r
Nosalty Logó

Savarin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
OsztriGa
Savarin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 623 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 4985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 258 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 623 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.9 g

Zsír

  • Összesen
    155.5 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2854.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    587 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    1235 mg
  • Nátrium
    582 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    708.3 g
  • Cukor
    279 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    656.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    584 micro
  • Kolin:
    824 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1307 micro
Összesen 4985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit szobahőmérsékletre melegítjük (kb. 1 óra).
  2. A meglangyosított tejbe szórjuk az élesztőt, kis cukrot adunk hozzá, és 4 ek. lisztet keverjünk bele.
  3. Ezt a kovászt kb. 30 percig, letakarva kelesztjük. A megmaradt lisztet, tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, közepébe kis mélyedést csinálunk.
  4. Beleütjük a tojásokat, belemorzsoljuk a lágy vajat, az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk. (Akinek van kenyérsütő gépe, az szórjon bele minden hozzávalót -elsőnek a folyékonyakat, majd a többit, és dagasztassa ki a géppel, majd hagyja megkelni...)
  5. A megdagasztott (elég lágy!) tésztát hagyjuk duplájára kelni.
  6. Kivajazott "savarin" formában -esetleg kapcsos koszorúformában - 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
  7. Amíg sül, készítsük el az öntetet: vizet a cukorral és a pálinkával kb 5 percig forraljuk.
  8. A megsült tésztát vegyük ki a formából, tegyük egy nagyobbacska tálcára és locsoljuk meg még forrón a sziruppal. Mindet rá kell locsolni, szépen lassan adagolva, lehetőleg az oldalára is öntözve, hogy jól átjárja a nedvesség az egészet.
  9. A baracklekvárt forraljuk össze a cukorral és annyi vízzel, hogy önthető mázat kapjunk eredményül. Ha kell, turmixoljuk össze a darabokat (házi lekvároknál..). Kenjük be az oldalait is lekvárral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 22753
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 31.

Ajánló

Alma-körte vegyes kompóttal tálalhatjuk, vagy esetleg további higított sárgabarack lekvárral. Mivel ez egy koszorúforma, a közepébe szórhatunk friss gyümölcsöt, ami szép dekorációja is lehet egyben.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Savarin
OsztriGa 35 recept

Drága jó nagymamám isteni foszlós kalácsokat tudott sütni. A rokonság gyakran bombázta kérdésekkel, hogyan csinálja. A mérnök végzettségű családtagok mindig ki is akadtak a válaszokban előforduló mennyiség és egyéb meghatározásokon: "egy olyan összemaroknyi liszt"... "egy pici élesztő".... "amikor már látod, hogy jó".... Hát igen, a drága nagyi "összemarokja" nagyobb volt az enyémnél, így aztán ezzel a leírással nem ment sokra az ember.  Meg aztán honnan látja az ember, hogy már összeállt, és jó a tészta?? Életem párja egy bankjegyvizsgálókat gyártó cégnél dolgozott. Egyszer egy kiállításon, az utolsó napon, amikor már mindenki fáradtan leste a másodperceket, hogy mindjárt vége, és lehet bontani, és hazamenni, egy fiatalember fittyet hányva az időre, jól belemelegedett a kérdéseibe. A párom eleinte lelkesen válaszolgatott, de aztán kezdte megunni. Mire a fiatalember - éppen egy bankjegyet vizsgálgatva a készüléken- megkérdezte: "És azt honnan látni, hogy egy bankjegy hamis-e??" Mire a párom: "Onnan, ahol áll. Onnan már látni...." :-) Így van ez a tésztagyúrásnál is, a gyakorlat hozza meg a válaszokat. Mindenkinek ajánlom azonban, hogy próbálkozzon meg ezzel a tésztával, mert ha véletlenül egy ragacsos massza is sikeredne belőle, nem gond: ügyeskedje, öntse bele a formába és süsse meg. Nem fogja megbánni. Ez a tészta másnap is lágy, és isteni finom. Aki gyerekeknek készíti, az használjon több vizet, és kevesebb aromát.

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...