r
Nosalty Logó

Szimit

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Szimit
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 862 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3449 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 862 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.7 g

Zsír

  • Összesen
    171.3 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    248 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7917.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    238 mg
  • Kálcium
    2712 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    980 mg
  • Foszfor
    2157 mg
  • Nátrium
    1745 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    392.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    310.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 3449 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    698.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben jól melegítsünk fel másfél deci tejet, de ne forraljuk fel. Öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, majd keverjük bele a zsírt, a vajat, a cukrot és a sót. A zsiradékok elolvadnak, a cukor és só feloldódik, egy kicsit hűlni hagyjuk.
  2. 1 dl langyos vízbe morzsoljunk bele 1,5 dkg friss élesztőt, egy kevés cukorral, és várjuk meg, míg habosra felfut.
  3. Közben kimérjük a lisztet, ha az élesztő felfutott, beleöntjük, majd a tejes keveréket is hozzáadjuk, és robotgéppel elkezdjük összekeverni. Kb. 10 perc után, miután összeállt, félretesszük, és egy negyed óra elteltével folytatjuk a dagasztást, mindaddig, amíg szép, homogén, ruganyos kelt tésztát kapunk. Ekkor két cipót formázunk belőle, és letakarva meleg helyen kelesztjük egy órán át.
  4. Ha megkelt, az egyik cipót felezzük-felezzük-felezzük, amíg 8 db kicsi tésztát kapunk. A kis darabokból kb. 10 cm átmérőjű, 1 cm vastag rudakat sodrunk, amit karikába összefogunk. Közben egy tojást felütünk és elkeverjük 2 evőkanál vízzel. A tésztakarikákat óvatosan megmártjuk a tojásban, majd megforgatjuk a szezámmagban, és egy kizsírozott tepsin sorba rakjuk. Ez egy kicsit ragacsos folyamat, de remekül igazgatható a tepsin a tészta.
  5. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A tepsire rakott karikákat még letakarjuk egy konyharuhával, és pihentetjük egy fél órát. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, a szimitet 5 percig ilyen magas hőmérsékleten sütjük, majd a hőmérsékletet lecsökkentjük 180 fokra, és 10-15 perc alatt befejezzük a sütést. Ebből a mennyiségből 16 db szimit lesz, amit frissen magában is ehetünk, vagy tetszés szerint vajjal, lekvárral, mézzel gazdagíthatjuk.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 8153
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szimit
Tomatotree 262 recept

Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson című könyvében több receptet találtam, amelyeket sorra tervezek kipróbálni. Ez az egyik. Egyiptomban szemitnek hívják ezt a belül puha, kívül szezámmaggal borított, ropogós karikát, Törökországban szimitnek, Görögországban pedig kulurinak.  Itthon is kapható a török kifőzdékben, de én muszáj voltam kipróbálni saját kezűleg is, mert kísérletező kedvem töretlen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...