r
Nosalty Logó

Polenta tessini módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Sienne
Polenta tessini módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 190 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    769.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    458 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    678 micro
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    56.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3078.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    376 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    563 mg
  • Nátrium
    1831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    231.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    385 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    126 micro
  • β-karotin
    280 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2710 micro
Összesen 1267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    459.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    404 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A folyadékokat összeöntjük egy lábosban, magasabb falú serpenyőben, és a leveskockával, vajjal összeforraljuk.
  2. Lassan szórva és folyton keverve hozzáadjuk a kukoricadarát, és folytonos keverés mellett megfőzzük. Ahogy a dara duzzad, puhul, felveszi a folyadékot. Kóstolgatjuk, hogy megfőtt-e már, ha nem, de a folyadékot már felvette, a vizet folyamatosan, mindig csak keveset hozzáadva, jól elkeverve pótolgatjuk.
  3. Legyen jó sűrű, de keverhető, mire megfő. A felesleges vizet folytonos kevergetés mellett főzzük el róla, ha esetleg túl folyékony lett. (Ezért praktikus széles serpenyőben készíteni, nagyon könnyű a folyadékszintet beállítani, felesleget elfőzni.)
  4. A fűszereket és reszelt sajtot belekeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint még hangolgathatjuk.
  5. Egy őzgerincformát (vagy szögletes műanyagdobozt, porcelántálat - mennyiségtől függően) folpack fóliával kibélelünk, és a kész masszát belekanalazzuk a formába. Tetejét ellapogatjuk, és legalább negyed órát a formában hagyjuk. Nagy mennyiség esetén a dermedési idő természetesen növekszik. A pihenés során duzzad, dermed a massza, és felveszi az edény alakját.
  6. Megfelelő méretű lapostányérra borítjuk, fóliát eltávolítjuk, és a tetejét reszelt parmezánnal gazdagon megszórjuk. Hosszában vagy torta formán szeleteljük a kész polentát.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1850
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 02.

Ajánló

Mindenféle szaftos húsételhez, pörkölthöz, raguhoz kiváló és egészséges köret. Gluténmentes, és az ember inzulinszintjét se viszi az egekbe, úgyhogy fogyókúrázóknak, lisztérzékenyeknek is nagyon jól beilleszthető az étrendbe. Ezzel az ízesítéssel pedig egyáltalán nem egy unalmas étel. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Svájc olasz nyelvű kantonjaiban kedvelt és tipikus köret a polenta. Rokona az erdélyi puliszkának, csak "olaszosítva" van a fűszerekkel, parmezánnal. Nagyon jól passzol a szaftos húsételekhez, és ebben a formában egyáltalán nem "kukorica" ízű.  Gluténmentes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...