r
Nosalty Logó

Ünnepi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Ünnepi kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4853.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    725 mg
  • Nátrium
    3339 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    433.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    740 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    700 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
  3. Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
  5. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
  6. Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
  7. Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
  8. A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
  9. Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
  10. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
  11. Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 327
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 28097
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 07.

Ajánló

Sonkával, főtt tojással, retekkel, tormával fenséges. Csak megvajazva-lekvározva, egy jó kis forró kakaóval is finom. Ebből az adagból 1 kalács lesz, de az nekünk nem elég, én négyet szoktam készíteni, négy részletben dagasztom-kelesztem, mert úgy könnyebb bánni vele. Rámegy egy délelőtt, de megéri. A négyesfonás nem ördöngősség, nagyon egyszerű. Egymás mellé tesszük a négy rudat, és a jobb oldalit keresztben végigvezetjük a többin úgy, hogy felette-alatta-felette. Innentől megint ugyanígy járunk el azzal, ami most a jobb oldalra került. És így folytatjuk, míg el nem fogynak a rudak. A végét és persze az elejét is összecsípjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa. Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...