- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24335.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 24227 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 160.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97342.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 247 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 96909 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 641.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 382 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 144 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6046.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 6019 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Elkészítés
- Nagyon alaposan megmossuk a citromokat, leszárítjuk őket.
- Késsel negyedekbe vágjuk őket úgy, hogy a citrom egyik végét nem vágjuk teljesen végig, így a gerezdek nem esnek szét.
- Egyenként megtöltjük őket 1-2 ek sóval, majd egy befőttes üvegbe tesszük. Minden citromot jól belenyomkodunk az üvegbe, hogy jobban kijöjjön belőlük a lé.
- Ha mind az üvegben van, jól lepréseljük a citromokat. Ha mégsem fedné el a lé teljesen, plusz citromlévet öntünk hozzá.
- Néhány napig szobahőmérsékleten tartjuk, a tetejére állítva az üveget, néha megrázogatjuk.
- 3-4 nap után ellenőrizzük, hogy teljesen ellepi-e a lé a citromokat, szükség esetén még adunk hozzá citromlevet, majd lezárjuk, és 30 napra hűvös helyre tesszük.
- Sültekhez, salátákhoz, körtekhez, tésztákhoz, rizottóhoz - bármihez használható. Jól lezárva 1 évig is eláll. Felhasználás előtt a gyümölcshúst eltávolítják, és a héjat felcsíkozva, kockázva keverik az ételbe. (De a belseje is felhasználható.)
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 45
- Össznézettség: 36082
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 06.
Ajánló
pH besorolás: erősen lúgosít! sóscitromos zöldbabsaláta
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A sós citrom az észak-afrikai, marokkói konyha igen jellegzetes kiegészítője, ők elsősorban tajinokhoz használják, de ismeretes a kambodzsai konyhában is a sós citromos csirkelevesükben. Felhasználási területe tulajdonképpen végtelen. Saláták, levesek, sültek, köretek, egytálételek, sorolhatnám. Sajnos manapság kevés helyen lehet kezeletlen citromhoz hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes belőle egy üvegnyit esetleg erre a célra megvásárolni. Hiszen mihez is használnánk máshoz friss citromhéjat süteményeken kívűl? Emellett kész C-vitamin és illóolajbomba, hiszen teljesen nyersen, hőkezelés nélkül kerül az üvegbe. A só mennyisége senkit ne rettentsen el, a végeredményen nem lehet érezni. Kevés olyan dolgot ismerek, ahol a teljes citrom felhasználásra kerül, mindig fáj a szívem kidobni az illatos maradékokat. Ezek után már nem kell. Felhasználásról receptek hamarosan.