Vendégváró kenyerek
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
167g finomliszt607 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
117g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
43 kcal
-
17g fekete olajbogyó19 kcal
-
17g tökmag74 kcal
-
17g dió109 kcal
-
2 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
700g víz0 kcal
-
20g só0 kcal
-
100g szárított paradicsom258 kcal
-
100g fekete olajbogyó116 kcal
-
100g tökmag446 kcal
-
100g dió654 kcal
-
12 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
45.6g finomliszt166 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
31.9g víz0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
4.6g szárított paradicsom12 kcal
-
4.6g fekete olajbogyó5 kcal
-
4.6g tökmag20 kcal
-
4.6g dió30 kcal
-
2.5g hegyes erős paprika1 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.7 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2076.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 1446 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 162.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7650 micro
-
Lut-zea 353 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.4 g
Zsír
-
Összesen 108.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12458.6 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 352 mg
-
Kálcium 537 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 861 mg
-
Foszfor 1958 mg
-
Nátrium 8673 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 898.3 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 976.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 605 micro
-
Kolin: 268 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 815 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 45902 micro
-
Lut-zea 2118 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 567.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 395 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2092 micro
-
Lut-zea 97 micro
Hozzávalók
-
20 g élesztő
-
20 g só
-
10 dkg szárított paradicsom
-
10 dkg fekete olajbogyó
-
10 dkg tökmag
-
10 dkg dió
Elkészítés
- A tálba öntött vízben az élesztőt eldolgozzuk, a lisztet és sót egy másik tálban összekeverjük, majd az élesztős folyadékot hozzáöntve kézzel összekeverjük jó alaposan, dagasztás előtt 10 percet pihentetjük. 10-10 perces pihentetések beiktatásával dagasztjuk. A Szakácsok könyve azt írja, lisztezés helyett olívaolajjal kenjük be a munkafelületet és a kezünket, hát sajnos ez nekem nem jött be, maradok a lisztes módszernél.
- Éjszakára a hűtőbe tettem kelesztés céljából a tésztát (a kelesztésről is sokfélét olvastam már, ezt konkrétan az olasz szakács csinálta így).
- Másnap reggel neki lehet állni a hozzávalók beledolgozásához. A tésztát késsel négy részre vágjuk, cipókat formázunk belőlük. Az olívabogyót, aszalt paradicsomot és az erőspaprikát közepesen apróra vágjuk, a dióbelet durván megtörjük (se az aprítást, se a törést ne vigyük túlzásba, hogy láthatóak és felismerhetőek legyenek majd a kenyértésztában az adalékok).
- A felaprított hozzávalókat alaposan belegyúrjuk a négy részre osztott tésztába, majd 10 percig letakarva pihentetjük, cipó alakúra formázva.
- Ezután hosszúkásra alakítjuk a kenyérkéket, még úgy 20-30 percig hagyjuk kelni, de ekkor már egyenként konyharuhába tekerve, hogy ne lapuljanak szét.
- A tészták tetejét sütés előtt vízzel permetezzük, liszttel megszórjuk. A sütőt 220 fokra melegítsük elő, s a sütő közepére téve 15 percig tartsuk meg ezt a hőmérsékletet, ezután csökkentsük 190 fokra, és további 30 percig süssük így (illetve amíg meg nem sül a kenyér). A sütőből kivéve kenjük meg egy kis vízzel.
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 357
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 49404
- Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A többféle ízesítésű vendégváró kenyér ötletével az olasz séf, Raimondo Mendolia tanfolyamán találkoztam még februárban, de csak most hétvégén próbálkoztam ezzel először. Az alapképlet a következő: gyúrunk egy nagy adag kenyértésztát, majd ezt több részre osztva többféleképp ízesítünk, s így több, különböző kis kenyeret sütünk. Arra nézve már nem rendelkeztem útmutatással, mikor kell hozzáadni a tésztához az ízesítőket, így először a Szakácsok könyve instrukciói szerint elkészítettem a tésztát, éjszakára egyben hagytam kelni, majd reggel több részre osztottam, és akkor kevertem hozzá a különböző finomságokat. Készült diós, olívabogyós, erőspaprikás-tökmagos és aszaltparadicsomos kenyér. Vendégeimnek nagyon tetszett a végeredmény, én egyszerre szolgáltam fel sós dán vajjal, de az egyes ízesített kenyereket az egyes fogásokhoz igazítva is adhatjuk. Az ízesítő adalékoknál nem írtam mennyiséget, ezeket egy-egy kis tálkába tettem, és annyit adtam a tésztához, amennyit kényelmesen bele tudtam dolgozni. A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/