A mentális egészségre is hatással vannak a feldolgozott ételek

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik sok feldolgozott ételt esznek, nagyobb arányban számolnak be mentális problémákról.

Azzal azért nagyjából már mindenki tisztában van, hogy a feldolgozott élelmiszerek jelentős része kifejezetten egészségtelen. Most viszont az is kiderült, hogy nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünkre sincsenek jó hatással.

Szorongást és depressziót okoznak a feldolgozott ételek

Az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát ilyenek teszik ki.

Egy 10 359 résztvevős, 18 éves és idősebb felnőtt részvételével végzett kutatás most kimutatta, hogy azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, azokhoz mérten, akik a legkevesebb ilyet fogyasztottak, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió előfordulása, az „egészségtelen mentális napok” és a „szorongásos napok” száma.

Szignifikánsan alacsonyabb volt a nulla „mentálisan egészségtelen nap” aránya, és kevesebb volt a szorongásmentes nap is. Az eredmények általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel a jellemző.

Bár az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása kényelmes, a termékek rendszerint olcsók, gyorsan elkészíthetők vagy azonnal fogyaszthatók, az alapanyagok (olajok, zsírok, cukrok, keményítő, fehérje-izolátumok) finoman szólva is egészségtelenek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában ízesítőket, színezékeket, emulgeálószereket és egyéb adalékokat tartalmaznak.

Noha van bizonyíték az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a depresszió kapcsolatára vonatkozóan, kevés adat áll rendelkezésre az egyéb káros mentális egészségügyi problémákról, beleértve a szorongást és a mentálisan problémás napok számát.

A Florida Atlantic Egyetem Schmidt Orvostudományi Karának kutatói az Egyesült Államok lakosságának országosan reprezentatív mintáját elemezték a témában, hogy megvizsgálják: azok, akik nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, szignifikánsan több negatív mentális egészségügyi tünetről számolnak-e be, ideértve a depressziót, a szorongást és a mentálisan rossz napokat.

Érdemes csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását mentális egészségünk érdekében

A Public Health Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, statisztikailag szignifikánsan megnőtt az enyhe depresszió, a „szellemileg egészségtelen állapot” előfordulása, illetve több volt a szorongásos napok száma is.

Szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak az aránya is, akik nem jelentettek egyetlen „mentálisan egészségtelen napot” vagy „szorongásos napot” sem.

A tanulmány eredményei általánosíthatók az Egyesült Államok egészére, valamint más nyugati országokra is, ahol hasonló ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitellel a jellemző.

Az ilyen mértékű feldolgozottság csökkenti az élelmiszerek tápértékét, és növeli a kalóriamennyiségüket is, hiszen általában sok hozzáadott cukrot, telített zsírt és sót tartalmaznak, míg fehérjében, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban alacsonyak.

Az Egyesült Államokban a csomagolt élelmiszerek több mint 70 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszer, és az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória körülbelül 60 százalékát teszi ki ilyen. Tekintettel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértékére és hatásaira, ez a friss tanulmány a szerzők szerint jelentős klinikai eredményekkel jár együtt, és közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek.

Forrásunk volt.


Még több az előre csomagolt ételekről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...