Ünnepi kalács
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
8g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
75g margarin538 kcal
-
300g tej168 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
7g vaj50 kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1213.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 117 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69 g
Zsír
-
Összesen 82.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4853.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 725 mg
-
Nátrium 3339 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 433.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 127.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 740 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 350 micro
-
Kolin: 213 mg
-
Retinol - A vitamin: 700 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 469 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 482.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 332 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2 kk só
-
2 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
7.5 dkg margarin
-
3 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
Elkészítés
- Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
- Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
- Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
- A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
- Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
- Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
- A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
- Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
- Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
- Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 327
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 28126
- Feltöltés dátuma: 2011. június 07.
Ajánló
Sonkával, főtt tojással, retekkel, tormával fenséges. Csak megvajazva-lekvározva, egy jó kis forró kakaóval is finom. Ebből az adagból 1 kalács lesz, de az nekünk nem elég, én négyet szoktam készíteni, négy részletben dagasztom-kelesztem, mert úgy könnyebb bánni vele. Rámegy egy délelőtt, de megéri. A négyesfonás nem ördöngősség, nagyon egyszerű. Egymás mellé tesszük a négy rudat, és a jobb oldalit keresztben végigvezetjük a többin úgy, hogy felette-alatta-felette. Innentől megint ugyanígy járunk el azzal, ami most a jobb oldalra került. És így folytatjuk, míg el nem fogynak a rudak. A végét és persze az elejét is összecsípjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa. Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.