2024 izgi ételtrendjei, melyeket Magyarországra is várunk

A jóslatok természete, hogy vagy megvalósulnak, vagy nem… az emberiség mégis töretlenül újra és újra jóslatokba bocsátkozik. E szokásunk egyik fő szezonja az új év. Lássuk, hogy a 2024-re előrevetített gasztrotrendekből vajon mi valósulhat meg Magyarországon is! A The New York Times prognózisát szemléztük.

  • A levesek éve: kultúrák találkozása a levesesfazékban

Bíró Lajos egy igazi jövőbelátó az ételtrendeket illetően, ugyanis a Specialty Food Association trendfigyelői előtt már több nemzet leveseit fuzionálta egy levesestányérban. A kultúrák és levesbetétek találkozását jövendöli a világ gasztronómiáját szemmel tartó New York Times, amelynek írója úgy fogalmazott, hogy a leves az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy belemerüljünk a kambodzsai, szingapúri és indonéz ételek növekvő népszerűségének témájába.

Őszintén szólva nem lennék mérges, ha 2024 a leves éve lenne!

– idézik ugyanitt a Jenny Zeglert, a Mintel Food and Drink igazgatóját, és minket, magyarokat nem is kell erről az ételtrendről különösebben győzködni! 

Bíró Lajos, Buja Disznó(k) / forrás
  • A hajdina már a kanyarban

„Ez a hajdina éve lesz” – ezt pedig Cathy Strange, a Whole Foods Market élelmiszerkultúra-nagykövete nyilatkoztatta ki. Valójában már évek óta téma a hajdina porondra kerülése, és mi csak drukkolhatunk ennek az ételtrendnek, hiszen Magyarországon is megterem, az Őrség büszkesége. Korábban csak a megrögzött bioboltba járók ették és vették a hajdinát, de a menő séfek már évek óta preferálják. A hajdina gluténmentes, gazdag fehérjében és rostban egyaránt, pörkölve pedig kifejezetten izgalmas ízű. És mennyivel környezettudatosabb választás, mint a Dél-Amerikából a fél világon átszállíttatott quinoát használni gluténmentes köretként.

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Pikáns hajdinás gombócleves

Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, ...

  • Az új szitokszó az „ultrafeldolgozott”

Az elmúlt években már sokat cikkeztek róla, hogy nem lehet eléggé komolyan venni az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit. A Mintel Food and Drink 2024-es globális élelmiszer- és italtrend-jelentése szerint még csak most jön a nagy robbanás: ami megtörtént a fehér cukorral vagy a gluténnal, ez várható a nagyiparilag módosított, finomított ételek piacán is. Érdemes okosan olvasni az erről szóló híreket, cikkeket, hiszen nem az ördögöt kell a falra festeni, hanem tudatosan vásárolni és olvasni az élelmiszercímkéket. Azzal pedig csak jól járhatunk, ha minél több természetes élelmiszer kerül a tányérunkra, eszement mennyiségű instant leves, hidrogenizált olajokkal teli fagyasztott pizza és csupa cukor és tartósítószeres péksütemények helyett.

  • A mesterséges intelligencia már spájzban

A mesterséges intelligencia itt van, ha tetszik, ha nem. Bár sokan a távolabbi jövőbe helyezik az MI megjelenését az étkezésünkben, valójában már itt van, velünk. Sokan beszélő robotokkal azonosítják az MI-t, ami persze nem sci-fi filmekbe illően jelenik meg a mindennapjainkban. Az élelmiszerek előállításától kezdve a fogyasztói döntéseink meghozásáig már jelen van az életünkben a mesterséges intelligencia, amelyet használ a mezőgazdaság, a kereskedelem és a vendéglátás is. Mint arra a New York Times rávilágít, az ember a mesterséges intelligenciával közösen dolgozik a szorosabb élelmiszer-ellátási láncok kialakításán, az ételpazarlás csökkentésén a nagykonyhákban és a precíziós gazdálkodási technikák kidolgozásában.

De nem csak a színfalak mögött találkozhatunk az MI-vel. Simon de Montfort Walker, az Oracle Food and Beverage & Central Industry Solutions alelnök és ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy már létező, mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer például lehetővé teszi, hogy a pincér elbeszélgessen a vendéggel, és az elhangzott preferenciákra vonatkozó információkkal kiegészített rendelést egy fülhallgató segítségével küldje a konyhába. És ez még csak a kezdet.

Forrásunk volt.

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


A 2024-es évről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...