Szekszárdi pincepörkölt
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
125g marhalábszár160 kcal
-
125g sertéscsülök174 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
125g vöröshagyma46 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
125g marhamáj169 kcal
-
50g száraz vörösbor41 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
500g marhalábszár640 kcal
-
500g sertéscsülök695 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
500g marhamáj675 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
16.1g marhalábszár21 kcal
-
16.1g sertéscsülök22 kcal
-
3.2g füstölt szalonna21 kcal
-
16.1g vöröshagyma6 kcal
-
3.2g paprika1 kcal
-
6.5g paradicsom1 kcal
-
16.1g burgonya9 kcal
-
16.1g marhamáj22 kcal
-
6.5g száraz vörösbor5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.9 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 475 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1623.6 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 1046 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 531.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 6241 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 79 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 501 mg
-
Retinol - A vitamin: 6191 micro
-
α-karotin 69 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 144 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 303.8 g
Zsír
-
Összesen 151.4 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1901 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6494.5 g
-
Cink 65 mg
-
Szelén 362 mg
-
Kálcium 350 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 393 mg
-
Foszfor 4186 mg
-
Nátrium 1041 mg
-
Réz 50 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 2127.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 24963 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 316 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 207 mg
-
D vitamin: 317 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 17 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 126 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1672 micro
-
Kolin: 2003 mg
-
Retinol - A vitamin: 24765 micro
-
α-karotin 274 micro
-
β-karotin 2237 micro
-
β-crypt 71 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 578 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 805 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 799 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 166 micro
-
Lut-zea 19 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg marhalábszár
-
0.5 kg sertéscsülök
-
10 dkg füstölt szalonna
-
50 dkg vöröshagyma
-
1 db paprika
-
2 db paradicsom
-
0.5 kg burgonya
-
0.5 kg marhamáj
-
2 dl száraz vörösbor
-
2 db babérlevél
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húsokat megmossuk, a lábszárt fél ujjnyi csíkokra vágjuk, a csülköt,májat és a szalonnát kisebb kockákra.
- A zöldségeket tisztítjuk, a hagymát és a paprikát kicsi kockákra, a paradicsomot negyedekbe szeljük.
- A szalonna kockákat egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön dupla mennyiségben bográcsba) szórjuk, és közepes lángon hagyjuk, hogy a zsírt jól kieressze magából.
- Ekkor jöhet a hagyma, amit aranybarnára pirítunk, és rögtön utána az apróra szeletelet paprika, hogy ízes alapot képezzünk a pörköltünknek.
- Félrehúzva az edényt pirospaprikát szórunk a zsiradékos alapra, mivelebben másfélszer jobban kiadja színét és ízét, mint a későbbivizes bázisúban.
- A sűrű zöldségalapra szórjuk a csíkozott marhalábszárat, sót, borsot és némi köményt. Az egészet jól átforgatjuk, és magasabb hőfokon összepirítjuk, ameddig a hús kérget kap.
- Ekkor jöhet a paradicsom és a babérlevél. Hagyjuk, hogy a hús engedjen levet, ebben pirítsuk folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve mégis elfőne, először ne vizet, hanem vörösbort öntsünk utána, akár többször is.
- Háromnegyed óra múlva – folyamatos lassú pirítás mellett – adjuk hozzá a csülköt, és folytassuk a műveletet még további negyven percig. Közben ne hagyjuk kiszáradni, kis borral vagy vízzel segítsük a folyamatot.
- Amint minden hozzávaló megpuhult, terítsük szét a először a májat, majd a krumplikockákat a pörkölttetején, engedjük fel egy kicsi vízzel, és fűszerezzük, ha úgy kívánja az étel.
- Most már csak 10 percig főzzük, majd letakarva hagyjuk állni egy negyed órácskát, utána tálalhatjuk. Erős zöldpaprikát és friss, puha kenyeret kis kosárkában ne felejtsünk az asztalra tenni. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 202
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 37896
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 22.
Ajánló
Szeptember, október a szüret időszaka. Ez az egytálétel finom szekszárdi vörösborok kíséretében kitűnően előidézi a szüreti hangulatot. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat, családtagjainkat egy hétvégi ebédre, vacsorára, szervezzünk szüreti mulatságot saját otthonunkban!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A pici bár törzsvendégei egy igazi gasztonómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással, és egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát az eredetileg bográcsreceptet otthoni körülmények között én is elkészítettem. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!