Török vöröslencseleves
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
100g vöröslencse358 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
8 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g menta1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
625g víz0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
Az öntethez
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
200g vöröslencse716 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
16 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g menta1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1250g víz0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
Az öntethez
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
11.1g vöröslencse40 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
5.6g burgonya3 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
1.1g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g menta0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
69.4g víz0 kcal
-
0.6g leveskocka2 kcal
Az öntethez
-
1.6g vaj11 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0g só0 kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.5 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1408.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 358 mg
-
Nátrium 835 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 740.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 455 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 1253 micro
-
β-karotin 3621 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 2877 micro
-
Lut-zea 475 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.1 g
Zsír
-
Összesen 46.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2816.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 717 mg
-
Nátrium 1669 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1480.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 910 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 2505 micro
-
β-karotin 7241 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 5754 micro
-
Lut-zea 950 micro
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 139 micro
-
β-karotin 402 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 320 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
20 dkg vöröslencse
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 db burgonya
-
1 db sárgarépa
-
2 dkg sűrített paradicsom
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
1.3 l víz
Az öntethez
-
1 csipet só
Elkészítés
A leveshez
- Hámozzuk meg, és vágjuk fel apró darabokra a zöldségeket.
- Egy közepes méretű lábasban a hagymát olívaolajon közepes lángon megpároljuk. Ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.
- Hozzáadjuk a megmosott, leöblített vöröslencsét, forró vízzel felöntjük (amibe előzetesen hozzákevertünk egy marhahús leveskockát), hozzáadjuk még a mentát, sót, és jól megkavarjuk.Addig főzzük, amíg a répa, krumpli puhára fő, közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
- Ekkor egy botmixerrel összepürésítjük a levest, és adunk hozzá még vizet, ha túl sűrűnek látjuk.
- Melegen tálaljuk a levest, előtte csorgatunk a tetejére a vajas-paprikás öntetből, megszórjuk egy kis szárított mentával, és a tányér mellé néhány szelet citromot is felszolgálunk, amelyből a törökökhöz hasonlóan mi is csepegtetünk a levesbe.
Az öntethez
- Az öntethez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat megolvasztjuk. Amikor kezd forrni és fröcskölni, belekeverjük a pirospaprikát és a sót.
- Receptkönyvben: 640
- Tegnapi nézettség: 87
- 7 napos nézettség: 612
- Össznézettség: 232551
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gazdag és változatos török konyha, amely több millió ember által közkedvelt világszerte, főként az Ottomán Birodalom hagyatéka. A török konyha nemcsak a szomszédos országok konyhaművészetére volt hatással, hanem egész Európáéra. A török konyha egész Törökországban változatos, eltérő, de a leves mindenhol fontos szerepet játszik, tradicionális jelentősége van. A hagyományos török reggeli népszerűségének elterjedése előtt a leves volt az általánosan elterjedt reggeli étel a legtöbb háztartásban. A levesek a török gasztronómiához hasonlóan szintén nagyon változatosak. Lehetnek könnyűek vagy tartalmasak, kiadósak és táplálóak, de a török étkezés általában ezzel kezdődik. A nevüket rendszerint a fő hozzávalójuk után kapják. A legelterjedtebb és legkedveltebb a kırmızı mercimek çorbası (vöröslencseleves), de szintén nagyon népszerű a yayla çorbası (joghurtleves), tarhana çorbası (a török tarhana búzalisztet, joghurtot, fermentált és szárított zöldséget tartalmaz), és például M. egyik kedvenc levese a domates çorbası (paradicsomleves). Sokszor ettem kırmızı mercimek çorbası Törökországban és Magyarországon is, de mint minden leves, ez a leves is akkor a legfinomabb, ha otthon készítjük el. Ha jól emlékszem, a konyhai ténykedéseim története során ez volt az első török étel, amit otthon is elkészítettem. Ha török ételt készítek, csak és kizárólag törökök autentikus receptjeit használom, ezúttal Hayriye-t a turkishfoodandrecipes.com oldalról.