r
Nosalty Logó

Rusztikus ír rebarbaratorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Rusztikus ír rebarbaratorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2710 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    107.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 340 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2443.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    883 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    671 mg
  • Nátrium
    546 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.7 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    858.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    923 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    229 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    871 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1564 micro
Összesen 2710 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rebarbaraszárak végeit levágjuk, ha kell, meghámozzuk őket (legalábbis lehúzzuk a kemény rostokat), majd fél cm vastag szeletkékre vágjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadunk a cukorból 2 evőkanálnyit.
  3. A kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, míg egységes morzsás állagot nem kapunk.
  4. A tojást villával felverjük, majd a 2/3-át a tésztához adjuk, s kézzel összedolgozzuk.
  5. Beleöntjük a joghurtot is, gyúrni kezdjük, de ezt már könnyebb egy jól meglisztezett deszkán befejezni. A deszkán egységes tésztát készítünk, majd kétfelé osztjuk.
  6. Az egyik felet kinyújtjuk, s kibélelünk vele egy 24 cm-es forma alját és oldalát.
  7. A rebarbaradarabokat összeforgatjuk a maradék cukorral, majd azegészet az előzőlega (nedvszívó) darált mandulával megszórtformába öntjük.
  8. A tészta másik felét is kinyújtjuk, ezzel beborítjuk a tortát. A széleket összecsippentjük, illetve keretet is készíthetünk. A maradék tojáshoz pici vizet adunk, ezzel bekenjük a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük a sütit, egy tepsit alátéve, hogy a levek esetlegesen ne a sütőbe folyjanak. Ha a teteje túlságosan égne, az utolsó 10 percre letakarjuk alufóliával.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17814
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 03.

Ajánló

Lazán felvert tejszínhabbal vagy vaníliaöntettel tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Szombaton a házigazda családommal ellátogattunk egy farmra. Megnéztük az állatokat (többek között egy hozzám hasonlóan messzeszakadt hazánkfiát: egy igazi magyar mangalicát!), ettünk fincsi fagyit, utánanéztünk a tyúkólaknak (mostantól a kert végében "terem" majd a friss tojás), és a hiperszuper farm shop-ot is felkerestük. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, engem leginkább a füstölt fokhagyma, a cseresznye méretű újkrumpli és a rebarbara beszerzése tett boldoggá. Azóta eltelt pár nap, s már nem lehetett a friss, lédús rebarbaraszálak felhasználását tovább halogatni. Mit tegyen az ember az év első néhány darabjával? Meg kell becsülni, ennél alig akad biztosabb (és finomabb) hírnöke a rég várt tavasznak! De nagy a bőség zavara: rebarbarás piték, piskóták, krémek, fagyik, crumble-k, créme brulée-k, szószok, kompótok, lekvárok egész garmadája vár elkészítésre. Végül is hosszú bolyongás után rábukkantam egy eddig ismeretlen gasztroblogra, The Wednesday Chef néven. Egy Luisa Weiss nevű, Berlinben élő amerikai-olasz hölgyemény írja, láthatóan nagy sikerrel, mert az oldal tanúsága szerint a New York Times a világ 50 legjobb gasztroblogja közé sorolta az övét. A második legfrissebb bejegyzése nem szólt másról, mint hogy mekkora dilemmát okozott neki az év első rebarbarája... Rokonlélek! De végülis rátalált a megoldásra a New York Times receptes oldalán, ahol egy ír írónő, Darina Allen Forgotten Skills of Cooking (~ A főzés elfeledett praktikái) című könyvéből hoznak le egy receptet. Country Rhubarb Cake. Ahogy Luisa Weiss, úgy én sem próbáltam ellenállni. Itt már a kettőnk által tesztelt és tökéletesített verziót olvashatjátok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...