Megőrülsz: itt a KRUMPLITEJ, a legolcsóbb és legkörnyezetkímélőbb alternatív tej

Őrület, hol tart a tudomány: kifejlesztették a tejpótló mandula-, zab-, rizs- kesu, szója- és kókuszitalok után a krumplitejet, hát megáll az ember esze. Hogy miért jó? Mert amellett, hogy irtó olcsó alapanyagnak számít világszerte, a legfenntarthatóbb is.

Amikor már azt hinnénk, már minden létező alapanyagból készítettek tejpótlót az elvetemült tejallergiás/vegán/környezetvédő tudósok, akkor előkerül valami olyan, amit nem láttunk jönni: itt a KRUMPLITEJ!

A bizarr hangzású krumplitej megálmodója, a svéd professzor, Eva Tornberg még 2017-ben kezdett neki a projektnek, amikor is először készített krémes, tejszerű italt burgonyából.

Krumplitej, a legújabb őrület

Hogy hogyan csinálta?

Repceolajjal keverte el a krumplit, majd felmelegítette az elegyet – a pontos részleteket természetesen nem árulta el.

Ezt az egyedülálló, omega3-zsírsavakban gazdag emulziót tovább tesztelte, remélve, hogy a vegán, szuperfenntartható tejpótló növényi ital nemsokára világszerte elérhető lesz.

A vegánoknak gondot okoz az omega-zsírsavak pótlása, ami legfőképp a halakban található meg természetesen, többek közt nekik lehet szuper megoldás a krumplitej.

Előnyei:

  • vegán
  • laktóz-, tejfehérje-, glutén- és olajosmag-mentes
  • környezetbarát
  • nincs mellékíze vagy "krumpliíze", jól habosítható
  • alacsony a természetes cukor- és telített zsírsav-tartalma
  • gazdag kalciumban, D-vitaminban, omega-3-zsírsavban és folsavban
  • fenntartható, hiszen jóval kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki az előállítása, mint ami a tejtermékekhez szükséges
  • 56-od annyi víz szükséges az előállításához, mint a mandulatejéhez
  • kevesebb a termőföldigénye, mint amit a zabtej alapanyagához, a zabhoz szükséges

Jelenleg Svédországban, Kínában és az Amazonon keresztül az Egyesült Királyságban érhető el a burgonyatej, legfőbb forgalmazója pedig a DUG nevű cég - mi pedig reméljük, hozzánk is nemsoká megérkezik!

Forrásaink voltak: via, via

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes vegán cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...