r
Nosalty Logó

Szekszárdi pincepörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Szekszárdi pincepörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 839 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3352 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1623.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    1046 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    6241 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    79 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    418 micro
  • Kolin:
    501 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6191 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 839 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    303.8 g

Zsír

  • Összesen
    151.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1901 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6494.5 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    362 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    4186 mg
  • Nátrium
    1041 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.7 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2127.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    24963 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    316 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    207 mg
  • D vitamin:
    317 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    17 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    126 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1672 micro
  • Kolin:
    2003 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24765 micro
  • α-karotin
    274 micro
  • β-karotin
    2237 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 3352 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    805 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    799 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    166 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsokat megmossuk, a lábszárt fél ujjnyi csíkokra vágjuk, a csülköt,májat és a szalonnát kisebb kockákra.
  2. A zöldségeket tisztítjuk, a hagymát és a paprikát kicsi kockákra, a paradicsomot negyedekbe szeljük.
  3. A szalonna kockákat egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön dupla mennyiségben bográcsba) szórjuk, és közepes lángon hagyjuk, hogy a zsírt jól kieressze magából.
  4. Ekkor jöhet a hagyma, amit aranybarnára pirítunk, és rögtön utána az apróra szeletelet paprika, hogy ízes alapot képezzünk a pörköltünknek.
  5. Félrehúzva az edényt pirospaprikát szórunk a zsiradékos alapra, mivelebben másfélszer jobban kiadja színét és ízét, mint a későbbivizes bázisúban.
  6. A sűrű zöldségalapra szórjuk a csíkozott marhalábszárat, sót, borsot és némi köményt. Az egészet jól átforgatjuk, és magasabb hőfokon összepirítjuk, ameddig a hús kérget kap.
  7. Ekkor jöhet a paradicsom és a babérlevél. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, ebben pirítsuk folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve mégis elfőne, először ne vizet, hanem vörösbort öntsünk utána, akár többször is.
  8. Háromnegyed óra múlva – folyamatos lassú pirítás mellett – adjuk hozzá a csülköt, és folytassuk a műveletet még további negyven percig. Közben ne hagyjuk kiszáradni, kis borral vagy vízzel segítsük a folyamatot.
  9. Amint minden hozzávaló megpuhult, terítsük szét a először a májat, majd a krumplikockákat a pörkölttetején, engedjük fel egy kicsi vízzel, és fűszerezzük, ha úgy kívánja az étel.
  10. Most már csak 10 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk állni egy negyed órácskát, utána tálalhatjuk. Erős zöldpaprikát és friss, puha kenyeret kis kosárkában ne felejtsünk az asztalra tenni. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 202
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 37896
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 22.

Ajánló

Szeptember, október a szüret időszaka. Ez az egytálétel finom szekszárdi vörösborok kíséretében kitűnően előidézi a szüreti hangulatot. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat, családtagjainkat egy hétvégi ebédre, vacsorára, szervezzünk szüreti mulatságot saját otthonunkban!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A pici bár törzsvendégei egy igazi gasztonómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással, és egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát az eredetileg bográcsreceptet otthoni körülmények között én is elkészítettem. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...