Amikor már azt hinnénk, már minden létező alapanyagból készítettek tejpótlót az elvetemült tejallergiás/vegán/környezetvédő tudósok, akkor előkerül valami olyan, amit nem láttunk jönni: itt a KRUMPLITEJ!
A bizarr hangzású krumplitej megálmodója, a svéd professzor, Eva Tornberg még 2017-ben kezdett neki a projektnek, amikor is először készített krémes, tejszerű italt burgonyából.
Hogy hogyan csinálta?
Repceolajjal keverte el a krumplit, majd felmelegítette az elegyet – a pontos részleteket természetesen nem árulta el.
Ezt az egyedülálló, omega3-zsírsavakban gazdag emulziót tovább tesztelte, remélve, hogy a vegán, szuperfenntartható tejpótló növényi ital nemsokára világszerte elérhető lesz.
A vegánoknak gondot okoz az omega-zsírsavak pótlása, ami legfőképp a halakban található meg természetesen, többek közt nekik lehet szuper megoldás a krumplitej.
Előnyei:
- vegán
- laktóz-, tejfehérje-, glutén- és olajosmag-mentes
- környezetbarát
- nincs mellékíze vagy "krumpliíze", jól habosítható
- alacsony a természetes cukor- és telített zsírsav-tartalma
- gazdag kalciumban, D-vitaminban, omega-3-zsírsavban és folsavban
- fenntartható, hiszen jóval kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki az előállítása, mint ami a tejtermékekhez szükséges
- 56-od annyi víz szükséges az előállításához, mint a mandulatejéhez
- kevesebb a termőföldigénye, mint amit a zabtej alapanyagához, a zabhoz szükséges
Jelenleg Svédországban, Kínában és az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban érhető el a burgonyatej, legfőbb forgalmazója pedig a DUG nevű cég - mi pedig reméljük, hozzánk is nemsoká megérkezik!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes vegán cikk itt: