Szimit
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
38g tej21 kcal
-
50g víz0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g só0 kcal
-
4 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
63g szezámmag358 kcal
Összesen
862
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
150g tej84 kcal
-
200g víz0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g só0 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g szezámmag1433 kcal
Összesen
3449
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
13.2g tej7 kcal
-
17.6g víz0 kcal
-
1.3g sertészsír12 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
35.3g finomliszt128 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
22g szezámmag126 kcal
Összesen
303
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1979.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 678 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 436 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 77.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
862
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.7 g
Zsír
-
Összesen 171.3 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7917.8 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 238 mg
-
Kálcium 2712 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 980 mg
-
Foszfor 2157 mg
-
Nátrium 1745 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 392.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 310.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 265 mg
-
Retinol - A vitamin: 245 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
Összesen
3449
kcal
- 10% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 698.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 239 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
303
kcal
Hozzávalók
-
1.5 dl tej
-
2 dl víz
-
1 ek sertészsír
-
2.5 dkg vaj
-
1 púpozott ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
1.5 dkg friss élesztő
-
40 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
25 dkg szezámmag
Elkészítés
- Egy serpenyőben jól melegítsünk fel másfél deci tejet, de ne forraljuk fel. Öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, majd keverjük bele a zsírt, a vajat, a cukrot és a sót. A zsiradékok elolvadnak, a cukor és só feloldódik, egy kicsit hűlni hagyjuk.
- 1 dl langyos vízbe morzsoljunk bele 1,5 dkg friss élesztőt, egy kevés cukorral, és várjuk meg, míg habosra felfut.
- Közben kimérjük a lisztet, ha az élesztő felfutott, beleöntjük, majd a tejes keveréket is hozzáadjuk, és robotgéppel elkezdjük összekeverni. Kb. 10 perc után, miután összeállt, félretesszük, és egy negyed óra elteltével folytatjuk a dagasztást, mindaddig, amíg szép, homogén, ruganyos kelt tésztát kapunk. Ekkor két cipót formázunk belőle, és letakarva meleg helyen kelesztjük egy órán át.
- Ha megkelt, az egyik cipót felezzük-felezzük-felezzük, amíg 8 db kicsi tésztát kapunk. A kis darabokból kb. 10 cm átmérőjű, 1 cm vastag rudakat sodrunk, amit karikába összefogunk. Közben egy tojást felütünk és elkeverjük 2 evőkanál vízzel. A tésztakarikákat óvatosan megmártjuk a tojásban, majd megforgatjuk a szezámmagban, és egy kizsírozott tepsin sorba rakjuk. Ez egy kicsit ragacsos folyamat, de remekül igazgatható a tepsin a tészta.
- A másik cipóval ugyanígy járunk el. A tepsire rakott karikákat még letakarjuk egy konyharuhával, és pihentetjük egy fél órát. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, a szimitet 5 percig ilyen magas hőmérsékleten sütjük, majd a hőmérsékletet lecsökkentjük 180 fokra, és 10-15 perc alatt befejezzük a sütést. Ebből a mennyiségből 16 db szimit lesz, amit frissen magában is ehetünk, vagy tetszés szerint vajjal, lekvárral, mézzel gazdagíthatjuk.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 8098
- Feltöltés dátuma: 2018. október 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
Tomatotree
262 recept
Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson című könyvében több receptet találtam, amelyeket sorra tervezek kipróbálni. Ez az egyik. Egyiptomban szemitnek hívják ezt a belül puha, kívül szezámmaggal borított, ropogós karikát, Törökországban szimitnek, Görögországban pedig kulurinak. Itthon is kapható a török kifőzdékben, de én muszáj voltam kipróbálni saját kezűleg is, mert kísérletező kedvem töretlen!