Sültspárga-krémleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
125g zöldspárga18 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
113g alaplé8 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
Összesen
291
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
450g alaplé32 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
Összesen
1160
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
37.2g zöldspárga5 kcal
-
7.4g burgonya4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.8g olívaolaj16 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
7.4g póréhagyma2 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
33.5g alaplé2 kcal
-
7.4g mascarpone30 kcal
-
1.5g habtejszín4 kcal
Összesen
85
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 502.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 111.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 522 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 832 micro
Összesen
291
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 104.3 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2011.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 1473 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 446.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 499 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 224 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 323 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 2088 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3329 micro
Összesen
1160
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
85
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
-
40 g vaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
450 ml alaplé
-
100 g mascarpone
Elkészítés
- A már letört végű spárgaszálakat és a felkockázott burgonyát sütőpapírra tesszük. Alaposan sózzuk-borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és az egészet összeforgatjuk.
- 200 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük a spárgát és a burgonyát, közben pedig nekiállunk a leves alapjának is. (Pár szem spárgatetőt érdemes félretenni a tálaláshoz.)
- A vajat egy fazékban megolvasztjuk, majd rádobjuk a póréhagymát és a reszelt fokhagymát. Sózzuk-borsozzuk, és üvegesre pároljuk.
- Amikor már picit megpirult a hagymánk, hozzáadjuk a sütőben megsütött spárgát és burgonyát (ezzel sűrítjük), majd felöntjük épp csak annyi alaplével, amennyi ellepi a zöldségeket.
- Végül hozzáadjuk a mascarponét is, majd botmixerrel vagy turmixgép segítségével tökéletesen krémesre turmixoljuk.
- A kész krémlevest tálkákba merve, kevés tejszínnel, snidlinggel és sült spárgával díszítve tálaljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 3842
- Feltöltés dátuma: 2024. április 15.
Ajánló
A spárgák letört szárát ne dobjuk ki, hanem főzzünk belőle finom alaplevet egy-két répa, egy kis fej hagyma és pár gerezd fokhagyma hozzáadásával (de bármilyen leveszöldség mehet még bele). Ezt bármilyen receptbe használhatjuk, ami alaplevet ír, de a legtutibb, ha magához a spárgakrémleveshez használjuk fel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Lassan teljes gőzzel robog be ajtónkon a spárgaszezon, ez a selymesen lágy krémleves pedig méltó ünneplése ennek a nemes zöldségnek. A recept titka, hogy a spárgát nem hagymás alapon pirítjuk le, hanem sütőben sütjük meg, így sokkal jobban érvényesül az íze a levesben a turmixolás után. Sűríteni pedig továbbra sem szeretünk liszttel, épp ezért ebbe a levesbe is egy szem krumplit rejtettünk, ami önmagában elvégzi a munka oroszlánrészét.