Túrós-krumplis pogácsa
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
42g tehéntúró61 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g tej5 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
4g élesztő4 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
500g tehéntúró735 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
300g mangalica zsír2706 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g tej56 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
11g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g élesztő53 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
25.1g tehéntúró37 kcal
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
15g burgonya9 kcal
-
15g mangalica zsír136 kcal
-
8.3g tojás10 kcal
-
5g tej3 kcal
-
3g tejföl6 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
2.5g élesztő3 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 870.2 g
-
Cink 109 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 84 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 389 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 50 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 163.2 g
Zsír
-
Összesen 368.5 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 144 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 861 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10442 g
-
Cink 1312 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 770 mg
-
Vas 1012 mg
-
Magnézium 235 mg
-
Foszfor 2129 mg
-
Nátrium 4667 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 44 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 462.8 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 781.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 425 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 127 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 628 micro
-
Kolin: 682 mg
-
Retinol - A vitamin: 305 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 843 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.1 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 51 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 234 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 30 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
-
50 dkg tehéntúró
-
50 dkg finomliszt
-
30 dkg mangalica zsír
-
3 db tojás
-
1 dl tej
-
3 ek tejföl
-
1 ek só
-
1 ek cukor
-
5 dkg élesztő
Elkészítés
- Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel a langyos tejben megfuttatjuk.
- Amíg az élesztő fut, mi sem tétlenkedünk: összedolgozzuk a lisztet a túróval, krumplival, zsírral, 2 tojással és a sóval.
- Hozzáadjuk az élesztőt, a tészta lágyságát a tejföllel állítjuk be. Ne legyen kemény a tészta.
- Jól összedolgozzuk, ruhával letakarva fél órán át kelni hagyjuk.
- Jó centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
- Egytojással megkenjük, még egy negyed órát kelni hagyjuk.
- Közepes lángon sütjük.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 32466
- Feltöltés dátuma: 2010. január 09.
Ajánló
Pogácsa, tápláló, arra az esetre, ha nem pont frissiben akarod kínálni.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Lukács Magditól való a recept, szerintem egyesíti a krumplis és túrós pogácsák előnyeit, vagy inkább küszöböli a hátrányokat, hogy, ti. a krumplis pogácsa – mint Petra is írta − leginkább frissen, langyosan a legistenibb, a túrós pogácsának pedig − valljuk be − nincs valami hűde! íze, mint mondjuk a juhtúrósnak, pláne ha Ódor Dezsőék juhtúrójából készül. Hidegen a legjobb, ami így télidőben, amikor minden irtó hamar kihűl, nem egy hátrány! Kivételesen kerekre szaggattam, ez is Magdinak köszönhető. Mondtam neki ugyanis, hogy én mostanában négyszögletesre vagdosom a pogácsát, mindegy az a pogácsának, nekem pedig egyszerűbb, nem kell újragyúrni kétszer-háromszor, amitől mindig egyre keményebb lesz csak a tészta. Magdi elmondta, hogy ő nem gyúrja újra a kerek szaggatás után visszamaradt fecniket, hanem összenyomkodja őket (3 - 4 kis sarkocskát egybe), és süti a pogácsákkal együtt, megkenve persze. Azt is mondta, és meg is kóstoltatta velem, hogy neki azokból a sarkocskákból összeállt pogácsa a kedvence, mert magától falatkákra törik, és valahogy még finomabb is. És tényleg! Én is ezt a módszert alkalmaztam (sajnos nincs a képen, mert még sült az utolsó adag, amikor fotóztam tegnap este, most pedig már darab sincs belőle, hogy pótolhatnám a hiányt!). A pogácsa mögötti asztaldíszről még, amit több fotón is láthattatok már: a Luca-napi búza. Úgy tartja a hagyomány, hogy a Luca napján (december 13.) tálban elvetett búza karácsonyra megmutatja milyen termés lesz a következő évben, ill. ezzel lehet a jövő évi bő búzatermést megidézni. A kicsírázott friss búza aztán megint mindenféle varázslásokra jó: felszecskázva és a baromfival etetve bő tojásáldást :) hoz az új esztendőben, azzal, hogy védelmet biztosít a tyúknyavalyák ellen; fiatal lányok mosdóvízéhez adva pedig bőrük szépségét és szemük épségét védi. Na, mindebből nálam az lett az évek során, hogy karácsonyi asztaldíszt gyártok búza helyett árpát csíráztatva, tálakban, gyertyával és szalaggal dekorálva. (Árpa lett a búza helyett, gabona az gabona, csak éppen az árpa könnyebben és gyorsabban csírázik - ezzel legalább kevésbé kockázatossá téve a jövő évi termést!) Telis-tele van a ház most is az üdezöld tálakkal, így télvíz idején nehezen tudok szebb − és optimistább − dekorációt elképzelni. Itt a tavasz a lakásban már! Falat is tudok belőle képezni! Egyszer a Káli Art Inn-t mutattuk be az ’Utazás’ akárhány kiállításon a Hungexpon, és csíráztatott árpából készült falak (értsd: angol gyep érzetét keltő falak) adták a hátteret az elegáns szalonnak berendezett vendégfogadó tér mögött. A függőleges gyepszőnyegen (valójában előtte) elegáns festmények lógtak. Nagyon ütős volt!