r
Nosalty Logó

Zsályás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Zsályás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 492 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1961 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 253 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1354.3 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    713 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 492 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.5 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5417.1 g
  • Cink
    525 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    323 mg
  • Vas
    406 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    1017 mg
  • Nátrium
    2851 mg
  • Réz
    21 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    53 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    241 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    590 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    346 micro
Összesen 1961 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.9 g
  • Cink
    68 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    368 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    31 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 253 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, zsályával, szódabikarbónával. Az élesztőt a langyos vízben cukorral felfuttatjuk.
  2. A túrót a tojással meg a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a zsírt meg az élesztőt. Több részletben a lisztes keveréket beledolgozzuk, jól összegyúrva. Konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
  3. Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk (1 perc). Egy jól kizsírozott kenyérformába rakjuk, és letakarva hagyjuk 40 percig pihenni.
  4. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hátát megkopogtatva kongó hangot ad.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21x11x7
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1038
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 23.

Ajánló

Az én kenyérformám a tetejénél kiszélesedik, ezért rövidebb a sütési idő. Ha valakinek egyforma a teteje meg az alja, 10-15 perccel tovább kell sütni. Az eredeti recept szerint vad zsályát kell belerakni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Használt könyvvásáron rábukkantam egy igazi kincsre. Marcia Keegan által írt szakácskönyv, amiben Pueblo és Navajo receptek vannak. Ez a hölgy fotóriporterként gyűjtötte össze az ételleírásokat, ami nem volt könnyű, mert mint sokan mások, az indiánok sem könyvből főznek, meg nem is méregetnek. Nem is győzi felsorolni, hányan segítettek Neki, hogy a gondolat kézzel foghatóvá váljon, ami két évtized alatt valósult meg. Igen meghatónak tartom, hogy az Ő legendájuk szerint a nap az apa, a föld pedig az anya. Kettőjük gyümölcse, vagyis a gyermekeik pedig az állatok és a különböző termények. Éppen ezért az ennivalót nagy tiszteletben tartják, mert az kedves ajándék számukra a nap apától meg a földanyától.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...