r
Nosalty Logó

Török vöröslencseleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Török vöröslencseleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 621 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 1239 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

Az öntethez

Összesen 70 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1408.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    740.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    455 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1253 micro
  • β-karotin
    3621 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    2877 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 621 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2816.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    1669 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    162.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1480.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    910 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    2505 micro
  • β-karotin
    7241 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    5754 micro
  • Lut-zea
    950 micro
Összesen 1239 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    139 micro
  • β-karotin
    402 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    320 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

A leveshez

Az öntethez

Elkészítés

A leveshez

  1. Hámozzuk meg, és vágjuk fel apró darabokra a zöldségeket.
  2. Egy közepes méretű lábasban a hagymát olívaolajon közepes lángon megpároljuk. Ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, répát, krumplit, és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.
  3. Hozzáadjuk a megmosott, leöblített vöröslencsét, forró vízzel felöntjük (amibe előzetesen hozzákevertünk egy marhahús leveskockát), hozzáadjuk még a mentát, sót, és jól megkavarjuk.Addig főzzük, amíg a répa, krumpli puhára fő, közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  4. Ekkor egy botmixerrel összepürésítjük a levest, és adunk hozzá még vizet, ha túl sűrűnek látjuk.
  5. Melegen tálaljuk a levest, előtte csorgatunk a tetejére a vajas-paprikás öntetből, megszórjuk egy kis szárított mentával, és a tányér mellé néhány szelet citromot is felszolgálunk, amelyből a törökökhöz hasonlóan mi is csepegtetünk a levesbe.

Az öntethez

  1. Az öntethez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat megolvasztjuk. Amikor kezd forrni és fröcskölni, belekeverjük a pirospaprikát és a sót.
  • Receptkönyvben: 640
  • Tegnapi nézettség: 87
  • 7 napos nézettség: 612
  • Össznézettség: 232551
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A gazdag és változatos török konyha, amely több millió ember által közkedvelt világszerte, főként az Ottomán Birodalom hagyatéka. A török konyha nemcsak a szomszédos országok konyhaművészetére volt hatással, hanem egész Európáéra. A török konyha egész Törökországban változatos, eltérő, de a leves mindenhol fontos szerepet játszik, tradicionális jelentősége van. A hagyományos török reggeli népszerűségének elterjedése előtt a leves volt az általánosan elterjedt reggeli étel a legtöbb háztartásban. A levesek a török gasztronómiához hasonlóan szintén nagyon változatosak. Lehetnek könnyűek vagy tartalmasak, kiadósak és táplálóak, de a török étkezés általában ezzel kezdődik. A nevüket rendszerint a fő hozzávalójuk után kapják. A legelterjedtebb és legkedveltebb a kırmızı mercimek çorbası (vöröslencseleves), de szintén nagyon népszerű a yayla çorbası (joghurtleves), tarhana çorbası (a török tarhana búzalisztet, joghurtot, fermentált és szárított zöldséget tartalmaz), és például M. egyik kedvenc levese a domates çorbası (paradicsomleves). Sokszor ettem kırmızı mercimek çorbası Törökországban és Magyarországon is, de mint minden leves, ez a leves is akkor a legfinomabb, ha otthon készítjük el. Ha jól emlékszem, a konyhai ténykedéseim története során ez volt az első török étel, amit otthon is elkészítettem. Ha török ételt készítek, csak és kizárólag törökök autentikus receptjeit használom, ezúttal Hayriye-t a turkishfoodandrecipes.com oldalról.

Hozzávalók

A leveshez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...