg akár egy évig is tárolhatod, ha frissen, eredeti csomagolásában tetted be. Szóval a fagyasztó az tuti megoldás - így mindig lesz friss vajad!
Nem tudom, hogy okosabbak lettünk-e a cikk olvasása után vagy sem...de egy francia vajtartó edénykét viszont biztosan be kell szereznem!
via: huffingtonpost.com