Mutatjuk, miket lesz menő enni 2022-ben

Itt új év, és vele jönnek a nagy elhatározások, fogadkozások, tervek a jövőre nézve. Mára már az is általánossá vált, hogy a szakértők az év elején igyekeznek megjósolni, előrevetíteni, milyen ételek, alapanyagok lesznek népszerűek majd az elkövetkező időszakban. Mutatjuk, 2022-ben mi lesz a menő.

A Food and Wine szaklap szerint 2022 fontos étkezési trendjeit még mindig befolyásolják majd a világjárvány által okozott változások: máshogy vásárolunk és választunk 2020 óta, és ez idén sem lesz másképp. Nézzük, milyen ételek lesznek a menők 2022-ben.

Krumplitej

A növényi tejek piaca tovább terjeszkedik 2022-ben, és egy elsőre egészen furcsának tűnő megoldással bővülhet a kínálat. Ez nem más, mint a főtt burgonyából és annak főzővízéből készülő növényi ital, amelyet svéd kutatók fejlesztettek ki. Az Európa számos pontján és Kínában már kapható innivaló emulzióvá turmixolt burgonyából és repceolajból készül, és sokkal fenntarthatóbb, mint a magokból és diófélékből készülő alternatív készítmények.

Farmról az asztalra

Ahogy a vásárlók egyre egészségtudatosabbak, úgy lett szintén fontos szempont az is sokak számára, hogy a megvásárolt ételeik milyen forrásból származnak. Sokan keresik a kisebb, alternatív gazdaságokban megtermelt, kisvállalkozásoktól, helyi termelőktől származó ételeket, alapanyagokat. Ez a folyamat 2022-ben is nagyon meghatározó lesz, egyre menőbb lesz vagy mindent helyi termelőktől beszerezni, vagy keresni olyan szolgáltatásokat, amelyek a termelőt és a fogyasztót kötik közvetlenül össze.

Majdnem vegán

Ahogy sokan ha nem is válnak teljesen antialkoholistává, igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott alkoholt, mások a hús és állati eredetű élelmiszerek mennyiségét csökkentik az életükben.

2022-ben meghatározó irányzat lesz a nem teljesen vegán, de az állati élelmiszereket erősen visszafogó, azokat csak igazán jó minőségben és alkalomszerűen fogyasztó, általában vega vagy épp vegán napokat is tartó flexitáriánus életmód.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a húsfogyasztás csökkentése és a rostban + vitaminban gazdag, sok zöldséget fogyasztó diéták követése nemcsak az egészségnek, hanem a bolygónak is segít.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Hibiszkusz

Minden évben van egy-egy olyan növény, amit felkap a világ: mindenki emlékszik az acai-bogyóra, a quinoára, a matchára vagy épp a gyömbérre – idén a hibiszkusz lesz 2022 levendulája. Már nemcsak teában fogyasztjuk majd, hanem limonádéban, ízesített vizekben, gyümölcsös krémekben és mindenféle édességben feltűnhet majd, hiszen finom, egészséges, és magas a C-vitamin-tartalma.

Hibiszkusz

Napraforgómag

Ahogy a hibiszkusz, úgy a napraforgómag is nagyon menő lesz idén, úgyhogy nem becsméreljük többé, hogy egyszerű szotyiként gondolunk rá, mert sokkal komolyabb alapanyag ő, mint eddig hittük. A napraforgómag Amerikában például óriási népszerűségre tett szert az iskolai étkeztetésben, köszönhetően annak, hogy nem allergizál, ellentétben a diófélékkel, amelyekre rengeteg gyerek érzékeny, olcsó és nagyon sokrétűen felhasználható. Krémek, paszták is készülhetnek belőle, és a csúcsgasztronómia is szívesen foglalkozik vele. Sütemények, kekszek, fagylaltok készíthetők vele és belőle, a vegán konyha egyik fontos alapélelmiszere, sőt sok alternatív sajtkészítmény alapja is.

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Napraforgókrém

Mindig is szerettem a napraforgót (leánykori nevén szotyit). Önmagában is, de mindenféle sós sütire, salátára szórva is ízletes. Ez a pirítósra vagy friss rozskenyérre kenhető kence ...

Jó és hasznos baktériumok mindenbe

Azt már tudjuk, hogy a hasznos bélbaktériumok és probiotikumok mennyire fontosak az egészségünk szempontjából, számos gyógyszertári készítmény is elérhető a piacon, amelyekkel ezek mennyiségét tudjuk fokozni a szervezetünkben. De a természetes erjesztéssel, azaz fermentálással előállított jófajta baktériumok tejtemékek és savanyúságok fogyasztásával is bejuttathatók, sőt 2022-ben a fermentált italkészítmények is egyre népszerűbbek lesznek.

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Házi savanyúság

Az ősz beköszöntével ideje biztosítani a téli vitaminpótlást, úgyhogy megmutatjuk, hogyan csinálhattok savanyúságot egyszerűen, gyakorlatilag bármilyen zöldségből.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Ezek olyan kellemes, frissítő innivalók, amelyek egyszerre üdítők és bírnak szinte gyógyhatással, így lassacskán a szénsavas üdítő elnevezés is új tartalommal bír – egészségtelenből kifejezetten egészséges dolog lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több januári téma itt:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...