Tiramisu beszter konyhájából
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
50g babapiskóta188 kcal
-
67g kávé6 kcal
-
83g mascarpone337 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15 kcal
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
300g babapiskóta1128 kcal
-
400g kávé36 kcal
-
500g mascarpone2020 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
91 kcal
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
19.7g babapiskóta74 kcal
-
26.3g kávé2 kcal
-
32.9g mascarpone133 kcal
-
14.5g tojás18 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
2.6g cukrozatlan kakaópor6 kcal
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 39.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 90 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 91.6 g
Zsír
-
Összesen 238.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2050 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 543 mg
-
Foszfor 705 mg
-
Nátrium 550 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322.2 g
-
Cukor 178 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 539.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 310 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 108 micro
-
Kolin: 584 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 989 micro
- 8% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
-
300 g babapiskóta
-
500 g mascarpone
-
6 ek cukor
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
- A babapiskótákat egy tálcára sorakoztatjuk, a kávét pedig egy olyan tálba öntjük, melyben könnyen megmártogathatjuk őket.
- A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Egy külön tálban ugyanígy teszünk a sárgákkal és a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét,s addig verjük, míg egynemű krémet nem kapunk. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
- Egy kerámia vagy üvegtál alját vékonyan kikenjük a krémmel. Magunk elé készítünk minden összetevőt.
- A babapiskótákategyesévelkávéba mártjuk (csak pár pillanatra, nehogy nagyon elázzanak), ésegymás mellé fektetjük a tálba. Akrém felét rákenjük, s megszórjuk kakaóval.
- Most egy másik réteg babapiskóta következik, de ezeket azelőző sorokramerőlegesen fektetjük le.
- Egyenletesen rákenjüka megmaradt krémet, tetejét megszórjuk kakaóporral,s alufóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára pihenni.
- Tepsi mérete: 30x23
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8045
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 01.
Ajánló
Készíthetjük koffeinmentes kávéval, így a gyerekek sem maradnak ki a jóból!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A tiramisut azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A világon a legismertebb, hazájában pedig a leggyakrabban készített olasz édesség. Nem hiába, hiszen kevés hozzávalóból, néhány egyszerű lépéssel, 10 perc alatt elkészül. Hűs, krémes, édes. A kakaótól és a kávétól ugyanakkor mégsem émelyítő, koffeintartalmuknak köszönhetően pedig frissítő. Kicsik és nagyok kedvence. Eredetéről még ma is megoszlanak a vélemények, de a leghihetőbb történet az 1600-as évek végebeli Toszkánába, Siena városába vezet vissza. A legenda szerint a sienai cukrászok céhe a toszkán nagyherceg látogatására egy teljesen új tortát alkotott "zuppa del duca" néven, ami azonnal a herceg kedvencévé vált. Ő tette ismertté és közkedveltté a lombard-velencei régiókban is. Abban az időben Firenze volt a félsziget kulturális és szociális központja, így az édesség gyorsan elterjedt, messze a Nagyhercegség szűk határain túlra is. Mai elnevezése a velencei kurtizánoktól ered. Széles körben elterjedt a pletyka stimuláló hatásáról és afrodiziákum tulajdonságairól, így fogyasztása bevett szokássá vált minden fontosabb találkozó előtt. Ehhez igazodva hamarosan tiramisuként kezdték emlegetni, s mai napig is így ismerjük világszerte. "Tira mi su!" nem jelent mást, minthogy "Dobj fel!" A történet ugyanitt, Velencében folytatódik. Az összetevők sorába bekerült a mascarpone, s így vált a dózsék kedvencévé. Az évek múlásával a középosztály is hozzájuthatott egyes "gyarmati" alapanyagokhoz, többek között a kávéhoz és a rumhoz is. Ekkor vált a tiramisu igazán népszerűvé nagyszerű íze és könnyű, gyors elkészíthetősége miatt.