Vadkovászos fehér kenyér
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63g kovász114 kcal
-
63g kenyérliszt bl80226 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
75g ásványvíz0 kcal
-
3g szőlőcukor9 kcal
-
3g só0 kcal
-
3g sikér11 kcal
-
35 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g kovász455 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
300g ásványvíz0 kcal
-
10g szőlőcukor36 kcal
-
11g só0 kcal
-
12g sikér44 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
22.7g kovász41 kcal
-
22.7g kenyérliszt bl8082 kcal
-
22.7g finomliszt83 kcal
-
27.3g ásványvíz0 kcal
-
0.9g szőlőcukor3 kcal
-
1g só0 kcal
-
1.1g sikér4 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1375.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 1071 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 94.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 77.3 g
Zsír
-
Összesen 22.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5503 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 679 mg
-
Nátrium 4282 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 477.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 376.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 265 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 500.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
-
25 dkg kenyérliszt bl80
-
1 csapott ek szőlőcukor
-
1 ek sikér
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Előkészületek (a hozzávalóknál ez nem szerepel): Az érett kovászt kivesszük a hűtőből (nekem kb. fél dunsztosüvegnyi mennyiség), hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten, utána 1 dl szénsavmentes ásványvízzel elkeverjük, majd 10 dkg kenyérlisztet is jó alaposan belekeverünk villával. Kiöntünk belőle 25 dkg-nyit a dagasztó edényünkbe, ezt hagyjuk pár órát szobahőmérsékleten, hogy szépen elkezdjen dolgozni: duzzad és buborékosodik. A többi mehet a hűtőbe, majd a legközelebbi kenyérhez használhatjuk ugyanígy.
- Az aktív kovászhoz keverünk 2 dl ásványvizet, a liszteket, a többi hozzávalót, és annyi ásványvízzel, amennyit még kíván, fakanállal kidolgozzuk, hogy jó sűrű galuskatésztaszerűséget kapjunk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, a tetejét is finoman megolajozzuk, és letakarva hagyjuk szobahőmérsékleten 12 órát.
- Ekkor enyhén olajos felületre borítjuk, olajos kézzel kilapogatjuk, egymásra hajtjuk jobbról-balról (nem könnyű, mert nyúlik-málik), majd fentről-lentről szintén egymásra hajtjuk, kissé meggömbölygetjük, és egy óvatos, de határozott mozdulattal egy kiolajozott, mélyebb sütőtálba tesszük, hogy a sima fele kerüljön felülre. Letakarjuk, és így pihentetjük 1,5 órát.
- Közben a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. Ha a másfél óra letelt, a tésztát bevágjuk, vízzel finoman megkenjük, fedőt teszünk rá, és mehet a sütőbe. (Én fedőnek egy kerek római tál tetejét használom, amit előtte 10 percre vízbe áztatok.)
- Fél óra elteltével levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 200°C-ra, és a kenyeret újabb fél óra alatt szép barnára sütjük. Hogy átsült-e, tűpróbával ellenőrizzük, mert a kenyér aljának kongó hangja kovászos kenyér esetében nem mérvadó.
- A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 30325
- Feltöltés dátuma: 2013. április 18.
Ajánló
Az időt jól ki kell kalkulálni, ha ilyen kenyérre vállalkozunk. Két variáció ésszerű: délben etetjük a kovászt, este dagasztunk, reggel sütünk. A másik, hogy este etetjük a kovászt, reggel dagasztunk, este sütünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sikerült végre!!! Mindig is érdekelt, hogyan táplálkoztak elődeink, mikor még nem állt rendelkezésükre a világ összes tájáról a szupermarketeinkbe szállított millióféle alapanyag. Hogyan készülhetett például a kenyér, mikor az emberek még nem járhattak a boltba élesztőért, mert nemhogy kockára gyártott élesztő, de még bolt se volt. Mégis ettek kenyeret, és most már tudom, nem is akármilyet. Az élesztő nélküli kovászos kenyér elkészítése hatalmas kihívást jelentett számomra. Életemben sem ettem, de még nem is láttam ilyen kenyeret soha. Nagymamám sütött kenyeret, mikor kisgyerek voltam, de arra már nem emlékszem, élesztőt használt-e vagy kovászt. Valami gyerekkori kenyéríz-emlék derengett csak, ami mentén el tudtam indulni. Kovászt se láttam soha, nem tudtam, milyen az érett, milyen az aktív kovász. Mi az, hogy etetni? És mikor kell etetni? De a kíváncsiság átsegített minden akadályon. Meg persze a türelem, mert ehhez a kenyérhez az is kell, nem is kevés, mert itt minden olyan ráérősen zajlik, siettetni nem szabad, de nem is lehet. A vadkovászos tészta egészen másképp viselkedik, mint az élesztős. Meg kell ismerni, kitapasztalni a tulajdonságait, állagát, illatát, viselkedését, szeszélyeit, enélkül a tapasztalat nélkül nem lesz jó kenyerünk. Ez egy lassú folyamat, hiszen nem süthetünk mindennap kenyeret. Hónapok óta nem hagyom magam, hogy bármi is elvegye a kedvem a vadkovászos kenyér készítésétől. Hiszem, hogy a legletisztultabb kenyér, ami létezik, hiszen csak liszt, só és víz, amiből készül. A többi hozzávaló el is hagyható, csak a nem megbízható lisztminőség miatt került bele a sikér is. Az első szépen sikerült vadkovászos kenyeremet TORMÁNAK ajánlom, aki szintén kovászt nevelget, és sokat kísérletezik vele. Az ő receptjei alapján kaptam kedvet a kovászos kenyér készítéséhez. Rengeteget segít zöldfülű kovászkodásaimban, sokat biztat, és őszintén örül, ha sikereim vannak. Köszi, Torma!!! És igazad van, már csak egy jó kemence kéne. :)