Savarin
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
31g tej18 kcal
-
0g só0 kcal
-
34g tojás43 kcal
-
19g vaj134 kcal
Az öntethez
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g só0 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
150g vaj1076 kcal
Az öntethez
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.5 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 82.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.9 g
Zsír
-
Összesen 155.5 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2854.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 587 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 168 mg
-
Foszfor 1235 mg
-
Nátrium 582 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 708.3 g
-
Cukor 279 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 656.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1413 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 584 micro
-
Kolin: 824 mg
-
Retinol - A vitamin: 1394 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1307 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit szobahőmérsékletre melegítjük (kb. 1 óra).
- A meglangyosított tejbe szórjuk az élesztőt, kis cukrot adunk hozzá, és 4 ek. lisztet keverjünk bele.
- Ezt a kovászt kb. 30 percig, letakarva kelesztjük. A megmaradt lisztet, tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, közepébe kis mélyedést csinálunk.
- Beleütjük a tojásokat, belemorzsoljuk a lágy vajat, az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk. (Akinek van kenyérsütő gépe, az szórjon bele minden hozzávalót -elsőnek a folyékonyakat, majd a többit, és dagasztassa ki a géppel, majd hagyja megkelni...)
- A megdagasztott (elég lágy!) tésztát hagyjuk duplájára kelni.
- Kivajazott "savarin" formában -esetleg kapcsos koszorúformában - 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
- Amíg sül, készítsük el az öntetet: vizet a cukorral és a pálinkával kb 5 percig forraljuk.
- A megsült tésztát vegyük ki a formából, tegyük egy nagyobbacska tálcára és locsoljuk meg még forrón a sziruppal. Mindet rá kell locsolni, szépen lassan adagolva, lehetőleg az oldalára is öntözve, hogy jól átjárja a nedvesség az egészet.
- A baracklekvárt forraljuk össze a cukorral és annyi vízzel, hogy önthető mázat kapjunk eredményül. Ha kell, turmixoljuk össze a darabokat (házi lekvároknál..). Kenjük be az oldalait is lekvárral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 22828
- Feltöltés dátuma: 2010. október 31.
Ajánló
Alma-körte vegyes kompóttal tálalhatjuk, vagy esetleg további higított sárgabarack lekvárral. Mivel ez egy koszorúforma, a közepébe szórhatunk friss gyümölcsöt, ami szép dekorációja is lehet egyben.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Drága jó nagymamám isteni foszlós kalácsokat tudott sütni. A rokonság gyakran bombázta kérdésekkel, hogyan csinálja. A mérnök végzettségű családtagok mindig ki is akadtak a válaszokban előforduló mennyiség és egyéb meghatározásokon: "egy olyan összemaroknyi liszt"... "egy pici élesztő".... "amikor már látod, hogy jó".... Hát igen, a drága nagyi "összemarokja" nagyobb volt az enyémnél, így aztán ezzel a leírással nem ment sokra az ember. Meg aztán honnan látja az ember, hogy már összeállt, és jó a tészta?? Életem párja egy bankjegyvizsgálókat gyártó cégnél dolgozott. Egyszer egy kiállításon, az utolsó napon, amikor már mindenki fáradtan leste a másodperceket, hogy mindjárt vége, és lehet bontani, és hazamenni, egy fiatalember fittyet hányva az időre, jól belemelegedett a kérdéseibe. A párom eleinte lelkesen válaszolgatott, de aztán kezdte megunni. Mire a fiatalember - éppen egy bankjegyet vizsgálgatva a készüléken- megkérdezte: "És azt honnan látni, hogy egy bankjegy hamis-e??" Mire a párom: "Onnan, ahol áll. Onnan már látni...." :-) Így van ez a tésztagyúrásnál is, a gyakorlat hozza meg a válaszokat. Mindenkinek ajánlom azonban, hogy próbálkozzon meg ezzel a tésztával, mert ha véletlenül egy ragacsos massza is sikeredne belőle, nem gond: ügyeskedje, öntse bele a formába és süsse meg. Nem fogja megbánni. Ez a tészta másnap is lágy, és isteni finom. Aki gyerekeknek készíti, az használjon több vizet, és kevesebb aromát.