r
Nosalty Logó

Vásárhelyi lakodalmas perec

5,0

1 ÉRTÉKELÉS35 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
nyamóka
Vásárhelyi lakodalmas perec
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1902
Kalória
31.5g
Fehérje
197.4g
Szénhidrátok
106.8g
Zsír
59.5g
Víz
239.3g
Koleszterin
7.8g
Rost
4.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    106.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    694.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    427.3 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2779.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    354 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    789.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    237.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    531 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    727 micro
  • Kolin:
    767 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    886 micro
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 449 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzáadjuk a két tojást, a sót, az élesztőt, majd tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg szép, sima, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Akkor jó, ha könnyen formázható, "gyurmázható", és egyáltalán nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz.
  3. Kb. 2 ujjnyi vastag, hosszú nudlikat formázunk belőle, majd vékonyra szeleteljük, azaz nagyjából fél cm vastagságú, pici darabokat vágunk le belőle. Ezeket a pici tésztadarabokat a tenyerünkkel a deszkán olyan vékony kis pálcikákká formázzuk, mintha egy fél ropit készítenénk, majd az egyik ujjunk köré kanyarítva kis karikákat, gyűrűket formálunk belőlük.
  4. A karikákat úgy pakoljuk a tepsire, hogy nagyjából összeérjenek, és a tetejüket megkenjük a tojássárgájával. (Ügyeljünk rá, hogy a tepsire ne nagyon kenjünk a tojásból, mert akkor odaragadnak a pereckéink, és sütés után nehéz lesz leszedni őket,esetleg összetörnek.)
  5. Forró sütőben percek alatt kisütjük őket,majd azonnal leszedjük őket egy lapátkával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 240 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Párom édesanyja szokta készíteni ezt a hagyományos vásárhelyi perecet, még ő is az anyukájától tanulta. Mai napig sütteti vele a nagyszámú rokonság mindenféle családi összejövetelre, legyen az lakodalom, vagy csak karácsonyi közös ebéd, enélkül elképzelhetetlen, mindenki imádja. Mesélte, hogy régen, amikor egy-egy lagziba több kg lisztből készítették, összeültek a család lánytagjai, és közösen pödörgették órákon át a pereckéket, közben nagyokat beszélgettek, mert bizony ez elég sok időt vesz igénybe. Még akkor is órák kellenek hozzá, ha gyakorlott kezek csinálják, de az eredmény megéri a fáradságot, ez a perec fantasztikusan könnyű, omlós, ráadásul heteken át eláll. Most egy ismerősének az eljegyzésére készült a perec, 2 kg lisztből. Egy adagot délelőtt, egyet délután sütöttünk ki ketten, én nagyon jól szórakoztam, a kandalló mellett, a tűz pattogását hallgatva kanyarítgattuk a pereceket, miközben átbeszélgettük a napot. Arról nem is beszélve, hogy a sütőt almás béles sütéssel melegítettük elő, amit aztán a nap folyamán el is csipegettünk. :-)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!