Vörösboros csirkemájpástétom
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
F. Bea
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
100g csirkemáj119 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
0 kcal
-
4g balzsamecet3 kcal
-
6g méz19 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna2 kcal
-
38g víz0 kcal
Összesen
191
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
400g csirkemáj476 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
0 kcal
-
15g balzsamecet13 kcal
-
25g méz76 kcal
-
150g vörösbor128 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g majoranna8 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
767
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
42g csirkemáj50 kcal
-
18.9g vöröshagyma7 kcal
-
0 kcal
-
1.6g balzsamecet1 kcal
-
2.6g méz8 kcal
-
15.7g vörösbor13 kcal
-
3.1g kacsazsír0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g majoranna1 kcal
-
15.7g víz0 kcal
Összesen
80
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 345 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 535.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 186.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3299 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 598 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 3290 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 40 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
191
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.1 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 1380 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2143 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 220 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 1283 mg
-
Nátrium 309 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.1 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 747.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13196 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 66 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2393 micro
-
Kolin: 798 mg
-
Retinol - A vitamin: 13160 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 371 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 160 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
767
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 78.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1385 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 251 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 1381 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 17 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
80
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg csirkemáj
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 kávéskanál fűszerpaprika
-
3 ek balzsamecet
-
1 ek méz
-
1.5 dl vörösbor
-
2 ek kacsazsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 kk majoranna
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- Apróra vágjuk az egyik vöröshagymát. A csirkemájakat is kisebb darabokra vágjuk, kb. 3 cm darabokra. Kacsazsíron a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Vigyázzunk, meg ne égessük, elkeverjük, és máris mehet bele a máj, amivel még jól átforgatjuk. Ezután kb. 1,5 dl vizet adunk hozzá, nem többet, nem kell, hogy ellepje, mert a máj gyorsan megfő, és bele kell még számítanunk a lé mennyiséghez a bort is. Lefedjük, és hagyjuk így fődögélni.
- Amíg a májacskák főnek, felaprítunk egy egészen kicsi fej hagymát, vagy ha nincs kicsi, egy felet. Kevés zsiradékon elkezdjük pirítani, nem csupán üvegesre, hanem kicsit tovább, hogy már barnuljon a széle, ehhez még hozzáadjuk a mézet. Így karamellizáljuk, majd miután lezártuk alatta a tüzet, nyakon öntjük a balzsamecettel, és átforgatjuk vele a karamellizált hagymát.
- Közben a májak már félig megfőttek. A "májpörköltünkhöz" hozzáadjuk a pikáns, balzsamecetes, mézes sült hagymát, borsozzuk, elkeverjük. Én ilyenkor szoktam a majorannát is beletenni, mert én úgy vettem észre, jobban kijön az íze, ha nem teszem bele rögtön a főzés kezdeténél. Ellenőrizzünk egy darab májat, hogy milyen a közepe. Ha már csak halványan rózsaszín, mehet hozzá a bor. Így főzzük még kb. 15 percig már fedő nélkül kis lángon.
- Először villával kezdjük összetörni a szaftos májat, mert nincs az a turmixgép, ami ebben az állapotában így elbírná, mivel olyan bő szaft nincs alatta. Mehet krumplinyomóval is. Így kapunk egy kissé darabos pempőt, amit már könnyedén ki lehet finomítani botmixerrel. Mixelés közben adagoljuk hozzá a sót ízlés szerint, és kóstolgatjuk. Ilyenkor még kicsit krémesebb, mint egy nagyüzemi májas, de ha kihűlés után hűtőbe tesszük, pár óra után keményebbé válik.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1084
- Feltöltés dátuma: 2018. július 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
F. Bea
1 recept
Szeretek improvizálni a konyhában a meglévő alapanyagokból. Többször készítettem már májpástétomot, de ez az legutóbbi különlegesen pikánsra sikerült a véletlen folytán, amit szeretnék veletek megosztani. Gyakran kapni áruházakban különleges ízesítésű pástétomokat, borosat, brandyset, stb. Így felbátorodva beújítottam én is, amit nem bántam meg.