r
Nosalty Logó

Túrós-krumplis pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Túrós-krumplis pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 492 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 5909 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 297 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.2 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    389 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 492 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163.2 g

Zsír

  • Összesen
    368.5 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    861 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10442 g
  • Cink
    1312 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    770 mg
  • Vas
    1012 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    2129 mg
  • Nátrium
    4667 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    462.8 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    781.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    425 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    628 micro
  • Kolin:
    682 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    843 micro
Összesen 5909 kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.1 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 297 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel a langyos tejben megfuttatjuk.
  2. Amíg az élesztő fut, mi sem tétlenkedünk: összedolgozzuk a lisztet a túróval, krumplival, zsírral, 2 tojással és a sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztőt, a tészta lágyságát a tejföllel állítjuk be. Ne legyen kemény a tészta.
  4. Jól összedolgozzuk, ruhával letakarva fél órán át kelni hagyjuk.
  5. Jó centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
  6. Egytojással megkenjük, még egy negyed órát kelni hagyjuk.
  7. Közepes lángon sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 131
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 32466
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 09.

Ajánló

Pogácsa, tápláló, arra az esetre, ha nem pont frissiben akarod kínálni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Túrós-krumplis pogácsa
Harmathy Ildikó 313 recept

Lukács Magditól való a recept, szerintem egyesíti a krumplis és túrós pogácsák előnyeit, vagy inkább küszöböli a hátrányokat, hogy, ti. a krumplis pogácsa – mint Petra is írta − leginkább frissen, langyosan a legistenibb, a túrós pogácsának pedig − valljuk be − nincs valami hűde! íze, mint mondjuk a juhtúrósnak, pláne ha Ódor Dezsőék juhtúrójából készül. Hidegen a legjobb, ami így télidőben, amikor minden irtó hamar kihűl, nem egy hátrány! Kivételesen kerekre szaggattam, ez is Magdinak köszönhető. Mondtam neki ugyanis, hogy én mostanában négyszögletesre vagdosom a pogácsát, mindegy az a pogácsának, nekem pedig egyszerűbb, nem kell újragyúrni kétszer-háromszor, amitől mindig egyre keményebb lesz csak a tészta. Magdi elmondta, hogy ő nem gyúrja újra a kerek szaggatás után visszamaradt fecniket, hanem összenyomkodja őket (3 - 4 kis sarkocskát egybe), és süti a pogácsákkal együtt, megkenve persze. Azt is mondta, és meg is kóstoltatta velem, hogy neki azokból a sarkocskákból összeállt pogácsa a kedvence, mert magától falatkákra törik, és valahogy még finomabb is. És tényleg! Én is ezt a módszert alkalmaztam (sajnos nincs a képen, mert még sült az utolsó adag, amikor fotóztam tegnap este, most pedig már darab sincs belőle, hogy pótolhatnám a hiányt!). A pogácsa mögötti asztaldíszről még, amit több fotón is láthattatok már: a Luca-napi búza. Úgy tartja a hagyomány, hogy a Luca napján (december 13.) tálban elvetett búza karácsonyra megmutatja milyen termés lesz a következő évben, ill. ezzel lehet a jövő évi bő búzatermést megidézni. A kicsírázott friss búza aztán megint mindenféle varázslásokra jó: felszecskázva és a baromfival etetve bő tojásáldást :) hoz az új esztendőben, azzal, hogy védelmet biztosít a tyúknyavalyák ellen; fiatal lányok mosdóvízéhez adva pedig bőrük szépségét és szemük épségét védi. Na, mindebből nálam az lett az évek során, hogy karácsonyi asztaldíszt gyártok búza helyett árpát csíráztatva, tálakban, gyertyával és szalaggal dekorálva. (Árpa lett a búza helyett, gabona az gabona, csak éppen az árpa könnyebben és gyorsabban csírázik - ezzel legalább kevésbé kockázatossá téve a jövő évi termést!) Telis-tele van a ház most is az üdezöld tálakkal, így télvíz idején nehezen tudok szebb − és optimistább − dekorációt elképzelni. Itt a tavasz a lakásban már! Falat is tudok belőle képezni! Egyszer a Káli Art Inn-t mutattuk be az ’Utazás’ akárhány kiállításon a Hungexpon, és csíráztatott árpából készült falak (értsd: angol gyep érzetét keltő falak) adták a hátteret az elegáns szalonnak berendezett vendégfogadó tér mögött. A függőleges gyepszőnyegen (valójában előtte) elegáns festmények lógtak. Nagyon ütős volt!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...