A szultán rizspudingja (Török rizspuding 2.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
327
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
1962
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
6g rizs22 kcal
-
24.1g víz0 kcal
-
54.3g tej30 kcal
-
3.8g habtejszín11 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
2.5g kukoricakeményítő9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
107
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 325.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.8 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
327
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 42 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1955.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 1196 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 543 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 334.8 g
-
Cukor 206 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 502.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1962
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
-
110 g rizs
-
440 ml víz
-
990 ml tej
-
70 ml habtejszín
-
165 g cukor
-
3 evőkanál kukoricakeményítő
-
1 csipet só
-
1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
- Egy közepes nagyságú serpenyőben nagy lángon forraljuk fel a rizst a 2 csésze vízben.(A csésze: 220 ml vagy 220 g.)
- Vegyük lejjebb a lángot, fedjük be az edényt, és lassan főzzük 25 percig (18-20 alatt már ilyen lesz), amíg a rizs megpuhul, és felszívja a vizet.
- Keverjük bele a 4 csésze tejet, a tejszínt és a cukrot. Forraljuk fel a keveréket. Közben oldjuk fel a kukoricakeményítőt a maradék 1/2 csésze tejben, majd apránként adjuk hozzá a forró rizskeverékhez, állandóan kevergetve fakanállal.
- Vegyük a lángot közepesre, tegyük a csipet sót és a vaníliakivonatot a keverékhez, és fedetlenül, lassú tűzön főzzük még 15 percig, gyakran megkeverve.
- Innen két lehetőségünk van: a)Öntsük tálalóedényekbe, és hagyjuk kihűlni. Néhány órára tegyük hűtőbe, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és tálaljuk. b)Ha megfőztük a pudingot, tegyük be egy tűzálló edénybe, és hűtsük szoba-hőmérsékletűre. Szórjuk meg cukorral (én fahéjjal is megszórtam), és tegyük vissza a sütőbe, amíg kicsit megbarnul.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 182
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 32499
- Feltöltés dátuma: 2010. január 14.
Ajánló
Ha a sütőben grill funkciót használunk, a fahéjas cukor gyönyörűen karamellizálódik rajta. Hidegen kínálhatjuk gyümölcslekvárral is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nemrégiben hozzájutottam Özcan Ozan: A szultán konyhája c. szakácskönyvéhez, ez a recept innen származik. Ez egy nagyon szépen illusztrált, a török konyhát részletesen bemutató könyv. A Cordon Bleu-n végzett mesterszakácstól olvashatunk benne nagyon izgalmas recepteket. A rizspudingot pedig szívből ajánlom minden nagyon édesszájú szakácsnak!